GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

5 míst, kde můžete nejen strávit dovolenou, ale i skvěle žít

5 míst, kde můžete nejen strávit dovolenou, ale i skvěle žít

Neříkáte si někdy na dovolené: „Týjo, tady by se mi líbilo, tady bych klidně bych mohl(a) i žít…“? Že sníte o tom mít každý den v roce výhled na oceán? Máme pro to pochopení. Měst, která jsou přitažlivá dvojím způsobem – mají krásné okolí, kde se dají zažít bezva věci a strávit super dovolená, a zároveň mají všechno, čím vás město dokáže k sobě přitáhnout na delší čas – takových najdete na světě spoustu.
Jsou úžasná, a nejen na prázdniny. Vybrali jsme pro vás pět takových měst, kde se dá skvěle také nějaký čas žít. Varování: po přečtení tohoto příspěvku začnete nejspíš hledat cestovní pas (a možná se i rozhodnete dát výpověď v práci!).

1. San Diego, USA

Pokud milujete slunce, písek a také rádi surfujete, vyrazte do San Diega na západním pobřeží USA. Těžko budete hledat místo, kde je tak snadné pustit na pár týdnů všechno z hlavy a odpočinout si na parádní dovolené. A proč byste takovouhle pohodu měli zažívat jenom na dovče? V San Diegu najdete všechno, co jen může člověk k životu bez stresu. Přidejte se k partě opálených Kaliforňanů na kurzu paddleboard jógy, vyrážejte do centra města za autentickou mexickou kuchyní a o víkendu si vyšlápněte do hor nebo prozkoumávejte v okolí údolí s vinicemi. A navíc tu budete mít po celý rok ty nejlepší vlny, takže se z vás perfektní surfař stane dřív, než se nadějete. Rybí tacos? Jak jste jen bez nich dodneška mohli žít?

2. Miami, USA

Budete-li pravidelně vyrážet na nejoblíbenější pláže Miami, za chvíli se budete mezi všemi těmi stylově vypadajícími obyvateli města cítit jako doma. Nekonečné pláže, spousta úžasných obchodů a bezpočet trendy barů, u kterých budete u všech mít pocit, že sem určitě musíte jednou zajít – nabídka Miami, kde si můžete užívat sluníčka a pohody po celý rok, je opravdu nepřeberná. Zároveň tohle město vynikající základnou, pokud toužíte zaplňovat svůj cestovní pas dalšími razítky: kousek od domu máte mezinárodní letiště, odkud jste za chvilku v Karibiku nebo Jižní Americe, a stejně tak máte na dosah i zbytek území Spojených států. Chcete si užít brunch v New Yorku? Stačí vyrazit a za tři hodinky jste tam!

3. Vancouver, Kanada

Zatímco turisté mají ve Vancouveru celou řadu možností, jak aktivně strávit dovolenou, ti, kdo tu žijí trvale, si užívají jeho nepřeberné nabídky podporující zdravý životní styl. Bez ohledu na roční období se tu můžete vyřádit při nejrůznějších adrenalinových sportovních aktivitách a outdoorových dobrodružstvích, počínaje lyžováním a sjížděním kopců na horských kolech přes vysokohorskou turistiku a jízdu na kajaku až po plachtařské sporty či pozorování velryb. Místní lidé jsou neuvěřitelně milí (jak je ostatně pro Kanadu typické), takže víte, že se k vám budou chovat vstřícně, i když jste se stali jejich sousedy teprve minulý týden. Ať už tu zůstanete na pár měsíců, na rok anebo ještě déle, vaše mysl i tělo to určitě potěší!

4. Sydney, Austrálie

Pokud patříte mezi milovníky kultury, v Sydney určitě nikdy strádat nebudete: v prostorách Opery se střídá jedna akce za druhou a také ve městě se daří mladé umělecké scéně – vždycky tu najdete něco, nač stojí za to jít. I příležitostí uplatnit se v nějakém kreativním, inovativním a progresivním odvětví je tu pro vás habaděj, a navíc budete mít kousíček od kanceláře nádherné pláže, jaké jen tak někde nenajdete. Cestou z práce si proto můžete kdykoli zajít k oceánu a naplno si užívat příjemných vlahých večerů. Dokonce se můžete i přidat k dalším nadšencům, kterým stojí zato si ráno přivstat, a trochu se před cestou do práce nebo do školy povozit na vlnách. Tohle australské město, kde všichni nosí po celý rok žabky, je ale také rájem pro všechny gurmány – týden co týden se tu otevře hned několik nových, originálních restaurací. Máte-li rádi jídla kombinující různé asijské kuchyně, v Sydney si určitě přijdete na své.

5. Auckland, Nový Zéland

Toužíte-li po návratu k přírodě, pak nemůžete volit nic jiného než Nový Zéland. To je bez debat. Až si užijete courání po přístavu v Aucklandu a vyzkoušíte místní kavárny a bary, můžete vyrazit za poznáváním dech beroucích krás jižního i severního ostrova. Vrcholy sopek je nejlepší zdolávat pěšmo, úžasné pobřeží si zase přímo říká o prozkoumávání z kajaku. Všude najdete bezpočet příležitostí ke spaní, ať už jen tak, pod stanem anebo v nějakém vybaveném kempu. Nikdy ale nebudete daleko od nějakého zcela zapomenutého místa, kam se můžete se vší vážností na čas zašít a zmizet tak na chvíli ze světa. Ať už toužíte po tom cítit se dobře a žít hlubší, vědomější život, nebo jen chcete obohatit svůj Instagram o super příspěvky – lepší místo pro zmáčknutí tlačítka reset prostě nenajdete.

Studujte angličtinu a žijte jako místní v jedné z těchto destinacíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací