GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

GAP YEAR: 10 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT NA ROK PAUZU

GAP YEAR: 10 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT NA ROK PAUZU

gap year _(_gæp jɪr)

podstatné jméno

  • skvělá příležitost naučit se mít v životě úspěch a dosáhnout věcí, které chceme

  • čas – obvykle předcházející studiu na univerzitě (příp. během něj či po skončení) – kdy člověk vyráží cestovat po světě, učí se jazyky, pracuje, pomáhá jako dobrovolník nebo získává cenné zkušenosti někde na zahraniční stáži.

I v České republice se pojem “gap year” objevuje čím dál víc, a to hlavně mezi studenty, kteří nemají představu, čeho chtějí v životě dosáhnout. Zkušenost z gap year patří mezi zkušenosti, které nám mají co dát i po letech a dokážou nás velmi posunout i v osobní rovině. Zde vám přinášíme deset důvodů, proč tomu tak je:

1.  GAP YEAR = LEPŠÍ STUDIJNÍ VÝSLEDKY

I když jednotlivé důvody neřadíme podle důležitosti, tenhle by klidně mohl být číslem jedna: gap year zlepší vaše studijní výsledky. Člověk by si řekl, že cestováním po světě jen všechno ze školy zapomene, ale to je právě zásadní omyl – studenti, kteří rok svého života strávili takto, ve skutečnosti svůj prospěch ve škole zlepšili.

Dát si pauzu, najít práci svých snů a začít další studium odpočatý, soustředěný a plný motivace – to všechno má na náš studijní výkon jednoznačně pozitivní vliv.

View post on Instagram
 

2. GAP YEAR = ZVÝŠENÍ ŠANCE NA DOBROU PRÁCI

Občas si lidé myslí, že tak dlouhá pauza nebude v jejich životopise působit dobře a sníží jejich šanci, že najdou zaměstnání, po kterém touží – leč opak je pravdou, přátelé.

Celé je to o tom, jak dobře umíte svůj gap year prezentovat: dvanáct měsíců, během kterých jste pomáhali jako dobrovolník v USA, absolvovali stáž v Barceloně, přitom se naučili plynně anglicky a španělsky a rozvinuli spoustu svých měkkých dovedností?

Takový životopis mezi ostatními vynikne na první pohled. Navíc vám tato zkušenost u všech pracovních pohovorů poslouží jako skvělý prostředek, jak zahnat úvodní nervozitu a mít o čem mluvit.

3. GAP YEAR = PLYNULÉ VYJADŘOVÁNÍ V JAZYCE

Umět jiný jazyk je jedna z nejcennějších dovedností, jaké může člověk v životě získat a navíc vám přinese různé superschopnosti v podobě mnohem výkonnějšího mozku, většího sebevědomí i vyšší šance, že najdete dobrou práci.

Samozřejmě, jazyk se můžete učit i ve škole – ale proč ho nezkusit doopravdy žít? Být v bezprostředním kontaktu s novou kulturou, používat ho 24 hodin denně 7 dnů v týdnu při komunikaci s místními lidmi a cestovat po světě, právě tím se člověk naučí mluvit plynně a vytěží maximum ze všech výhod, které bilingvismus a studium v zahraničí přinášejí.

Přečtěte si jak se naučit cizí jazyk rychleji!

4. GAP YEAR = VYŠŠÍ SPOKOJENOST V ZAMĚSTNÁNÍ

Statistiky ukazují, že studenti, kteří se rozhodli pro gap year, jsou daleko spokojenější v práci. Pokud se chystáte studovat vysokou školu, nemusí vám to teď připadat jako hlavní priorita, ale ve skutečnosti jde o hodně: jakmile jednou začnete chodit do práce, právě v ní budete trávit většinu svého času, takže dělat něco, co vás těší (dokonce i v pondělí ráno), bezprostředně ovlivní, jak smysluplný vám váš život bude připadat.

Vzít si nějaký (dobře využitý) čas na rozmyšlenou a zjistit, jaká kariéra bude nejvíc odpovídat vašim schopnostem, nadání i tomu, co vás doopravdy baví, a potom nabrat potřebné zkušenosti a vzdělání, je tedy velmi důležité a váš profesní život pak možná bude vypadat docela jinak.

5. GAP YEAR = VE SVĚTĚ JAKO DOMA

Žijeme v globalizovaném světě, kde je vše navzájem propojeno, proto je dost pravděpodobné, že vás v budoucnu čeká spolupráce s lidmi z jiných zemí. Být si vědom (a akceptovat), že v různých kulturách dělají věci jinak, je převelice důležité – a právě tuto dovednost si můžete nejlépe osvojit
při poznávání cizích zemí.

Během roku stráveného v zahraničí si uvědomíte, jak jsme každý jiný a přece jsme si všichni v něčem podobní. A zároveň budete mít mnohem jasněji v tom, kde je ve světě vaše vlastní místo. Navíc získáte velmi cenný nový úhel pohledu: na jiné kultury, jazyky i lidi. Studenti, kteří strávili gap year na cestách, jsou dnes ve světě jako doma – a taková zkušenost se prostě neztratí.

6. GAP YEAR = VYŠŠÍ FINANČNÍ GRAMOTNOST

Finanční gramotnost je něco, čím nepochybně uděláte dojem na rodiče i na svého budoucího zaměstnavatele. Kde že se dá taková dovednost získat? Samozřejmě: během gap year.

Jste-li v situaci, kdy si musíte umět rozvrhnout rozpočet na půl roku cestování po světě, nezbývá vám než se stát odborníkem na tok vlastních financí, naučit se šetřit na správných místech a dokázat si dobře rozdělit své prostředky mezi jednotlivé aktivity.

S takovou finanční gramotností to budete mít v dospělosti mnohem snazší – je to zcela zásadní dovednost, kterou je navíc velmi zábavné na cestách po světě postupně vylepšovat k naprosté dokonalosti.

7. GAP YEAR = ROZVOJ VELMI UŽITEČNÝCH DOVEDNOSTÍ

Komunikace napříč kulturami, schopnost řešit problémy, přizpůsobivost v novém prostředí… zkuste si vzpomenout na nějakou dobře znějící měkkou dovednost a můžete si být jistí, že si ji během svého ročního pobytu osvojíte či vylepšíte. A umět to s lidmi a mít rozvinutou emocionální inteligenci, to je záruka dobrého zaměstnání – v životopise takové věci okamžitě zaujmou, čím víc jich tedy máte, tím líp.

Díky gap year získáte životní zkušenosti z mezinárodního prostředí, které se vám budou velmi hodit jak při přihlašování na univerzitu, tak během pracovního pohovoru.

8. GAP YEAR = OCHRANA PŘED “VYHOŘENÍM”

Záleží pochopitelně na tom, kolik je vám let, nicméně nejspíš už si ani pořádně nepamatujete, jaké to vlastně bylo, když jste ještě nechodili do školy. To znamená, že je nejvyšší čas dát si pauzu.

Vyhoření z nekonečného studia je naprosto reálná věc, neboť jsme zpravidla dlouhodobě vystaveni obrovským tlakům: rozhodnout se pro určitou kariéru, mít dobré výsledky ve škole i v životě atd.

Řada univerzit a vyšších škol si je dobře vědoma hrozícího nebezpečí vyčerpání a podporuje své studenty v tom, aby si vzali nějaký čas volno, zjistili, co vlastně chtějí dělat, získali potřebné dovednosti, které jim budou ve škole i v zaměstnání užitečné – a v neposlední řadě si také chvíli vydechli a strávili nějaký čas v prostředí, kde nemusí řešit jenom známky a termíny odevzdání.

A to je pouze začátek dobrých zpráv: 90 % studentů se po gap year do školy vrací, navíc s novou motivací a nadšením do dalšího studia!

9. GAP YEAR = ČAS ZJISTIT, CO VLASTNĚ V ŽIVOTĚ CHCI

Rozhodnout se pro hlavní obor studia, vybrat si profesní dráhu a začít dospělý život může být velice
těžké – když je člověku přes 20 (a přiznejme si: i přes 30), hodně věcí se v jeho životě mění, a to vůbec nemluvíme o světě, v němž jde všechno tak neskutečně rychle kupředu.

Právě v tomto období musíte udělat důležitá rozhodnutí, jež ovlivní velkou část vašeho dalšího života. Takže najít si nějaký čas na to, abyste zjistili, co vás v dalších 10 či 20 letech bude těšit, může pro vaši životní spokojenost znamenat opravdu hodně.

Během gap year vyzkoušíte spoustu různých věcí a poznáte, co chcete dělat (a co ne) – pokud to tedy není jen takové volno bez cíle. Vždycky je dobré vědět, co od své pauzy čekáte.

10. GAP YEAR = JEDINEČNÁ ZKUŠENOST NA CELÝ ŽIVOT

Snad se vám během gap year podaří cestovat, poznávat svět a zažívat různá dobrodružství, ale také více poznat sebe sama a získat větší sebevědomí – zkrátka stát se oním skvělým superhrdinou, který vždycky vyhrává.

Právě v průběhu gap year vznikají všechny ty nezapomenutelné vzpomínky a dějí se úžasné a velké věci, které prožijete s novými přáteli z celého světa. Určitě si každou vteřinu tohoto roku užijte se vším všudy a naplno – vždyť právě k tomu tu pro vás gap year je.

Podobnou zkušenost jako gap year vám už nikdo v životě neodpáře! Je to nejlepší cesta k osamostatnění, ale to znamená být i připraven/a cestovat na vlastní pěst!

Myslete na svoji budoucnot! Vyrazte na gap year do zahraničí!Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací