GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

5 způsobů, jak se doma naučit německy

5 způsobů, jak se doma naučit německy

Že naučit se doma mluvit německy je něco jako „mission impossible“? Není to tak těžké, jak si řada lidí myslí. Spoustu věcí v jiném jazyce se stejně naučíme někde při sezení na židli, nebo ne? Tak proč by to nemohlo být doma na gauči nebo v kuchyni u stolu? Tu možnost dnes určitě máte – díky všem těm materiálům online, které jsou k dispozici zdarma, není vlastně žádný důvod, proč by vám to doma nemohlo jít. Zde je několik tipů, jak začít.

1. Projděte si pár základních lekcí

Pokud s němčinou teprve začínáte, hodí se mít při ruce nějaký dobrý návod nebo průvodce – a takových najdete dnes spoustu. Ať už dáte přednost spíše aplikacím s různými kartičkami nebo vám bude více vyhovovat vyprávěcí přístup (jako např. v The German Project) a nebo ještě něco jiného, v každém případě se můžete německy učit doma a neutratit při tom ani korunu. Snažte se ale věnovat studiu nějaký čas každý den – bez ohledu na to, jakou formu nakonec zvolíte. Čím častěji, tím lépe pro vaši paměť.

2. Poslouchejte německé rádio a podcasty

Jakmile vstřebáte trochu té německé gramatiky a slovní zásoby, je na čase obout se do toho pořádně. Existují různé podcasty určené přímo studentům němčiny a spousta dalších užitečných věcí. K poslechovým aktivitám můžete přistoupit v zásadě dvojím způsobem – ten nejjednodušší spočívá v tom prostě naladit si v rádiu nějakou starou dobrou německou stanici a udělat si z ní na nějaký čas soundtrack svých dnů. Nemusíte rozumět tomu, co se tam říká. Jde o to pochytit co nejlépe přízvuk a rytmus. Podstatou druhého přístupu je vybrat si něco, čemu rozumíte tak na 90 %, a poté pracovat na těch zbývajících 10 %.

3. Sledujte německé TV seriály

Podobně jako rozhlas představuje televize další skvělý způsob, jak se pustit do němčiny opravdu naplno. Můžete to vzít víc studijně a mít u toho po ruce tužku, s níž si budete zapisovat nová slovíčka a fráze (hodně nápomocné vám budou německé titulky), a nebo si prostě můžete jen zapnout německou televizi po náročném dni jako relax, aniž byste si dělali velkou hlavu z toho, že všemu nerozumíte. Zde je pár dobrých německých seriálů na Netflixu, s nimiž můžete začít.

4. Sejděte se s rodilými mluvčími online

Online jazykové výměny v nejrůznějších podobách teď hrozně frčí. Stáhněte si nějakou aplikaci (třeba Speaky nebo Busuu), případně se poohlédněte po nějakém fóru, kde můžete chatovat s německými mluvčími. A pokud máte trochu peněz nazbyt, domluvte si hodiny s německým lektorem online. Dnes je velmi snadné najít někoho, kdo učí přes Skype, a ani vás to nemusí vyjít nijak zvlášť draho.

5. Naplánujte si virtuální cestu do Německa

Možná, že právě teď nikam letět nemůžete, nic vám však nebrání v tom vydat se na cestu řekněme do Berlína alespoň virtuálně. Spousta muzeí má veškeré své sbírky online na platformě Google’s Arts and Culture nebo můžete třeba poslouchat streamované koncerty z Digitální koncertní síně berlínské filharmonie.

Tento virtuální výlet se dá pojmout jako zasloužená odměna za všechnu tu dřinu vynaloženou na studium němčiny – ale stejně tak si můžete svůj výlet naplánovat na německé verzi webových stránek a při tom se dál v tomto jazyce zlepšovat. V dnešní době máme k dispozici tolik možností virtuálního cestování! Nejvyšší čas nalít si dobré pivo, usmažit klobásku a na gauči se vypravit na svou parádní cestu do Německa.

Je-li vaším snem umět dobře německy, opravdu není žádný důvod, proč byste nemohli využít svůj volný čas a nenaučit se tento jazyk doma. Ich drück’ dir die Daumen!

Dotáhněte svoji němčinu k dokonalosti na jazykovém pobytu v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací