GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 věcí, které se jednou provždy změní, když žijete v zahraničí

10 věcí, které se jednou provždy změní, když žijete v zahraničí

Když žijete v jiné zemi, může to být ze začátku těžké… Řekl bych ale, že stojí za to vytrvat a že prožít nějaký čas v zahraničí rozhodně patří k věcem, které by měl člověk aspoň jednou za život vyzkoušet. Přijde mi, že je pak člověk jakoby úplnější. Obrousí to jeho provinciální hrany a on je potom ve světě jako doma.“ – David Sedaris Přestěhovat se do jiné země a začínat tam znovu od začátku je jedno z nejděsivějších a zároveň nejúžasnějších dobrodružství vůbec. Život se najednou změní – a určitě tu nemluvíme o změně adresy nebo prášku na praní.

1. Doma jste tam, kde je vaše srdce

Jakmile se přestěhujete do zahraničí, stanete se členem zvláštního klubu: od té chvíle budete mít dvě adresy, mluvit dvěma jazyky, ve vaší peněžence budou dvě různé měny. Tvrdit, že budete mít i dvě různé osobnosti, už je trochu moc, nicméně je pravda, že budete od té doby součástí dvou rozdílných světů – svého starého a nového domova. Hranice mezi těmito dvěma světy se nejspíš bude postupně stírat, ale i tak bude vašim rodičům pravděpodobně dál chodit do schránky nějaká vaše pošta nebo budete mít u kamaráda ve sklepě schovanou krabici se svými věcmi.

2. Balíčky z domova rozhodně potěší

I když si v dnešní době můžeme už téměř cokoli objednat přes internet, dostat balíček dobrot „od maminky“ je ještě lepší než mít na své narozeniny perfektní účes. Všechno v takovém balíčku bude samozřejmě chutnat milionkrát líp než vaše běžné jídlo, které k vám nemuselo urazit z domova takovou dálku. V té chvíli se také budete muset rozhodnout pro správnou balíčkovou strategii: jestli všechno zhltnete naráz a po obsahu nezůstane ani stopy, nebo se stanete mistrem přídělů, který umí hotová kouzla s datem spotřeby, a všechno si budete schovávat tak dlouho, jak to jen půjde.

3. Loučení bude (o něco) snažší

I když mistrem v loučení není asi nikdo z nás, po nějaké době vám to přece jen půjde trošku líp. Možná je to tím, že víte, že ať už vyrazíte kamkoli, vždycky můžete přijet zpátky domů a zachumlat se na gauči, jehož vůni tak důvěrně znáte. A třeba jste také objevili způsob, jak dočasně vypnout všechny své emoční orgány, a víte, že po každém „sbohem“ přijde jednou zase „ahoj“ a budete zpět.

4. Přátelství naberou na intenzitě

Odjeli jste a najednou je mezi vámi a lidmi, které máte rádi, obrovská masa vody nebo pevniny… Je to těžké. Poměrně rychle zjistíte, kdo s vámi chce zůstat i nadále v kontaktu, a třeba i využije svou dovolenou či prázdniny k tomu, aby vás přijel navštívit. Někteří lidé se vám vzdálí, s jinými se naopak sblížíte víc. Dalo by se říct, že je to taková sentimentální verze situace, kdy procházíte svůj šatník a přemýšlíte, co si chcete ponechat a z čeho už jste vyrostli.

5. Nové místo, nové výzvy

Jasně, žít někde u oceánu je super. Ale i tam budete muset platit účty, čistit ucpaný záchod a léčit se z protivného nachlazení. Samotný fakt, že žijete v jiné zemi – která vám možná připadá jako ráj a možná ne – neznamená, že se vám budou vaše problémy vyhýbat a všechno bude procházka růžovou zahradou (nebo po pláži). Sladká fáze „líbánek“ jednoho dne skončí – a je úplně jedno, ve které zemi budete. Také vaši přátelé vám možná budou život v zahraničí závidět, ale nemusí je už napadnout, že tráva na druhé straně není vždycky zelenější než doma.

6. Přetrvávající pocit viny

Vzpomínáte, jak se vaše máma tvářila, když se dozvěděla, že nestihnete přijít na nedělní oběd, a když jste jí slibovali, že za týden ale určitě přijdete? Teď si zkuste představit ten výraz, až se jí budete pokoušet vysvětlit, že nedorazíte ani na Vánoce, protože jste nedostali volno v práci (nebo na ten roadtrip s přáteli se prostě nedalo říct ne). No, vlastně budete nejspíš moct přijet na návštěvu až někdy v létě… Možná se budete cítit trochu provinile – a především bude nutné se naučit, že už nejde ani tak o častost návštěv jako o jejich kvalitu.

7. Život jde dál (a časem si na to zvyknete)

Bude to tvrdá lekce: najednou se spousta bezva věcí bude dít bez vás – kamarádi budou mít svatbu, někomu se narodí děti, proběhnou párty, na které budou později všichni vzpomínat. A vy u většiny z toho nejspíš nebudete, nanejvýš uvidíte pár momentů přes sociální sítě. Bude hodně těžké se s tím smířit, ale můžete se na to podívat i z té lepší stránky – stejné tak bude mrzet i vaše přátele, že nejsou u všech těch úžasných věcí, které v jiné zemi zažíváte zase vy.

8. Svůj domov najednou uvidíte v docela novém světle

Možná jste se přestěhovali do zahraničí za lepším počasím, možná vám vadí hlučné, přecpané ulice, anebo jste naopak vyrazili do světa proto, že u vás prostě „chcípnul pes“. Ale až začnete o tom, kde jste se narodili, vykládat lidem z jiné země, vaše fotky a vyprávění jim většinou budou připadat zajímavé, někdy přímo fascinující. Tahle perspektiva zvenčí vám pak možná umožní zpětně najít něco hezkého i na těch ulicích tam doma a na tom děsném počasí, na které jste si předtím pořád stěžovali. Po nějaké době se začnete rozněžňovat, jakmile někde uslyšíte o domově, a třeba se z vás stane i větší patriot – zvlášť až budete fandit sportovcům své země, přestože (doplňte sport dle vlastního výběru) vás vlastně nikdy nebavil.

9. Dělejte to, co místní

Krůček po krůčku si budete na novém místě víc a víc připadat jako domorodec. Začne to tím, že se naučíte místní jazyk nebo nářečí, což ale obnáší mnohem víc než jen porozumět, o čem se právě mluví. Po čase získáte perfektní přehled: kdy je ideální vyrazit na tržnici, protože v tu dobu tam jsou nejlepší slevy, ve které kavárně vědí, co chcete, ještě než si objednáte, a v autobuse se budete zasvěceně přidávat do vášnivých debat na téma místních voleb. A i když zřejmě nikdy nebudete 100% domorodcem (jako někdo, kdo ve vašem novém domově vyrůstal odmala), dobře mezi místní zapadnete a sami sebe přistihnete, jak nevědomky děláte totéž co oni. Být součástí nové kultury je zkrátka super pocit.

10. Doma? Doma!

Na otázku, kde jste doma, najednou nebude tak snadné odpovědět a budete to muset zdlouhavě vysvětlovat (viz bod 1). Někdy je doma doopravdy tam, kde je vaše srdce (nebo možná ten kluk či holka, do kterého jste tak šíleně zamilovaní). Ale může to být i místo, kde jste strávili dětství nebo kde jste prožili důležité období či události. Pro mě osobně je domov všude, kde je můj notebook a kde se Wi-Fi připojuje sama a neptá se mě na heslo.

Žijte v zahraničí a učte se jazykZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací