GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Bristol: 10 skrytých klenotů

Bristol: 10 skrytých klenotů

Bristol, to je mnohem víc než jen slavný visutý most – od příjemných koupališť s nádechem historie přes hudební festivaly s nabitým programem až po promítání filmů v jeskyních pod městem… jen musíte vědět, kam se za všemi těmi zajímavostmi vypravit!

1. Lido

Nádherné koupaliště, dobře schované v krásné oblasti Clifton, kde kromě tradičních převlékacích kabinek s dřevěnými dveřmi najdete také opalovací terasu, lázně, ale i elegantní bar a restauraci. Za slunných dnů je tento hezky opravený historický poklad tím nejlepším místem, kam se zajít vykoupat a užít si té pravé prázdninové atmosféry, aniž byste se přitom museli vypravit někam za město.

2. Noční trhy St Nick’s Night Market

Ve dne je tu největší krytá tržnice v Británii, kde najdete bezpočet stánků s místními šperky, ručně vyráběnými věcmi všeho druhu i street food, nad kterým se vám budou sbíhat sliny. Co se už tolik neví – že během některých letních pátků zůstávají zdejší stánky otevřené až do pozdních hodin a začíná tzv. St Nick’s Night Market. Najednou je všude plno nejrůznějších performerů, muzikantů, dýdžejů i cirkusových akrobatů a vás čeká večer plný úžasné zábavy a báječného jídla.

3. Kino 20th Century Flix

Bristolská filmová scéna je opravdový pojem a řada britských filmových i dokumentárních hvězd působí právě tady. Zdejší populární veliké kino Watershed s barem, restaurací a výhledem na přístav promítá nejrůznější filmy oceněné kritikou; fanoušci klasiky budou naopak v sedmém nebi v málo známé 20th Century Flix – mrňavé půjčovně s kinem, kde máte na výběr z více než 20 000 filmů na DVD a kde najdete také příjemně útulné promítací místnosti s pouhými 11 či 18 sedadly, jež si můžete zarezervovat spolu s přáteli, a užít si tak jedinečný filmový zážitek, jaký vás nikde jinde v Bristolu nečeká.

4. Jeskyně Redcliffe Caves

Ačkoli o tom nemá tušení ani mnoho místních, pod oblastí Redcliffe v blízkosti přístavu se nachází celá řada lidmi vyhloubených jeskyní. Vznikly ve středověku a v historii pro Bristol plnily nejrůznější role – od místa, kde se těžil písek na výrobu skla a keramiky, přes skladovací prostory až po vězení. Dnes jsou většinu času zavřené, několikrát za rok se však otevírají a můžete si odsud odnést naprosto jedinečný filmový či hudební zážitek.

5. Kavárna Chance & Counters

Dobře ukrytá originální kavárna s množstvím deskových her a výhledem na historickou ulici Christmas Steps. Ať už hledáte útočiště na deštivé odpoledne nebo chcete strávit večer hraním monopolů s přáteli a vychutnávat si přitom některé z piv, které se v Chance & Counters vyrábějí, tohle útulné místo vás určitě nezklame. Na výběr zde máte z více než 600 různých deskovek, od klasiky až po ty nejnovější – polechtat svou soutěživost tu může skutečně každý! Díky podobným kavárnám stojí Bristol jistě za návštěvu.

6. Bar Milk Thistle

Najít tenhle bar je opravdu jako najít tajný poklad. Zvenčí byste jej nejspíš nepostřehli – většina lidí procházejících po Colston Avenue si vůbec nevšimne černých dveří bez nápisu v obyčejném domě z červených cihel. Kdo však na tyto dveře zaklepe, toho čeká odměna v podobě jednoho z nejpohodovějších koktejlových barů v Bristolu. Má čtyři poschodí, jste tu v samém srdci města a je laděný ve stylu barů z časů prohibice – určitě se tam vypravte na drink! Ale pst – neříkejte o něm každému!

7. Loděnice Underfall Yard

Bristol a život v něm je již velmi dlouho úzce spjat s přístavním životem a loděnice Underfall Yard je zajímavou připomínkou této části historie města. Ve starých dřevěných budovách, kde kdysi vládl čilý ruch spojený s výstavbou lodí, dnes najdete vystavené dávné stroje; noví loďaři ovšem pracují i dnes – hned v loděnici za rohem. Jednou za rok také můžete vidět proslulý symbol Bristolu, dřevěnou loď The Matthew, která dennodenně projíždí přístavem, jak je vytažena do doku a provádí se na ní pravidelná údržba.

8. Obchody v Clifton Arcade

Bristol a Clifton Village se může pochlubit spoustou skvělé architektury i kaváren umístěných v pěkných historických budovách. Populárním místem na brunch je například Primrose Café, kde si můžete posedět i na venkovní zahrádce přímo na ulici. Navíc se za ní nachází báječná obchodní galerie jménem Clifton Arcade. V této dobře schované viktoriánské pasáži najdete malé soukromé obchůdky s pohlednicemi a přáními, retro oblečením, šperky a spoustou dalších ručně vyráběných věcí, takže je to ideální místo na nákup originálních suvenýrů nebo pokud si chcete užít pohodovou neděli a všechno si tu v klidu projít a prohlédnout.

9. Blaise Castle Estate & Hamlet

Blaise Castle se nachází kousek za městem. Tento zámeček z 18. století je impozantní architektonickou hříčkou, jeho okolní pozemky jsou navíc vyhledávány jako příjemná procházka venkovskou krajinou. Kromě toho byla blízko zámečku vystavěna v 19. století také malebná vesnička s hezkými chaloupkami, které prošly renovací a čekají nyní na své návštěvníky.

10. Full Moon and Attic

Tato velmi živá hospoda se nachází v samém srdci bristolské umělecké čtvrti Stokes Croft a nabízí prostorné venkovní posezení a také hudební večery, které patří k těm nejlepším ve městě. Prostor zde mají místní a začínající muzikanti, můžete tu tedy strávit velice příjemné odpoledne popíjením West Country ciderů a poslechem folkové kapely někde ze sousedství nebo protančit celou noc za rytmů některého ze zdejších mladých DJ.

Navštivte Bristol díky jazykovému pobytu v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací