GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Halloween: 13 faktů, ze kterých jde hrůza!

Halloween: 13 faktů, ze kterých jde hrůza!

Zvednout si pořádně hladinu adrenalinu ve strašidelném zámku, vydlabat si svou dýni a sníst svůj roční příděl sladkostí na posezení… pochopit, proč je Halloween jedním z nejoblíbenějších svátků v roce (a zvlášť v USA), není zase tak těžké. Dnes se podíváme na 13 neuvěřitelných a vzrušujících faktů právě o 31. říjnu. Jdeme na to!

1. Halloween a jeho počátky…

Věřte nebo ne, Halloween se nezrodil v továrně na bonbony. Tento svátek se slaví už asi 6000 let! Soudí se, že vznikl cca 4000 př. n. l. v Irsku.

2. Mrtví a živí

Prapočátek Halloweenu je třeba hledat v prastarém keltském festivalu „Samhain“, oslavujícím konec sklizně. Staří Galové kdysi věřili, že v tento den, 31. října, se hranice mezi světem živých a zásvětím stírají, mrtví přicházejí mezi živé a vyvolávají tu pořádný chaos. A jakým způsobem že lze tyhle oživlé mrtvé zastrašit? Třeba nošením děsivých kostýmů a masek!

3. Ka-ching!

Halloween je hned po Vánocích druhým nejvíce komerčním svátkem v USA. Za sladkosti, kostýmy a halloweenské párty utratí Američané každoročně neuvěřitelných 6,9 miliard dolarů! Překvapivě velkou částku investují také do kostýmů pro zvířata.

4. Co má společného Halloween a Titanik?

Z těchto téměř sedmi miliard utracených jen ve Spojených státech připadá 2,08 miliardy na halloweenské sladkosti. Přemýšlíte, kolik dobrot se asi dá za takovou hromadu peněz koupit? Přibližně 300 tisíc tun – což odpovídá hmotnosti zhruba šesti Titaniků.

5. Bonbonová smrt

Věděli jste, že Američané snědí v průměru 1,5 kg halloweenských sladkostí na osobu – tedy zhruba tolik, kolik váží malá čivava v halloweenském kostýmu? Tak teď už to víte!

6. A teď něco málo o cukru a kaloriích…

Trick-or-treat neboli chodit v přestrojení po sousedech a chtít po nich sladkosti je úsilí, které bývá velmi často odměněno sladkým úspěchem – děti během Halloweenu v průměru zkonzumují neskutečných 7000 kalorií. (To je jako sníst 66 banánů!!)

7. Baf!

Že se Halloweenu bojíte? V tom případě zřejmě trpíte tzv. samhainofobií – strachem z Halloweenu.

8. Čarodějnice!

Zkuste nosit během Halloweenu oblečení naruby a chodit pozpátku. Podle tradice si právě tím zajistíte, že o půlnoci uvidíte opravdickou čarodějnici.

9. Halloween = dýně

Nejtěžší dýně světa vyrostla v jedné zahradě ve Švýcarsku. Vážila celou tunu! Tedy asi tolik co menší osobní automobil.

10. Jack O’Lanterns aneb svítící dýně

Dýně patří k Halloweenu právě tak neodmyslitelně jako sladkosti: jejich vydlabávání a vyřezávání však není jen skvělá zábava – prý také pomáhá zaplašit zlé duchy, takže určitě dlabání nepodceňte!!

11. Dodržování pravidel

Chodit po ulici a chtít po lidech sladkosti (trick-or-treat) smějí však ve skutečnosti pouze děti – v některých amerických městech dokonce platí zákaz této činnosti pro mládež starší 12 let a teenagerům, kteří zákaz poruší, hrozí pokuta až 1000 dolarů. (Za to těch 7000 kalorií ze sladkostí zcela určitě nestojí!)

12. Roztomilý pavouček

Pokud zahlédnete během Halloweenu pavouka, nepropadejte panice! Prý je to duch někoho, kdo byl blízký vašemu srdci a již zemřel – a teď vás chrání, aby se vám nic zlého nepřihodilo…

13. Celou dobu (pravděpodobně) píšete slovo Halloween špatně

Nic si z toho ale nedělejte, my jsme na tom úplně stejně. Správně se to ve skutečnosti píše Hallowe’en!

View post on Instagram
 

Po Halloweenu se nám kvapem blíží Vánoce. Už máte vymyšlené, co nadělíte svým blízkým pod stromeček? Pokud máte v okolí nějakého nadšeného cestovatele, určitě se Vám bude hodit náš další článek: Jaký je perfektní dárek pro cestovatele?

Prožijte nejen Halloween, ale i další americké svátky na vlastní kůži díky jazykovému pobytu v USA.Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací