GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jak oslavit svatého Valentýna: tradice v různých částech světa

Jak oslavit svatého Valentýna: tradice v různých částech světa

Ach, ta romantika… Nic nerozechvěje srdce tak jako světlo svíček a sladká slůvka „lásko“ nebo „miluji tě“… Tyhle okamžiky máme rádi natolik, že jsme jejich oslavě dokonce věnovali jeden den v roce a máme úžasný svátek sv. Valentýna. Jak ale slaví svatého Valentýna za hranicemi České republiky?

Tento svátek pochází z (dost nevázané) tradice antického Říma, které se říkalo Luperkálie. Ty se slavily 15. února a probíhaly tak, že mladíci (oblečení, jak je pánbůh stvořil) proháněli mladé panny a poplácávali je po zadku (jemně), což mělo zlepšit jejich plodnost. Tento pohanský zvyk zůstal oblíbený i poté, co císař Konstantin za oficiální náboženství Římské říše vyhlásil křesťanství.

Později se Luperkálie staly součástí křesťanské tradice a proměnily se ve svátek sv. Valentýna, svérázného světce, který nezákonně oddával dvojice za vlády římského císaře Klaudia II. a za tento přestupek byl také 14. února popraven. Dnes si jeho památku v tento den připomínají zamilovaní po celém světě.

Způsob slavení svátku je nicméně v každé zemi trochu jiný – mrkněte na náš užitečný krátký souhrn, jak lidé slaví Valentýna 14. února v různých částech světa dochází!

Valentýnské tradice ve Spojených státech amerických

Milenci ve Spojených státech svou náklonnost jeden k druhému rozhodně neskrývají. Každoročně utratí Američané za sladkosti, přání, čokoládu, květiny a šperky sladkých 18 miliard dolarů.

Nejčastějším darem jsou přáníčka – ta si však neposílají pouze páry, ale i členové rodiny, přátelé a děti ve škole, aby dali najevo, že si váží společného přátelství či náklonnosti toho druhého.

Nejoblíbenějším sladkým valentýnským dárkem v Americe však není bonboniéra, nýbrž malá srdíčka se zprávami jako „Buď má“ či „Dej mi pusu“. Co jste možná nevěděli: že těchto sladkých srdíček se každoročně vyrobí tolik, že by na každého člověka na světě vyšlo aspoň jedno!

Valentýnské tradice v Peru

Díky karnevalovým oslavám probíhajícím po celé zemi má většina Peruánců 14. února dovolenou, což je skvělá příležitost naplánovat si pořádně naplánovat jak oslavit svatého Valentýna a potěšit svoji drahou polovičku.

Místo výměny růží volí hodně zdejších lidí orchideje, které jsou v téhle zemi doma. Dokonce probíhají i hromadné svatby, aby si v tento nejromantičtější den v roce stihli všichni romantici říct své sladké „ano“. Zájem je obrovský!

Valentýnské tradice v Brazílii

Brazilci 14. února neslaví a místo toho si připomínají sv. Antonína, patrona manželství a milujících (12. června). Takže jak oslavit svatého Valentýna v Brazílii vám bohužel prozradit neumíme.

Valentýnské tradice ve Velké Británii

Zdejší páry berou oslavy sv. Valentýna opravdu vážně. Zamilovaní ve všech částech britských ostrovů si vyměňují dárky v podobě květin, čokolády či šperků. Večer si pak zamilované dvojice často dopřávají hezkou večeři někde ve městě nebo volí útulnou variantu doma při svíčkách.

V každém případě si užívají tu láskyplnou atmosféru, která je tu na Valentýna cítit doslova na každém kroku.

Přečtěte si více o unikátní Britské kultuře!

Valentýnské tradice ve Finsku

Pro každého, kdo je sám a nechce slavit svatého Valentýna, je ideální být v tento den ve Finsku. Vůbec si nebudete připadat nějak mimo, protože v téhle zemi budete tento svátek slavit s kamarády. Také se mu tak finsky říká: Den přátelství (ne sv. Valentýn). Oficiální květinou je růžová růže, ale vaši kamarádi určitě ocení i jiné dárky, přání nebo něco sladkého.

Valentýnské tradice v Jižní Koreji a Japonsku

No a nakonec se podívejme, jak slaví svatého Valentýna v Asii. V této části světa si na sv. Valentýna ženy hýčkají muže. Svým mužským protějškům (partnerům, členům rodiny a kolegům) kupují čokoládové bonbony jako výraz své náklonnosti a vděčnosti.

Ale nic si z toho, dámy, nedělejte – oni vám to za měsíc zase vrátí. Na Bílý den (15. března) oplácejí muži ženám jejich pozornost sladkostmi, dorty a květinami.

View post on Instagram
 

Pokud si někdy v životě najdete lásku na cestách, doufám, že Vám tento článek bude k užitku. Ovšem vztahy na dálku nejsou vždy jednoduché, a proto se podívejte jak toto úskalí překonat.

Chtěli byste se naučit říct „Miluji tě" v 11 jazycích?Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat