GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

JAKÝ JE PERFEKTNÍ DÁREK PRO CESTOVATELE?

JAKÝ JE PERFEKTNÍ DÁREK PRO CESTOVATELE?

Ať už pro někoho potřebujete něco na Vánoce, k narozeninám nebo prostě jen tak, mrkněte pro inspiraci na následující nápady na dárky, jimiž zcela určitě potěšíte všechny světoběžníky, které kolem sebe máte. Seznam, podle kterého vyberete ideální dárek pro cestovatele, pro vás sestavili naši nadšení cestovatelé a bloggeři. Tyhle super vychytávky můžete využít na cestách přes celý svět nebo jen po naší krásné České republice.

DÁREK PRO CESTOVATELE PODLE TOMA: NĚCO NA POSLOUCHÁNÍ A BALENÍ

Sluchátka zakrývající uši
Jen máloco je na cestách otravnější než hluční spolucestující v letadle. A právě proto byla vynalezena sluchátka, která umějí hluk zvenčí vyrušit – vy si tak můžete v klidu vychutnat své oblíbené melodie a už vás nebude obtěžovat to hrozné chrápání, pláč dětí nebo neustálý hlasitý smích někoho ve vaší blízkosti. Jakmile si je nasadíte, každý člověk se stává pouhým mimem a vás celou cestu čeká parádní ticho. Není to geniální?

Příruční zavazadlo na kolečkách
Dodnes si vzpomínám na den, kdy jsem si poprvé koupil skořepinové příruční zavazadlo s kolečky a nastavitelnou teleskopickou rukojetí. Z jeho dokonalé funkčnosti a kompaktnosti jsem se radostí skoro rozbrečel. Nejenže do něj vmáčknete spoustu oblečení (které se zapnutím zipu samo stlačí), ale má i OPRAVDICKÁ MALÁ KOLEČKA, díky nimž můžete se svými věcmi elegantně a s lehkostí proplouvat letištní halou.

Už nikdy se nezpotíte taháním velké sportovní tašky, u které budou mít pracovníci na bezpečnostní kontrole pocit, že s sebou vláčíte pytel brambor. A navíc: zavazadla určená do kabiny letadla mají také tajnou přihrádku či kapsu, takže si budete na své cestě připadat jako tajný agent.

DÁREK PRO CESTOVATELE PODLE SIMONA: NABÍJEČKA A STÍRACÍ MAPA

Nabíječka k telefonu
Těžko byste našli na světě někoho s horším smyslem pro orientaci, než jsem já – poznávání nové destinace bývá v mém případě obvykle… hmm, jak to říct… no, zajímavé. Hodně spoléhám na místní, že mě pošlou správným směrem, a taky na mapy v telefonu, což mi ale rychle vybíjí baterii. Naštěstí existují přenosné nabíječky, díky kterým se mi zpravidla podaří dorazit na místo alespoň přibližně včas.

Stírací mapa či korkový globus
Každý cestovatel se musí vyrovnávat s ponávratovou depresí. Pozor, taková věc opravdu existuje a je vážně hrozná! Jak si ten přechod zpátky do všedních dnů co nejvíc ulehčit? Třeba si můžete ozdobit svůj pokoj věcmi, které vám budou vaši cestu připomínat. Stírací mapy a korkové glóby, na něž si můžete připíchnout obrázky navštívených míst, oživí každý pokoj nasáklý beznadějnou touhou vyrazit zase někam za dobrodružstvím.

DÁREK PRO CESTOVATELE PODLE FLORENCE: NĚCO NA CVAKÁNÍ A MAČKACÍ MAPKA

Dobrý fotoaparát
Některá místa jsou tak neskutečně krásná, že jejich nádheru nemůžete dokonale vystihnout žádným mobilem. Copak by telefon dokázal zachytit hřejivost slunce zapadajícího nad mořem u Honolulu nebo všechen ten třpyt během Silvestra na newyorském Times Square? Pokud vám nebude stačit „jakžtakž slušný“ foťák v mobilu a vezmete si s sebou něco pořádného, přivezete si z cest trvalé, překrásné vzpomínky.

Mačkací mapka města
Jestli se umíte v novém městě ztratit tak snadno jako já, víte, že na konci svého pobytu máte místo mapy už jen jakýsi pomačkaný, téměř nečitelný kus papíru, ve kterém se nikdo nevyzná. V takovém případě se vám bude hodit následující tip na dárek pro cestovatele.

Podívejte se na Crumpled City map, šikovnou mapku, kterou můžete snadno bez poškození zmuchlat a strčit do kapsy. A navíc budete ušetřeni nejistoty, jestli právě teď míříte na King’s Cross nebo na Charing Cross!

DÁREK PRO CESTOVATELE PODLE ISABEL: DALŠÍ VĚC NA BALENÍ. A ČTENÍ

Sáček na tekutiny
Vždycky je užitečné mít s sebou i v příručním zavazadle kosmetiku, nicméně igelitové sáčky na letišti (nebo ty ze supermarketu) jsou všechno jen ne praktické a elegantní. Dají se však sehnat i velmi kvalitní sáčky, do kterých nejenže se vejde všechna vaše kosmetika, ale které díky své velikosti také bez problémů projdou letištní bezpečnostní kontrolou.

E-reader
Cestování často obnáší dlouhé hodiny v letadlech, vlacích a autech. A někdy navíc i spoustu hodin čekání na další spoj. V takovém případě se vám bude hodit následující tip na dárek pro cestovatele – čtečka.

Zakousněte se do posledního detektivního románu nebo si vychutnejte nový díl své oblíbené romantické série a cesta vám uteče jako nic. Kromě toho máte na dosah stovky různých knih, z nichž se dá něco vybrat doslova v každé náladě a situaci – a žádná zbytečná nadváha. Technologie je fakt úžasná věc!

Když už je řeč o letištích, máte občas strach, že se nebudete umět na mezinárodních letištích zorientovat?

DÁREK PRO CESTOVATELE PODLE MARTINIQUE: NĚCO NA SPANÍ A PROCHÁZKY

Cestovní deka
Možná si řeknete, že to není kdovíco, ale věřte mi – příjemná hřejivá deka může na cestách vážně bodnout (zvlášť pokud jste co chvíli nachlazení jako já). A jestli patříte k dobrodruhům, kterým se občas stane, že musí přenocovat na nádraží, na letišti nebo někde pod širákem (z jakéhokoli důvodu), v tu chvíli budete neskonale vděční, že u sebe máte deku, kterou si aspoň trochu můžete vylepšit svůj teplotní komfort. Dobrou (a stylovější) variantou pro tyto účely může být i hodně široká šála nebo šátek.

Žabky
Žabky vám dokážou zachránit život – zejména v situaci, kdy jste ubytovaní někde v hostelu nebo nemáte na pokoji vlastní sociální zařízení. Do vašeho kufru nebo krosny se snadno vejdou a hodit se vám budou ve všech situacích, kdy budete potřebovat někam dojít. Nemluvě o tom, že se dají použít i jako zbraň v případě, že objevíte ve svém pokoji obrovského pavouka.

DÁREK PRO CESTOVATELE PODLE EMMY: NĚCO ZÁBAVNÉHO DO LETADLA. A JEŠTĚ NA FOCENÍ

Fotoaparát Polaroid
Jasně, určitě si na svou dobrodružnou výpravu vezměte pořádný foťák, ať máte všechny ty tak důležité a jedinečné snímky, které vám budou všichni závidět. Ale přibalte i Polaroid. Z jednoho prostého důvodu: je s ním hrozná legrace. Namíříte, stisknete a tadááá! – máte v ruce vzpomínku, která vypadá jako z dávných dob, navíc je perfektně zarámovaná v dnes už kultovním bílém rámečku, takže jakmile se vrátíte domů, můžete si ji hned pověsit ve svém pokoji.

747 věcí, které se dají dělat v letadle
Toto je sice neobvyklý, ale velice užitečný tip na dárek pro cestovatele. Pokud je pro vás cestování v letadle nepohodlné nebo už vás nebaví sjíždět pořád dokola stejné díly Přátel na obrazovce na sedadle před vámi anebo prostě ne a nemůžete usnout, knížka 747 věcí, které se dají dělat v letadle vás určitě na pár hodin dobře zabaví a ten strašně dlouhý a nudný let bude za chviličku za vámi.

Najdete v ní všechno možné, od hádanek až po aerobik na sedadle, takže konečně se můžete soustředit i na něco jiného než na hlasité chrápání svých spolucestujících. (Ledaže byste měli Tomova sluchátka, v tom případě jste za vodou).

DÁREK PRO CESTOVATELE PODLE ISABELLE: JEŠTĚ NĚCO NA BALENÍ A CEDULKY

Packing cubes
Co se týče balení, tak já jsem vážně marný případ – nejsem totiž vůbec skládací typ a do kufru se to vždycky snažím nějak napěchovat. A pokud jde o to co nejlíp využít každičký kousek místa a vejít se do váhového limitu zavazadel, ani v tom nemám zrovna kdovíjaký systém.

Ale ani takoví jako já si nemusí zoufat, neboť je tu ještě naděje v podobě obdélníkových obalů zvaných packing cubes. V podstatě jde o to, že všechny svoje věci nacpete nejprve do těchto obalů a teprve potom je vložíte do kufru. Díky tomuto kroku se vám věci mezi sebou nepomíchají a navíc jsou chráněny před vodou, rozlitým šamponem a celkovým chaosem uvnitř zavazadla.

Cedulky
Každý, kdo někdy čekal po příletu u pásu se zavazadly na černý kufr, ocení visačku na zavazadlo, která je viditelná na první pohled. Ne, nemyslím ty fádní černé cedulky – mluvím o různých výrazných barvách a nápaditých tvarech.

Cool cedulky na zavazadla jsou ideální malý vánoční dárek a dají se skvěle použít i jako cedulka se jménem pro kterýkoli z výše uvedených dárků. Díky nim váš kufr či batoh okamžitě vynikne mezi ostatními a ukáže vašim spolucestujícím, že to se svým světoběžnictvím myslíte doopravdy vážně.

View post on Instagram
 

Zdají se vám všechny zmíněné vychytávky užitečné? Možná už jste zkrátka závislí na cestování. Přečtěte si, jak to na sobě poznáte!

Využijte své cestovatelské vychytávky na jazykových pobytech v zahraničí!Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací