GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Léto – co dělat, když vám nevyjdou plány

Léto – co dělat, když vám nevyjdou plány

Už víte, jak bude vypadat vaše léto? Většina lidí už má touhle dobou svou dovolenou promyšlenou do posledního puntíku – a vy nejspíš také. Důkladně jste si prostudovali všechny mapy, zarezervovali si ubytování, zakoupili letenky… Jenže někdy to prostě podle našich představ úplně nevyjde – přijdou nečekané události nebo změny plánu, někdo něco na poslední chvíli zruší… a co teď.

V tomto článku vám přinášíme několik tipů, jak své léto zachránit v případě, že to s ním nevypadá právě nejlíp:

1. Když plán máte – ale nevyjde

Už jste měli celou dovolenou perfektně promyšlenou: podařilo se vám sehnat super levné letenky, zamluvit hotel, který vypadá jako z nějakého filmu, každý den pobytu máte naplánovaný do detailu. A najednou se to na poslední minutku zadrhne, protože do toho něco nečekaně vstoupí – kamarád vám to z nějakého důvodu odřekne, v poslední chvíli onemocníte anebo vám před odjezdem udělá něco zcela neplánovaně čáru přes rozpočet a vám teď chybí peníze, s nimiž jste najisto počítali.

Co s tím:

Měli byste znát svá práva a své nároky a pokaždé mít v záloze nějaký alternativní plán. Co se stane, budete-li muset zrušit letenky či rezervaci hotelu na poslední chvíli? Uzavřeli jste cestovní pojištění, které pokrývá takové situace v případě, že onemocníte? Vybrali jste si pokoj, u něhož je možné rezervaci zrušit? Zjistěte si rozsah svého pojištění a co máte nárok žádat zpět. A nezapomeňte vymyslet ten alternativní plán. Je daleko jednodušší zachránit své léto, můžete-li přepnout na předem připravenou variantu B či C. Třeba si koupit levnou last minute letenku do jiné destinace nebo si udělat do nějaké bližší destinace road trip autem. Když budete ve svých plánech flexibilní, čeká vás fantastické léto, ať se stane cokoli.

2. Prázdná místa a co s nimi

Každý jsme v životě někdy nahoře a jindy dole – a pak jsou tu taky dlouhá období, kdy se vůbec nic neděje a začíná to být vážně nuda, třeba proto, že všichni vaši kamarádi vyrazili na léto někam pryč a vy jste zůstali tady. Pokud se ve vašich plánech na léto objeví takováto „hluchá“ místa a vy je potřebujete zaplnit něčím akčnějším než jen hltáním dílů Unbreakable Kimmy Schmidt či Master of None, nadešel čas zapátrat i v méně známých vodách…

Co s tím:

Máte-li ve svých plánech dlouhou pauzu, s níž si úplně nevíte rady, proč ji nezaplnit zkušeností, která se vám bude později hodit? Třeba vyrazit na chytrou dovolenou, získat nové dovednosti (například jazykové) a přitom si naplno užívat vzrušující pobyt v novém městě.

3. Vlastně jste ani nic plánovat nezačali…

V ideálním případě už máte své letní prázdniny naplánované. Někdy se ale věci nečekaně změní nebo přesunou a vy najednou objevíte okýnko, které doslova vybízí k troše toho letního cestování. Na poslední chviličku jste se rozhodli někam vyrazit, jenže sezóna právě vrcholí – co teď?

Co s tím:

Zůstaňte během hlavní sezóny doma a místo toho naplánujte něco na později. I když samozřejmě záleží na rozpočtu, který máte k dispozici, může být chytrý tah vypravit se někam, kde nejsou všichni ostatní. V Evropě a mnoha dalších koutech světa začíná největší nával turistů opadat v polovině či koncem srpna, ceny letenek se vrací zpět na rozumné částky, ubytovací zařízení už nejsou tak plná, a obvykle se vám tak podaří vyhnout turistickému mumraji typickému pro předcházející letní měsíce.

4. Děláte pouze věci, které jste dělali už dřív…

Jak rádi se vracíme na stará oblíbená místa. Určitě není nic špatného na tom cestovat někam, kde jste už byli, a věnovat se tam svým nejoblíbenějším činnostem. Ale někdy se stává, že co znělo jako příjemný pobyt na oblíbeném místě, když jste si jej v lednu rezervovali, si začnete před odjezdem rozmýšlet.

Co s tím:

Své plány změňte. Pokud vám ještě zbývá čas je trochu překopat, vyrazte za poznáním té části světa, kam jste se vždycky moc chtěli podívat. Ať už to bude Paříž nebo Playa Tamarindo, i jediný týden vám může přinést spoustu neuvěřitelných zážitků a své volno si užijete daleko víc, když přitom budete ochutnávat jinou národní kuchyni, kochat se úplně jinou přírodní scenérií nebo když každý den uslyšíte nový, neznámý jazyk.

Pokud nevíte co s létem, vyrazte na jazykový pobyt v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací