GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Průvodce pro ty, kdo začínají cestovat na vlastní pěst

Průvodce pro ty, kdo začínají cestovat na vlastní pěst

Na každého člověka, kterého baví cestovat sám, připadá dvacet dalších, kteří by raději kráčeli po žhavých uhlících. Pod cestováním na vlastní pěst si totiž představují především nejistotu na každém kroku. Pokud však patříte k těm, kteří sólo vyrazit chtějí, pak byste měli vědět, že to není zdaleka tak děsivé, těžké, ba nemožné, jak si leckdo myslí. Naopak – jestliže si to dopředu trochu naplánujete, může se z toho stát váš dosavadní největší životní zážitek.

KAM JET A KDY

Naplánujte si to | Dříve než vyskočíte a zakoupíte první letenky, které na internetu najdete, chvíli si v klidu sedněte a popřemýšlejte, na jaký druh výletu byste vlastně chtěli jet. Zkuste si představit sami sebe na ideálním výletě. Kde to je? Možná v nějakém městečku na pobřeží nebo naopak v kosmopolitním velkoměstě jako Londýn či Sydney, možná se vidíte někde v kanadských horách na túře nebo si představujete, jak ochutnáváte v Japonsku tamější kuchyni, možná byste rádi v cizině studovali anebo toužíte vyrazit na cyklovýlet do Itálie. Co můžete také udělat, je sepsat si všechny země, které byste chtěli v životě navštívit, a zvýraznit mezi nimi ty, z nichž se vám hned rozbuší srdce a kde byste mohli cestování docela dobře zvládnout i sami.

Rozhodněte se, kdy | Dalším krokem je zvážit, ve které části roku vlastně můžete cestovat. Jestliže jste v tomto směru nějak omezení (třeba kvůli studiu či zaměstnání), snažte se v tom najít nějakou výhodu. Nemůžete jindy než v zimě? Využijte výhody, že je to mimo sezónu – cestování vás vyjde levněji.

POZNÁVÁNÍ NOVÝCH LIDÍ

Přidejte se k někomu | Většina budoucích sólo cestovatelů má největší strach z toho, že se budou na cestách cítit osamělí. Ano, v určitých momentech budete někde opravdu jen vy a nikdo další, ve skutečnosti je však těch, kteří cestují sami po celou dobu, jen málo – a ti většinou samotu aktivně vyhledávají. Pokud byste naopak chtěli na cestách poznávat nové lidi, nemějte obavy – budete k tomu mít spoustu různých příležitostí. Začít můžete už při hledání ubytování – chcete-li být s dalšími lidmi, zkuste třeba Couchsurfing (kde vás ve svém městě ubytuje někdo z místních) nebo si pronajměte pokoj přes Airbnb.

Vydejte se do zahraničí studovat | Pokud byste rádi poznávali nové lidi, další možností je vydat se do zahraničí na studijní pobyt či nějaký kratší kurz. Chtěli byste studovat další jazyk, naučit se potápět, vařit, tancovat či fotografovat? Angličtina se učí po celém světě (představte si sami sebe s novými spolužáky v Austrálii, Velké Británii, Irsku, Spojených státech, na Novém Zélandu, Maltě či v JAR!), a když se přihlásíte na jazykový kurz, určitě tam nové přátele najdete – na těchto kurzech často bývají lidé podobného věku i zájmů. Nebo vám možná budou víc vyhovovat jiné typy kurzů – třeba výuka salsy v Kolumbii, vaření v Thajsku, surfování v Austrálii či taekwondo v Jižní Koreji. Kromě toho, že najdete mezi podobně uvažujícími lidmi nové přátele, zůstanete také delší dobu na jednom místě a opravdu dobře jej poznáte.

BALENÍ

Hlavní zásada při delších cestách zní: nebrat si toho s sebou moc. Pokud někam vyrážíte na měsíc či déle, může se to zdá jako nesplnitelný úkol, ale když uděláte pár změn, sami uvidíte, že to jde.

Dobře vybírejte | Vezměte si s sebou opravdu jen to nejdůležitější – ať už jde o hygienické potřeby, oblečení nebo elektroniku. Oblečení nedávejte do zavazadla víc než na týden a zvolte takové, které se vám bude dobře kombinovat a bude navzájem ladit. Co se týče hygienických potřeb, vezměte si jen malé balení – stejně si budete muset pak na místě něco dokoupit, zejména pokud se tam zdržíte delší dobu (a totéž platí i pro oblečení). A hlavně ať nemáte krosnu plnou zbytečné elektroniky. Svět je dnes extrémně propojený a k internetu a Wi-Fi se dostanete ve většině hostelů i kaváren, takže všechna svá zařízení s sebou určitě vláčet nemusíte. Máte-li v plánu za mořem studovat, zvažte, zda by se vám tam nehodil notebook. Pokud se naopak budete přesouvat z místa na místo, se smartphonem či malým tabletem to nejspíš zvládnete také.

A především pamatujte, že neletíte na Mars! Cokoli zapomenete doma – nabíječku k telefonu, něco k hygieně, léky, které nejsou na předpis, nebo kus oblečení – to všechno bude nejspíš bez problémů možné zakoupit i v místě, kam jedete.

DOPRAVA

Jednou z výhod cestování sólo je, že můžete prakticky kdykoli změnit cíl své cesty – aniž byste to museli nejprve řešit se zbytkem skupiny či se svým parťákem. Ale jak se dostat tam, kam potřebujete? Nejvíc budete patrně spoléhat na vlaky, autobusy a leteckou dopravu. Až budete mezi nimi vybírat, zvažte, do jaké míry potřebujete být na cestách flexibilní a jak moc jste nároční na pohodlí.

Naskočte na vlak | Vlaky – zejména ty evropské – nabízejí pohodlné cestování na kratší i delší vzdálenosti uvnitř jednotlivých států eurozóny i mezi nimi. Protože jednotlivé výlety začnou nejspíš vaši peněženku rychle vysávat, je nejlepší koupit si na dané období či pro konkrétní zemi jízdenku Eurail či Interrail (Eurail pro ty, kdo nejsou z Evropy). Cestovat vlakem však můžete i v Asii, Austrálii a dalších zemích: informace o vlakových spojích ve světě najdete na Seat 61. Zde můžete pořídit všechno, co souvisí s cestováním vlakem, na jednom místě.

Vyrazte busem | Další variantou pro cestovatele, kteří chtějí projet více zemí či regionů, jsou autobusy – v Evropě, Austrálii a na Novém Zélandu na ně můžete kdykoli naskočit a kousek se svézt. Výhodou těchto služeb je, že sami rozhodujete o tom, jak dlouho někde budete, než se vydáte zase dál. Nevýhoda spočívá v tom, že řada linek jede jen přes určité zastávky, což vám neumožní být zcela flexibilní, zvlášť pokud místem, jež chcete navštívit, žádné autobusy nejezdí. (Přesto existuje spousta firem, které takové služby nabízejí – Google proto bude váš důležitý kamarád! Zkuste do vyhledávače zadat „hop on off bus + jméno země“ a uvidíte.)

Vyrazte letadlem | Další možností je pak letecká doprava. V Evropě se dá snadno najít spousta levných letenek nízkonákladových aerolinek jako EasyJet, Ryanair či Vueling. Ceny si můžete porovnat např. na online portálech Skyscanner, Momondo nebo Kayak. Létání je zpravidla nejrychlejší způsob, jak se někam dostat. Nicméně pokud započítáte i cestu na letiště, odbavení a celní kontrolu, může vám nakonec zabrat stejně času jako cesta vlakem. Značnou nevýhodu této formy cestování (zejm. u nízkonákladových aerolinek) představuje skutečnost, že letenky se často nedají se přerezervovat a peníze za ně se nevrací. Proto byste v okamžiku rezervace už měli najisto vědět, kdy přesně a kam budete cestovat. Kromě toho jste u letecké přepravy (na rozdíl od autobusů a vlaků) dost omezení také ve velikosti zavazadel – nicméně tento problém můžete vyřešit tím, že budete cestovat nalehko, jenom s příručním zavazadlem (naše tipy, jak si sbalit příruční zavazadlo jako profík, najdete zde).

BEZPEČNOST

Chcete-li cestovat sami, může být bezpečnost jednou z věcí, které vám budou dělat největší vrásky. Ve skutečnosti se to ale má tak, že většina zemí není méně bezpečná než vaše vlastní a naprostá většina lidí, které na cestách potkáte, bude fajn. Abyste byli v klidu (a uklidnili své rodiče), pamatujte, že pro bezpečné cestování se dá snadno hodně udělat. Začít můžete tím, že se budete řídit následujícími zásadami:

Dávejte lidem vědět, kde jste | Pokud odjíždíte do zahraničí studovat nebo žít, sdělte rodině svou adresu a mějte ji i sami po ruce – nejen v diáři, ale i v poznámkách v telefonu. Než vyrazíte, nezapomeňte přibližný plán své cesty lidem doma sdělit a také je informujte o změnách, které během vaší cesty nastanou.

Cennosti nenechávejte na očích | Nevystavujte zbytečně na odiv své šperky, fotoaparáty a drahou elektroniku. Úplně nejlepší bude, když tyhle věci necháte doma. Kdykoli budete někde venku, mějte peníze a další cennosti na těle (nikdy ne v kapse) a nenechávejte věci, které vám patří, bez dozoru nebo jen tak na sedadle vedle sebe. Je to jednoduché: jde o to zbytečně na sebe neupozorňovat a nedávat kapsářům šanci!

Peníze nechávejte na více místech | Nikdy s sebou nenoste veškerou hotovost či platební a kreditní karty naráz. Raději nechte aspoň jednu v pokoji a vezměte si s sebou jen tak velkou hotovost, jakou ten den budete potřebovat. Také si nezapomeňte tyto karty, stejně jako cestovní pas a další doklady, oskenovat či okopírovat, jednu kopii si uložte a jednu uschovejte u někoho z rodiny. V případě, že na cestách o tyto cenné věci přece jen přijdete a budete potřebovat nové, tyto jednoduché tipy vám nejspíš ušetří dost času i nervů.

Zbytečně neriskujte | Doma ve své zemi byste nejspíš také nešli potmě neznámou čtvrtí jen tak sami, nebo ano? Mnohému z toho, co považujeme za „nebezpečné“, se můžeme snadno vyhnout tím, že budeme jednat s rozvahou a důvěřovat intuici. Neriskujte zbytečně – nikdy nechávejte svůj drink bez dozoru, nikam v noci sami nechoďte, neprovokujte nevhodným oblečením, které odporuje místním zvyklostem, a nevydávejte se s neznámými lidmi na podivně znějící výlety.

Zažijte s námi svět- sami nebo s kamarádemZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací