GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Paříž jako Pařížan: 9 místních tipů na léto

Paříž jako Pařížan: 9 místních tipů na léto

Každé roční období v Paříži má svůj půvab a léto není výjimkou. Letní měsíce jsou skvělým obdobím pro poznávání pařížské přírody a setrvání v jejích neobvykle opuštěných ulicích a krásných venkovních kavárnách. Ať už si vaše srdce v Paříži přeje cokoli, naše zasvěcené tipy vám poradí.

1. Uvelebte se na "terase"

Léto v Paříži znamená dlouhé hodiny odpočinku na kavárenských terasách. Kdo by neznal klišé v podobě bílých a zelených pařížských bistro židlí, které se tísní před kavárnami? Zde je několik okouzlujících míst, kde budete moci pozorovat lidi a vychutnávat si zasloužené občerstvení: nádvoří Musée de la Vie Romantique zastrčené v zapadlé uličce rušné čtvrti Pigalle, terasa Leny a Mimile posazená na kamenné zdi, terasa Rosa Bonheur, kde si při troše štěstí budete moci zabrat lehátko, a Chez Prune u kanálu Saint-Martin, nestárnoucí klasika.

2. Vyberte si park, který vám vyhovuje

Se stoupajícími teplotami se Pařížané vydávají do některého z mnoha městských parků, kde si uspořádají piknik nebo aperitiv, který trvá dlouho do noci. Lenošte ve stínu Eiffelovy věže na Champs de Mars, uspořádejte piknik na dvorku Louvru v Jardin des Tuileries, vychutnejte si nádherný výhled na město z vyvýšeného Buttes Chaumont ve 20. obvodu, vyrazte na slackline do Parc de Bercy na východě města nebo se projděte barevnými uličkami botanické zahrady Jardin des Plantes v 5. obvodu.

3. Staňte se mistrem v pétanque

Vyrazte ven a zdokonalte své dovednosti v pétanque! Stručně řečeno, pétanque neboli boules je francouzská obdoba bowlingu. Jedná se o kutálení nebo házení ocelových koulí velikosti baseballového míčku na terč zvaný cochonnet na tvrdé zemi. Vyhrává hráč nebo tým, který má nejvíce koulí pétanque nejblíže k cíli. Ačkoli tato hra pochází z jižní Francie, je v Paříži poměrně oblíbená. Uvidíte ji hrát v parcích nebo na vyhrazených hřištích zvaných boulodromes. Asi nejpůsobivějším místem, kde si můžete zahrát pétanque, je Arènes de Lutèce, amfiteátr z galsko-římské doby, který je přístupný z ulice Rue de Monge v 5. obvodu (stanice metra Place Monge).

4. Zamilujte se do Berges de Seine

Berges de Seine, nábřeží řeky Seiny, je jedním z nejfunkčnějších (a nejlepších) městských projektů, které byly v Paříži v poslední době realizovány. Tento 2,3 km dlouhý úsek na levém břehu Seiny, který byl slavnostně otevřen v roce 2013, se může pochlubit hromadou aktivit a veřejných prostranství pro všechny. Je to opravdové hřiště pro malé i velké, můžete zde jezdit na vypůjčených kolech od Musée d'Orsay až po Pont de l'Alma, zahrát si stolní tenis, přihlásit se na bezplatnou lekci jógy, rezervovat si vlastní místo k odpočinku v přestavěných přepravních kontejnerech, zanechat svou stopu na obří tabuli nebo si užít příjemné čtení na plovoucí zahradě jen kousek od Eiffelovy věže.

5. Jděte se vykoupat!

Horko začíná být nesnesitelné a nepomůže vám žádný ledově vychlazený Perrier? Zchlaďte se na jednom z těchto originálních míst ke koupání. Nově zrekonstruovaný bazén Piscine Molitor (podle tohoto bazénu byl pojmenován Pí z filmu Život Pí) v nóbl čtvrti 16e arrondissement vám vyrazí dech a přenese vás do 30. let minulého století. Můžete se zde těšit na venkovní i krytý bazén. Zaplavte si v plovoucím bazénu Josephine Baker na řece Seině nebo utečte na pláž v Paris Plages, dočasných umělých plážích zřízených na břehu Seiny a Bassin de la Villette. Kdo říká, že lenošení na královských lehátkách nebo hraní plážového volejbalu v centru Paříže není možné?

6. Nejen zmrzlina, Berthillon

Léto bez zmrzliny prostě není léto. Pro nejlepší domácí zmrzlinu ve městě se vydejte do Berthillonu na ostrově Île Saint-Louis. Na jednom ze dvou přírodních ostrovů plovoucích na Seině, Île Saint-Louis, se na hlavní ulici nachází více zmrzlináren než na kterékoli jiné ulici na světě. Nebude vám vadit, že se tu tvoří fronty, protože při čekání na svou porci zmrzlého nebe můžete zahlédnout i katedrálu Notre-Dame.

7. Utečte na jeden den z města

Někdy chcete být prostě pryč od všeho, někde, kde šumění vln nebo cvrlikání ptáků přehluší hluk města. Nebojte se, v okolí Paříže je spousta možností jednodenních výletů. V elegantním přímořském letovisku Deauville na vás čekají kilometry písečných pláží: projděte se po slavné promenádě nebo si zahrajte minigolf. Vraťte se v čase a vydejte se s průvodcem na prohlídku Monetova venkovského domu a zahrady v Giverny, kde vznikly jeho slavné obrazy Lekníny. Za senzačními zámky se vydejte do klasického Versailles nebo do Fontainebleau, druhého královského sídla, které vás nadchne svými rozlehlými zahradami.

8. Venku pod širým nebem

Léto je opravdu o pobytu venku a vy zjistíte, že Paříž to umí skvěle. V krásném venkovním prostředí se koná spousta kulturních, hudebních a sportovních programů, a to ve všech denních dobách. Vychutnejte si promítání kultovních a krátkých filmů na festivalu Open Air Cinema, který se koná od poloviny července do konce srpna v parku Parc de la Villette, nebo si zatančete na hudebních festivalech Solidays a Rock en Seine za zvuku francouzských i zahraničních umělců. Pokud se cítíte na dobrodružství, připojte se ke stovkám Pařížanů na bájném přejezdu kanálu Paris à la Nage, který se koná již více než 100 let, a to každé léto.

9. Buďte tam, kde na tom záleží!

Paříž bude 10. července hostit finále fotbalového Eura 2016. Pokud nemáte vstupenky na Stade de France, můžete si užít veřejné projekce finále (a všech ostatních zápasů) ve fanouškovské zóně u Eiffelovy věže a prozkoumat svět fotbalu na festivalu Foot Foraine (koná se v Parc de la Villette). Nenechte si ujít průvod a ohňostroj 14. července, známý také jako Den Bastily, a zapojte se do sousedských slavností pořádaných jednotlivými hasičskými stanicemi, známých jako bals des pompiers. Tour de France je největší každoroční sportovní událostí a pravděpodobně jednou z nejsledovanějších v televizi. Zažijte 24. července v Paříži vzrušení a adrenalin na vlastní kůži; zajistěte si místo na třídě Champs-Elysées a povzbuzujte cyklisty, kteří vjíždějí do poslední etapy svého závodu dlouhé 5,319 km!

Navštivte Paříž s námi!Více informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací