GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

5 chyb v oblékání na cestách

5 chyb v oblékání na cestách

Češi mají svůj vlastní styl, například klasické ponožky v sandálech, ale když se člověk chystá někam do zahraničí, může být těžké se rozhodnout, co si vlastně sbalit s sebou, aby se nedopoustil zásadních chyb v oblékání na cestách. V hlavě se začnou jako mušky rojit otázky typu Co se tam asi nosí, když začne sněžit? Kdy a kam budu potřebovat pohodlnou obuv? A Využiju vůbec tyhle šaty s květinovým vzorem?

I když bude vždycky existovat spousta situací, které mohou při cestování nastat a které nikdy nebudete moci dostatečně předvídat dopředu, přece jen se dát popsat několik hlavních chyb, které na vás ihned prozradí, že jste přijeli jako turisté. Pětici zásadních přehmatů najdete v tomto článku.

1. Neodhalujte příliš mnoho

Situace: V dnešní době je úplně běžné, že nejsme zahaleni od hlavy až k patě – ukázat kousek těla jednak dobře vypadá a zejména v letních měsících je to většinou i velmi pohodlné a praktické. Než se však rozhodnete obléct si svůj super top s tenkými ramínky, kraťounké šortky a než obujete žabky a vyrazíte do města, rozhlédněte se nejprve, co nosí za horkých letních dnů místní lidé. V konzervativnějších  částech světa může být příliš velké obnažování těla mimo oblast v bezprostřední blízkosti bazénu či sportoviště (a obecně na veřejnosti) opravdu jedna ze zásadních chyb v oblékání a bývá vnímáno jako značně nevhodné a nepatřičné.

Řešení: Přes své letní šaty či top si přehoďte ještě lehkou lněnou košili, která vám umožní snadno přizpůsobit svůj vzhled tomu, co vyžaduje momentální situace. A nejste-li ochotni dělat vůbec žádné kompromisy, vydejte se raději do míst jako Miami či San Diego, kde nic jiného než žabky a šortky potřebovat nebudete.

2. Pozor na místní tradice

Situace: Jedna z nejzásadnějších chyb v oblékání může nastat při nedodržování tradic země, do které cestujete. I když za vaším nápadem obléct si tradiční oblečení dané země jsou nejspíš dobré úmysly, může být tato snaha vnímána právě opačně: jako nedostatek úcty k místní tradici a historii. V mnoha kulturách po celém světě mají určité barvy a vzory tradičního oblečení či krojů svou specifickou symboliku a nezřídka se takové oblečení nosí jen při zvláštních příležitostech, jako jsou různé slavnosti a svátky. Neuznání důležitosti, kterou toto oblečení pro danou kulturu má, může vést k tomu, že vaše snaha zapadnout mezi ostatní či dát najevo svůj obdiv k dané kultuře bude naopak vnímána jako urážlivá.

Řešení: Než si proto ve Španělsku obléknete mantilu, ve Francii vezmete baret, v Bombaji sárí, v Bostonu kšiltovku Yankee cap, v Dublinu kilt nebo v Berlíně kožené kalhoty, ověřte si u někoho z místních, jestli je takové oblečení pro danou situaci skutečně vhodné.

3. Obuv – kterou a kam?

Situace: V některých částech světa (např. ve Švédsku, Finsku, Německu, Indii, Saudské Arábii, Indonésii, Japonsku a také v některých částech Kanady) je dobrým zvykem si na návštěvě před vstupem do domu či bytu vyzout boty. Na mnoha z těchto míst je tento zvyk v dané kultuře zakořeněn natolik, že je odlišné chování vnímáno jedna z chyb v oblékání/obouvání a je považováno za divné, a leckdy i značně nezdvořilé. V jiných zemích naproti tomu boty uvnitř nosit můžete, tedy za předpokladu, že jsou suché – např. v USA či ve Velké Británii.

Řešení: U vchodových dveří hledejte botník či poličku na boty. Uvidíte-li u dveří plno bot, bude nejlepší, když se zujete také.

4. Ledvinka ano, či ne?

Situace: Sice je to dost subjektivní tvrzení a záleží i na osobním vkusu, nicméně pro řadu lidí je nošení ledvinky jasným signálem toho, že před sebou mají turistu. Což z člověka kromě jiného dělá nápadný cíl kapsářů, kteří se domnívají, že právě na tomto místě máte uloženou peněženku, telefon, cestovní pas a jiné cennosti. Pro mnoho lidí jsou však dnes ledvinky opět v módě a mít jednu kolem pasu či malou taštičku přes rameno může být praktické a zároveň šik.

Řešení: Pro ty z vás, kdo máte odvahu kombinovat individualitu a praktičnost, je ledvinka určitě dobrá volba. Pro nás ostatní bude nejlepší držet se tradiční kabelky či tašky přes rameno. Není nic špatného na tom zůstat věrný klasice.

5. Smart, casual – nebo něco mezi?

Situace: Když se člověk obleče na párty příliš formálně, může si pak připadat trochu nesvůj. Ale věřte mi: jste-li někde jediní v teplákách, zatímco ostatní mají oblek či kostýmek, je to tisíckrát horší. Ať už jdete někam do kanceláře, do školy či k někomu na večírek a nevíte přesně, co na sebe, mám pro vás jednu prostou radu: trochu větší formálností nic vysloveně nezkazíte.

Řešení: Ubrat oblečení na formálnosti je také mnohem jednodušší než dodávat formálnost tam, kde chybí. Můžete si například:
– vyhrnout dlouhé rukávy
– vyhrnout nohavice u kalhot
– sundat ponožky a ukázat světu kotníčky
– podkasat dlouhé šaty v pase, aby byly kratší a lépe se vám v nich tancovalo
– trochu rozepnout košili (ale samozřejmě ne moc, jeden či dva knoflíky úplně stačí!)

Chcete-li se oblékat jako místní, nakupujte jako oni

Během společenských akcí, v kavárně apod. se ptejte místních lidí, kam chodí nejraději nakupovat. Objevovat trendy obchody v jiných částech světa je vždycky velká zábava. A kdo ví – možná si domů přivezete úplně nový šatník, který vám bude připomínat všechna ta úžasná (a stylová) dobrodružství, jež jste na svých cestách zažili.

Tak – a teď už víte, jak neudělat 5 zásadních chyb v oblékání na cestách. A hurá na letiště!

View post on Instagram
 

Pro všechny, co se chystají do svět,a přinášíme další rady a tipy v článku – Průvodce pro ty, kdo začínají cestovat na vlastní pěst

Zažijte kulturní rozdíly v oblékání i v jiných oblastech díky jazykovým pobytům v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat