GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Sestavte si perfektní životopis

Sestavte si perfektní životopis

Mít dobrý životopis už je v dnešní době zkrátka málo. Abyste získali práci či stáž svých snů, musíte mít životopis skvělý – a k jeho vytvoření rozhodně nestačí pouze vyjmenovat své studijní úspěchy a dosavadní pracovní zkušenosti. Samozřejmě v něm tyto věci chybět nesmějí, ale k perfektnímu CV potřebujete udělat víc.

Je to vaše vizitka, která vás představuje a ukazuje vaši osobnost, zájmy a koníčky. Ti, kdo se ucházejí o stejnou pozici spolu s vámi, budou mít pravděpodobně podobnou kvalifikaci jako vy – a právě tehdy začíná být vaše osobnost důležitá. Váš potenciální zaměstnavatel musí mít pocit, že chce ve svém týmu mít právě vás.

Jste připraveni ukázat se v tom nejlepším světle? Tady je pár nápadů pro začátek…

1. Zapracujte na svých měkkých dovednostech

Jdou vám úžasně prezentace nebo umíte přirozeně a bez trémy sdílet svou práci a nápady před spoustou jiných lidí? No, kdybyste opravdu vynikali ve vytváření pěkných tabulek a grafů, určitě byste to ve svém životopise uvedli, proč tedy nedat svému budoucímu zaměstnavateli vědět, že máte také rádi lidi, že umíte skvěle komunikovat a řešit problémy v týmu, ale i klidně a rádi uvaříte pro ostatní v kanceláři čaj, protože dnes vyšla řada na vás.

Všechny tyto přenositelné dovednosti, známé též jako tzv. „měkké dovednosti“, z vás dělají lepšího, vhodnějšího kandidáta – a personalista, který s vámi bude dělat pohovor, si vás díky nim daleko lépe představí na dané pozici, na kterou někoho hledají. Repertoár svých měkkých dovedností si můžete hodně rozšířit například díky cestování či studiu v zahraničí.

2. Učte se cizí jazyky

Jeden z nejlepších způsobů, jak vyniknout, je uvést v životopise jeden či dva další jazyky, které ovládáte. Bilingvní lidé bývají kromě jiného také kreativnější v řešení problémů a lepší v multitaskingu. Nevěříte? Přečtěte si náš článek o tom, proč je jazykové vzdělávání úžasná investice pro vaši kariéru, a zjistěte, které jazyky jsou dnes žádané a mohou vás posunout dál.

Zaměstnavatelům dnes z bilingvních zaměstnanců plyne stále více výhod, a proto je také čím dál víc vyhledávají. Pokud se nějaký další jazyk dobře naučíte, stáváte se rázem ideálním kandidátem pro firmy s mezinárodní klientelou nebo organizace, v nichž se hodně cestuje. Zároveň přinášíte jasný důkaz, že umíte pořádně „máknout“ a dosáhnout svého cíle.

Potřebné jazykové dovednosti můžete získat například během studijního pobytu v zahraničí. A svými zkušenostmi a plynulým vyjadřováním v dalším jazyce si pak značně vylepšíte své CV – kromě toho, že si pobyt určitě užijete, bude se ve vašem životopise skvěle vyjímat, což je hned několikanásobná výhra. (A o to přece jde, ne?)

3. Nezapomeňte uvést své koníčky

Ne všechno, co umíte, se možná hodí pro práci, o kterou se zrovna ucházíte, ale to ještě automaticky neznamená, že tyto věci nemůžete ve svém životopise zmínit. V dolní části stránky si nechte i trochu místa pro své záliby a koníčky, ať může váš potenciální zaměstnavatel lépe poznat, co vás baví a jací jste.

Když uvedete, že máte za sebou kurzy potápění a že se aktivně zajímáte o ochranu života v oceánech, nebo že ve volném čase pomáháte jako dobrovolník v místním útulku pro zvířata, řeknete mezi řádky o své osobnosti a žebříčku hodnot leccos. Nebo pokud s nadšením běháte, jste členem klubu triatlonistů či rádi trávíte víkendy dlouhými projížďkami na kole, třeba máte podobné zájmy jako vaši budoucí kolegové. Jde hlavně o to být otevřený a upřímný, a díky tomu najít nejen práci, která je pro vás to pravé, ale i kolektiv, který vám bude vyhovovat.

4. Já, já, já

Životopis není celý jen a jen o vás… No, vlastně je, nicméně není úplně ideální psát všechno rovnou v první osobě. Trochu to celé přeuspořádejte, co nejvíc svému budoucímu zaměstnavateli čtení vašeho „sívíčka“ usnadněte a nebojte se předvést také trochu kreativity. Vyměňte fádní věty jako „umím francouzsky“ či „studoval(a) jsem v zahraničí“ za mnohem lépe znějící „Během svého půlročního studijního pobytu v Paříži jsem se výrazně zlepšila ve francouzštině, kterou nyní plynně ovládám.“

5. Až to budete mít sepsané, dejte to někomu zkontrolovat

Požádejte svého rodiče, staršího sourozence, učitele nebo souseda od vedle, kterého znáte už odmala, ať se vám na životopis mrkne, ještě než ho odešlete. Jednak může odhalit případné překlepy či pravopisné chyby a jednak vás dobře zná, takže může mít i užitečné postřehy, co jste třeba – ke své škodě – opomněli zmínit.

Psát o sobě vám může připadat trochu nepřirozené, ale tenhle člověk ví, kdo jste, a může si vzpomenout například na nějaký kurz, na který jste chodili ještě za školních let a podobně. Což váš životopis může ještě vylepšit.

Vyšperkujte si životopis díky studiu v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací