GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Den díkůvzdání v USA: jak jej správně oslavit

Den díkůvzdání v USA: jak jej správně oslavit

Americký Den díkůvzdání je svátkem bez náboženského obsahu a zároveň pravděpodobně nejvíce slaveným svátkem ve Spojených státech. Pro většinu Američanů je to také ta nejdůležitější večeře v roce. Nicméně pro ty, kdo jsou na cestách v USA či v této zemi studují právě během listopadu (přesněji řečeno poslední listopadový čtvrtek) a setkávají se s Díkůvzdáním poprvé, to může být úplně cizí svátek, který si nemají s čím spojit. Zde je pět věcí, jež potřebujete vědět, než zasednete spolu s ostatními na Den díkůvzdání ke svátečnímu stolu.

1. Proč se Den díkůvzdání slaví?

Den díkůvzdání je oslavou podzimní úrody a jeho podstatou je hluboká vděčnost za vše, co ve svém životě máme, včetně nejbližší rodiny a přátel. Je to přesně tak, jak říká název: „den, kdy vzdáváme dík“.

2. Něco málo z historie tohoto svátku

Přestože se badatelé dodnes zcela neshodli, kdy a kde proběhla historicky první večeře Díkůvzdání, obvykle se uvádí, že tento svátek vznikl v roce 1621 ve státě Massachusetts – v místě, kde stojí dnešní město Plymouth.

Podle legendy Otcové poutníci (neboli britští separatisté) po přistání své lodi Mayflower v Plymouth Rock dne 11. prosince 1620 ztratili 46 z původních 102 osadníků, nicméně díky pomoci indiánů kmene Wampanoag se naučili, jak se starat o své zásoby obilí a jak přežít svou první mrazivou zimu v Novém světě.

Léto následujícího roku bylo štědré a přineslo hojnou úrodu. To bylo pochopitelně potřeba náležitě oslavit, a tak byla na památku tohoto výjimečného okamžiku uspořádána tradiční anglická (nebo možná indiánská) třídenní slavnost.

Údaje o počtu indiánů a osadníků, kteří se slavnosti skutečně zúčastnili, se značně rozcházejí, stejně jako důvody oslavy. Prý to bylo celé tak, že noví příchozí chtěli vyjádřit svou vděčnost indiánům za jejich pomoc, a proto přichystali tuto velkou hostinu. Nicméně vzhledem k dlouhé a krvavé historii konfliktu mezi původními obyvateli Ameriky a evropskými osadníky, bývá pravdivost tohoto tvrzení často zpochybňována.

3. Jak se obvykle slaví Den díkůvzádní?

Teď, když už jste vzdělaní v historii a víte, jak to celé bylo, přeskočíme pár staletí dopředu a podíváme se, jak vypadá oslava Dne díkůvzdání dnes. Celé to zpravidla probíhá asi takto:

9-10 hod. | Díváte se na průvod Macy’s Thanksgiving Parade

Zapnete si živé vysílání nebo si najdete pěkné místečko, odkud budete mít dobrý výhled na průvod s obrovskými balónky naplněnými heliem, spoustou vyzdobených vozů a nejrůznějších kapel slavnostně pochodujících ulicemi New York City.

10-12 hod. | Jdete na nákup

Podobně jako většina svátků v USA znamená i Den díkůvzdání pro zaměstnance volno či zkrácenou pracovní dobu. Obchody s potravinami mají naštěstí většinou dopoledne otevřeno, nicméně se snažte do obchodu dorazit co nejdřív, ať máte doma všechno, co budete k vaření sváteční večeře potřebovat.

12-13 hod. | Díváte se na prezidentskou milost udělenou krocanům

Ano, čtete správně. Od poloviny 20. století udělí každým rokem americký prezident jednomu či dvěma krocanům na Den díkůvzdání milost a tím je zachrání před jejich smutným osudem.

Celý den | Díváte se na americký fotbal

Neodmyslitelnou součástí Dne díkůvzdání je pro Američany sledování zápasů v americkém fotbalu. Je to skvělá příležitost fandit svému oblíbenému týmu a příjemné rozptýlení od skutečnosti, že jste se dnes nejspíš nestihli naobědvat. Nicméně potřebujete do večera pořádně VYHLADOVĚT, takže…

Celý den | Vaříte, vaříte a vaříte…

Příprava večeře na Den díkůvzdání se vším všudy vám pravděpodobně zabere spoustu času (někdy i celé dny – podle toho, jaká jídla chystáte a pro kolik lidí). Jenom samotný krocan potřebuje na každé kilo váhy 40 minut v troubě navíc, takže na největší ptáky musíte počítat i s pěti hodinami pečení.

18-22 hod. | Sníte víc jídla, než jste si mysleli, že je pro normálního smrtelníka možné

Pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že existuje americký svátek, který je jenom o jídle, překvapit vás ale může, kolik toho sami dokážete pozřít, když to celé budete brát doopravdy vážně.

4. Co k slavnostní večeři?

Krocan

Ve většině nevegetariánských domácností hraje krocan při této sváteční večeři hlavní úlohu. Pečený, uzený, ve vlastní šťávě či smažený – ovšem dosáhnout vyvážené kombinace křupavé kůrčičky a příjemně šťavnatého masa uvnitř, to je opravdové umění.

Nádivka

Než dáte krocana do trouby, musíte jej vycpat kukuřičným chlebem, cibulí, řapíkatým celerem a sušenými brusinkami. Po několika hodinách pečení se tato směs uvnitř krocana promění ve vláčnou a hutnou nádivku se sladkými tóny na pozadí.

Brusinková omáčka

Její jedinečná sladkokyselá chuť funguje podobně jako indické čatní a podtrhuje šťavnatost a lahodnost krocaního masa. Vyhněte se omáčkám v plechovce a vyzkoušejte tento jednoduchý recept z našeho průvodce Den díkůvzdání pro začátečníky.

Šťáva z masa

Jakmile vytáhnete krocana z trouby, přichází čas na omáčku zvanou „gravy“, vytvořenou ze všeho, co ukáplo či odpadlo během pečení na pekáč. Tuto lahodnou šťávu z masa je možné používat zcela dle chuti a téměř na všechny části slavnostní večeře.

Bramborová kaše

A kde by jí mohlo být líp než na bramborové kaši? Možná vůbec nejchutnější (a nejsytější) jídlo z celého slavnostního menu.

Dýňový koláč

Sezónní recept, sladký a lahodný. Domácí dýňový koláč je v Den díkůvzdání dezertem číslo jedna. I když poté, co jste si už několikrát přidali (krocana i kaši), to pro vás možná bude ten nejtěžší chod na dojedení. Ale nezoufejte! Vždycky je tu ještě páteční snídaně, kdy můžete všechno v klidu a v pohodě dorazit.

No a když už je řeč o zbytcích, slavnostní hostina zcela určitě čtvrteční večeří nekončí. Máte nachystáno tolik jídla, že budete jíst sendviče, burrito či zapečeného krocana se zeleninou ještě celý víkend.

5. Černý pátek a Kyber pondělí

Poté, co jste se ve čtvrtek na Den díkůvzdání nacpali k prasknutí, je tu Černý pátek (Black Friday), a tedy čas vyrazit po nákupech. Tento den je de facto neoficiálním začátkem předvánoční sezóny nakupování a v USA je známý nejrůznějšími nehoráznými akčními slevami a všeobecnou hysterií, kdy každý pobíhá od obchodu k obchodu a hledá, kde by co možná nejvýhodněji nakoupil. Pro ty z nás, kdo nemáme rádi davy lidí, bylo naštěstí vynalezeno Kyber pondělí, které je online obdobou Černého pátku a následuje hned po tomto víkendu.

I když se může zdát, že během Dne díkůvzdání toho musíte stihnout opravdu hodně a navíc toho ještě tolik sníst a nakoupit, je důležité nezapomínat na původní smysl tohoto svátku – že je to vzdávání díků, příležitost sejít se s rodinou a přáteli, být vděční za to, co máme, a připomenout si onen okamžik, kdy se před téměř 400 lety sešly dvě velmi různé kultury, aby společně vzdaly dík a hojnost úrody oslavily pořádnou hostinou.

Vycestujte do USA na jazykový pobyt a zažijte Den díkůvzdání na vlastní kůžiZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací