GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

11 TIPŮ, JAK SI UDRŽET VZTAH NA DÁLKU

11 TIPŮ, JAK SI UDRŽET VZTAH NA DÁLKU

Jedním z nejkrásnějších bonusů vašeho cestování může být, že se během studia v zahraničí zamilujete (v tomto případě ne do místa, ale do člověka). Pak se ovšem vrátíte domů a vznikne mezi vámi velká geografická vzdálenost – a tehdy může být doopravdy těžké se jeden druhému nevzdálit i emocionálně. Pravda, teď už si nemusíte každý den holit nohy nebo mít v pokoji pořád vzorně uklizeno, ale aby z toho mohla být dlouhodobá love story (i když jste od sebe tak daleko), k tomu je zapotřebí značného odhodlání, optimismu a úsilí.

Nic ovšem není nemožné a díky následujícím tipům může váš vztah hezky rozkvést – bez ohledu na to, kolik stovek či tisíc kilometrů mezi vámi momentálně je. (Berte to jako rady od profíka na velké vzdálenosti: i trocha snahy může v tomto případě znamenat opravdu hodně.)

1. Zjistěte, kdy je pro vás nejlepší spolu (pravidelně) komunikovat

I když si zprávy a e-maily dnes můžeme posílat 24 hodin denně 7 dnů v týdnu, někdy si prostě potřebujete s tím druhým promluvit napřímo a mít bezprostřední zpětnou vazbu. Může chvíli trvat, než se vám podaří najít tu nejlepší dobu, kdy si pokecat (záleží také na tom, kolik časových pásem vás od sebe dělí), ale i to se časem poddá a ztracená volání či špatné načasování někdy vynahradí třeba vtipná zpráva na záznamníku. A ne, není podstatné, jestli si můžete volat jenom v neděli ráno – to nejdůležitější je, že si uděláte jeden na druhého čas.

2. Najděte nejvhodnější komunikační kanál

Už máte jasno v čase, teď je potřeba ještě najít ideální komunikační kanál. Naštěstí pro nás kontakt se světem nikdy nebyl snazší a levnější než dnes – ke skypování, chatování a posílání různých textových zpráv obvykle postačí dobré Wi-Fi připojení. Určitě by však měl být hlavní způsob komunikace snadno dosažitelný pro vás oba. Nezapomínejte ovšem také na to, že díky používání více různých kanálů může být komunikace daleko pestřejší a zábavnější.

3. Buďte kreativní

Nahrajte v noci audio zprávu, napište dopis či pohled, můžete tomu druhému také poslat balíček nebo nějakou nahrávku. Používejte představivost a zkoušejte nové, neotřelé způsoby, jak dát svému protějšku najevo, že na něj myslíte. Tím samozřejmě není řečeno, že kvůli tomu musíte vybílit své bankovní konto – než se rozhodnete pronajmout si letadlo, které bude psát básně po nebi, co takhle vzít si s sebou při příští návštěvě samolepicí poznámkový bloček a rozmístit na skrytá místa kratičké zprávy pro radost, které ten druhý bude postupně nacházet, až vy už tam nebudete?

4. Nevyhýbejte se konfliktům

Pokud se vídáte jen jednou za několik týdnů či měsíců, a třeba spolu i mluvíte jiným jazykem, je velmi snadné problémy či věci, které vám dělají starosti, odsouvat a neřešit. Pochopitelně – kdo by chtěl trávit čas hádkou, když na sebe máte jen 48 hodin, že. Budete-li se ale konfliktům a sporům vyhýbat, z dlouhodobého hlediska to váš vztah může dost poškodit. Čím víc budete o věcech, které vám vadí, mluvit (než narostou do obřích rozměrů a stanou se z nich opravdové překážky ve vašem vztahu), tím líp. Nehádejte se ale nikdy přes smsky či e-maily (člověk má pak tendenci číst mezi řádky víc, než tam autor vložil) – pokud se objeví nějaký problém, pokuste se to probrat osobně nebo po telefonu co nejdřív. A když už to říkám…

5. Vždycky si všechno vyříkejte

Vždy se snažte otevřeně a upřímně říct, jak se v daný moment cítíte. Když nevíte, kde ten druhý zrovna teď je či s kým strávil sobotní večer, může vám to začít vrtat v hlavě nebo budete zbytečně panikařit. A skutečnost, že díky sociálním médiím je dnes tak snadné vidět (nebo si představit), jak dobře se někdo baví, to právě dvakrát neulehčuje. Je důležité si navzájem důvěřovat natolik, abyste spolu dokázali své myšlenky a pocity sdílet a našli způsob, jak se vypořádat se žárlivostí, obavami o toho druhého nebo s pochybami.

6. Na sklenici se dívejte, jako by byla z poloviny plná (zaměřujte se na to pozitivní)

Skutečnost, že budete v podstatě žít život jako dřív a přitom budete ve vztahu s někým, kdo je od vás hrozně daleko, může být požehnáním i prokletím: můžete mít třeba pocit, že o něco přicházíte, protože je pro vás těžší dělat věci, které partneři „normálně dělají“ – třeba vyzvednout toho druhého z práce nebo jít společně na oběd. Na druhou stranu to může být i velká výhoda, protože díky tomu máte mnohem víc času dělat si „to svoje“ – zvlášť pokud se naplno věnujete studiu nebo máte hodně práce, ušetříte svou drahou polovičku zklamání plynoucího např. z nenadálého zrušení plánované společné večeře či návštěvy kina (protože dneska to prostě nestihnete).

7. Dělejte spolu i nudné věci

Pokud jeden druhého vidíte jen párkrát za rok, všechno vám může připadat jako dovolená. Kruci, no nejspíš to i dovolená je, protože na to pravděpodobně vypotřebujete veškeré volno v práci nebo všechny prázdniny. Samozřejmě není nic špatného na tom, když to nebudete hned hrotit a ráno si třeba přispíte, pak si spolu zajdete na brunch a vyrazíte po památkách, ale je potřeba k tomu přihodit i nějaké ty méně zábavné povinnosti – však to znáte: skládání prádla, vyřizování různých věcí po městě nebo sekání trávníku. Vždyť opravdový vztah se přece nejlíp pozná právě v takovýchto rutinních situacích a v tom, nakolik si i takové chvíle dokážete společně užívat.

8. Měli byste vědět, kdy se zase uvidíte

Záleží, kolik času a peněz vás stojí, abyste se potkali – může to být i docela složitá operace vyžadující delší přípravu. Pokud ale nebudete dlouho vědět, kdy se spolu uvidíte znovu, přinese vám to rozporuplné pocity a rozhodí to vaše celkové životní plány. Proto je nejlepší stanovit si datum příštího setkání co nejdřív po návratu domů. Díky tomu si můžete věci dopředu naplánovat a využít také výhodných letenek / jízdenek rezervovaných s větším předstihem a různých speciálních akcí a slev. A to vůbec nemluvíme o tom, že se hned máte na co těšit! (Nečekané návštěvy jsou samozřejmě taky super, takže pokud můžete, určitě je též někdy do svého programu zařaďte.)

9. Dělejte věci společně

Nouze naučila Dalibora housti aneb je potřeba být v hledání, jak trávit čas společně, co nejvíc kreativní. I když nejste zrovna na stejném místě ve stejnou dobu, i tak spolu můžete leccos podniknout (ještě že máme všechny ty programy na volání s videem!). Dnes už se člověk opravdu nemá nač vymlouvat – přes obrazovku můžete snadno s někým sdílet, jak zrovna vaříte, jíte, nakupujete, prostřednictvím videochatu spolu můžete dokonce vyrazit i na procházku! A nezapomínejte, že se můžete také dívat současně na stejný film a přitom si třeba povídat nebo chatovat.

10. Schovávejte si něco, co vám bude toho druhého připomínat

Někdy vám ale žádné volání ani smska prostě nemůže vynahradit to, že ten druhý s vámi právě není… Co může pomoct, je vzít si na sebe jeho/její oblíbené tričko nebo si dát kafe v jeho/jejím nejmilejším hrníčku. Ano, tyhle předměty, které vám toho druhého připomínají, jsou někdy trochu kýč, ale svůj účel určitě splní. Třeba malý vzorek oblíbeného parfému nebo prášku na praní dokáže na chvíli doslova vymazat časové zóny. Takže pokud právě zoufale potřebujete být aspoň na chviličku nablízku svému lepšímu já, určitě se za něco takového nestyďte.

11. Seznamujte se s lidmi a navštěvujte místa ze života toho druhého

Čím víc budete spolu mluvit a poznávat se, tím častěji budete nejspíš narážet na místa či lidi, které ten druhý nebude znát. Kdykoli se vám naskytne příležitost, seznamte ho/ji (ať už prostřednictvím fotky nebo naživo) s místy, kam hodně chodíte, a s lidmi, s nimiž trávíte čas nebo které často zmiňujete. Díky tomu budou vaše běžné rozhovory dávat vám oběma víc smysl a vy budete mít pocit, že jste víc součástí života toho druhého, a to i navzdory vzdálenosti, která vás od sebe dělí.

Protože nic neřekne „miluji tě“ tak jako pohledniceVyberte si svou destinaci
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací