GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Dublin: 10 klenotů, o nichž se příliš neví

Dublin: 10 klenotů, o nichž se příliš neví

Chcete-li během své návštěvy Irska zažít něco autentického, zapomeňte na turisty obležená místa Dublinu, jako jsou Guinness Storehouse nebo Grafton Street, a vydejte se spolu s námi za jinými, méně známými, avšak velmi zajímavými klenoty, které Dublin může nabídnout.

1. Knihovna Marsh’s Library

Každý návštěvník Dublinu zamíří do knihovny na slavné Trinity College – což je sice opravdu krásná památka, nicméně tajné místo tak úplně ne… Zajděte proto raději do Marsh’s Library, kde na vás čeká podobně historická atmosféra, jen bez davů lidí s foťáky.

Tato pozoruhodná budova z 18. století je mnohými turisty opomíjena (i kvůli nedaleké Katedrále sv. Patrika), v jejích starých dubových regálech však můžete objevit přes 20 000 vzácných tisků i rukopisů a často se zde rovněž konají zajímavé přednášky a výstavy.

2. Mumie v Kostele sv. Michana

V porovnání s elegantní historickou architekturou Dublinu může tento kostel působit zvenčí poněkud fádně. Uvnitř je však doopravdy neobvyklý a v kryptě pod ním najdete desítky rakví s mumiemi. Některé rakve se již pomalu rozpadají, takže pokud po úzkém schodišti sejdete až dolů do krypty, máte možnost podívat se na zachovalé mrtvoly pohřbených zblízka.

3. Zahrady

Zatoužíte-li naopak ve městě po troše té zeleně a odpočinku, vydejte se do Iveagh Gardens. Kdysi to býval soukromý trávník hraběte z Clonmellu, potom místo vystřídalo řadu různých majitelů, až byly nakonec zahrady v roce 1991 rodinou Guinnessů darovány státu a od té doby jsou přístupné veřejnosti.

Zdejší bludiště, zapuštěná zahrada, rozárium, americká zahrada i impozantní fontány, to vše bylo obnoveno a restaurováno, a dnes sem proto rádi chodí místní – navíc je tady mnohem méně turistů než v blízkosti St Stephen’s Green. I vy si tu tak budete moci vychutnat trošku toho klidu a pohody.

4. Vintage Cocktail Club Dublin

Do Temple Bar doporučujeme zajít na drink a užít si naplno nočního života – jakmile se slunce začne klonit k západu, celá tato čtvrť najednou ožije a na každém kroku tu potkáte živou hudbu a uslyšíte cinkání sklenic s pivem. Nemnoho místních (a ještě méně turistů) však ví o tajné hospůdce s názvem Vintage Cocktail Club. Tenhle super cool bar s atmosférou z časů prohibice je totiž před běžnými kolemjdoucími dobře skryt – vstup vedle Crown Alley č. 15 naznačují jen nenápadné černé dveře se strohým nápisem „VCC“.

5. Retro oblečení v Lucy’s Lounge

V samotném centru čtvrti Temple Bar zajásá srdce každého fanouška retro oblékání a nakupování nejrůznějších prapodivných věcí – už jen projít si tenhle obchod inspirovaný Alenkou v říši divů je opravdový zážitek! Není to jen tak ledajaký sekáč: místnosti tu přetékají retro oblečením, ale i řadou věcí, co se vám třeba budou v domácnosti hodit. A můžete se tu zapsat i na kurzy šití zdarma!

6. Hladový strom

Londýnské platany se již dlouho vysazují ve velkých městech kvůli své odolnosti vůči znečištění a schopnosti zlepšovat kvalitu vzduchu. Na nejstarší právnické škole v Irsku zvané King’s Inns vyrostl za 80 let jeden platan tak, že postupně prorostl blízkou lavičkou a dnes to vypadá, jako by se hladový kmen pokoušel lavičku spolknout! Super místo, jaké jinde neuvidíte (ale asi si tady moc neposedíte…).

7. Nákupní centrum Arkády na George Street, Dublin

Okouzlující Arkády na George Street nabízejí jedinečný nákupní zážitek v kryté viktoriánské tržnici, kde každý butik či stánek prodává něco jiného a jedinečného. Je to opravdu historické místo – první nákupní centrum v Irsku a zároveň vůbec nejdéle nepřetržitě fungující nákupní centrum v Evropě (od roku 1881). Místní prodejci tu lákají na své zboží, od nejrůznějších šperků a suvenýrů až po oblečení a hudbu; ze stánků s jídlem se zase všude linou vůně, až se jednomu sliny sbíhají…

8. Ostatky sv. Valentýna

Dublin je plný fascinujících historických budov, kostelů a muzeí, kostel v ulici Whitefriar Street je však spíše nenápadným, tichým a klidným místem v srdci tohoto rušného města a zároveň místem, kde jsou uloženy ostatky sv. Valentýna. Kdo se o tom doslechl, přichází si sem před uzavřením manželství pro požehnání – anebo prostě jen poprosit patrona lásky o trochu té pomoci.

9. Čajovny ve Phoenix Parku

Místo kofeinové vzpruhy někde v centru si zajděte na šálek kávy, poctivý kousek dortu a za pěkným výhledem do Victorian Tea Rooms ve Phoenix Parku. Všechny nabízené dobroty se vyrábějí přímo na místě a jsou denně čerstvé (samozřejmostí je pestrá nabídka veganských, bezlepkových a bezlaktózových alternativ!) a můžete si je vychutnat v nádherné historické budově nebo takříkajíc „al fresco“ v parku.

10. Napoleonův zubní kartáček

Za návštěvu také rozhodně stojí exponáty v Heritage Centre of the Royal College of Physicians of Ireland. Tato výzkumná instituce se zaměřuje na historii irského lékařství a v jejích sbírkách najdete nejroztodivnější předměty jako např. zubní kartáček Napoleona Bonaparta a výstavu historických lékařských nástrojů, při jejichž prohlídce začnete být doopravdy vděční za výdobytky dnešní moderní medicíny.

Poznejte Dublin na vlastní kůži během jazykového pobytu v zahraničí.Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací