GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

4 důvody, proč je Gap Year tou nejlepší věcí na světě

4 důvody, proč je Gap Year tou nejlepší věcí na světě

Kolik jen musíme v životě udělat různých důležitých rozhodnutí, z kolika věcí si musíme umět vybrat… někdy to na člověka vážně trochu padá a dokázat se v tom všem vyznat a najít si své vlastní místo ve světě není vůbec lehké. V takových situacích bývá nejednou rozumné zmáčknout tlačítko „pauza“ a od vší té zodpovědnosti si na chvíli odpočinout – třeba se vydat někam na cesty. A jednou z nejlepších možností, které se nám v tomto směru po střední škole či během univerzitních studií nabízejí, je zcela určitě tzv. gap year, tedy něco jako „roční pauza“.

Žádná kouzla a triky to nejsou – rozhodně ale velmi pozoruhodná zkušenost, která má na náš život velký pozitivní vliv. Anglické slovo „gap“ (mezera, díra) je vlastně poněkud matoucí, neboť evokuje jakousi prázdnotu – dobře naplánovaný gap year je však ve skutečnosti pravý opak: je plný zkušeností, jež promění váš život, nasměrují vás dál a podpoří také váš osobní růst. A řekněte sami: kdo by si nechtěl vyzkoušet studium a cestování v jednom?

1. Díky Gap Yearu se naučíte plynule mluvit dalším jazykem

Neexistuje lepší způsob, jak se naučit nějaký jazyk, než studovat jej přímo v zemi, kde se jím mluví. Doslova každý den si procvičovat nově nabyté dovednosti s rodilými mluvčími (ať už je to řidič taxíku nebo třeba váš nový soused), to je ta nejrychlejší cesta k plynulému vyjadřování.

A umět mluvit cizím jazykem plynně, to se v dnešní době opravdu hodí. Po těch, kdo perfektně ovládají další jazyky, je na trhu práce velká poptávka, mají znatelně vyšší příjem, ale například i intelektuálně jsou v mnohem lepší kondici, neboť pro jejich mozek je studium jiného jazyka skvělý trénink (další fascinující důvody, proč je tak výhodné být bilingvní, najdete zde).

Vyrazte na Gap Year do jedné z 52 destinací po celém světě!

2. Gap Year Vás navede, kudy se vydat dál

Roky strávené studiem mohou být velmi dlouhé, jednotvárné a monotónní. Někdy vůbec nezaškodí udělat krok zpět, dobít baterky a získat novou energii tím, že na čas necháte všechny ty knihy a seminárky za sebou a někam vyrazíte.

Poznávat svět, potkávat nové lidi a také se učit nový jazyk či předmět (pokud si nejste úplně jistí, že to, co studujete, je pro vás to pravé) – díky tomu všemu můžete získat spoustu nových zkušeností a na své další plavbě životem nabrat úplně jiný kurz: do končin, kam by vás do té doby vůbec nenapadlo se vydat.

3. Běham Gap Yearu si rozšíříte své obzory

Každý den chodíte do školy stále stejnou cestou, kterou už dávno znáte zpaměti: přesně víte, kde zahnout, kde je který semafor, už vás nepřekvapí, když někde za plotem začne štěkat pes… To všechno může být důvěrně známé a příjemné – může to ale také být signál, že už vás tady nic nového nečeká a je nejvyšší čas udělat nějakou zásadní změnu. Vyrazte za hranice všedních dnů a vyzkoušejte, jaké je to žít v úplně jiné části světa. A abychom vám to rozhodování, kam se vydat, malinko usnadnili, sestavili jsme pro vás tento návod na gap year v Evropě, Asii, USA anebo u Protinožců (Austrálie-Nový Zéland).

Strávíte-li na nějakém místě delší čas, budete mít příležitost poznat místní kulturu a způsob života opravdu do hloubky a ze všech stran, což je něco úplně jiného než zážitky, které si přivezete z týdenní dovolené. Dobře strávená roční pauza může být jedním z nejsmysluplnějších a nejinspirativnějších období vašeho života, které vám přinese nový pohled na svět a naučí vás, jak dělat různé věci jinak než dosud.

4. Gap Year Vám napomůže k cenným dovednostem

V průběhu svého roku v zahraničí se můžete také věnovat celé řadě nejrůznějších aktivit: kromě cestování a studia dalšího jazyka můžete ve světě vyzkoušet např. dobrovolnictví nebo absolvovat zajímavou stáž. Být dobrovolníkem (a zvlášť po dobu delší než čtvrt roku) je skvělá příležitost podílet se na něčem pozitivním a smysluplném a přitom získat řadu nesmírně cenných profesních a kulturních zkušeností.

Budete-li se takto něčemu soustředěně věnovat – studovat nebo se třeba podílet na dobré věci – máte záruku, že gap year bude vším jenom ne mezerou ve vašem životopise a že naopak ukáže vaši sebedůvěru, flexibilitu, schopnost adaptovat se v nových podmínkách i ochotu riskovat v tom nejlepším světle.

Pokud vám 4 důvody nestačily k tomu, abyste na vycestovali na Gap Year, mrkněte na náš další článek, kde vám přínášíme důvodů hned 10.

Posuňte se v životě kupředu a vyrazte s EF na Gap Year!Více informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat