GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Všechny anglické ragbyové termíny, které potřebujete znát

Všechny anglické ragbyové termíny, které potřebujete znát

Hra rugby, která byla vynalezena před 200 lety v městečku Rugby, je jedním z nejlepších anglických sportovních odvětví. Ale hra, která zahrnuje běhání s míčem oválného tvaru, který můžete házet pouze do stran nebo dozadu, a k tomu spousta narážení do ostatních hráčů, může být zpočátku docela těžká na pochopení.

Od technického slovníku až po ragbyový slang - zde je náš seznam anglických ragbyových termínů, které byste měli znát. Možná se vám tyto pojmy budou hodit na jazykovém pobytu v Londýně nebo v jiném britském městě.

Unie nebo liga?

Zaprvé, existují dvě mírně odlišné verze rugby: unie a liga. Nejzřetelnějším rozdílem je, že týmy ragbyové unie mají 15 hráčů a týmy ragbyové ligy mají 13 hráčů.

Rugger

Neformální slangový výraz pro ragby. "Pojďme si zahrát rugger!"

Gól

Aby tým vyhrál hru rugby, musí získat více bodů než jeho soupeři. Gólu se dosáhne, když se míč kopne nad příčku a projde brankovištěm soupeřova týmu. Pokud se tak stane uprostřed hry nebo z pokutového kopu, má gól hodnotu tří bodů.

Pokus

Za více bodů mohou hráči skórovat pokusem, když dostanou míč do brankoviště soupeřova týmu (za brankové tyče) a dotknou se jím země. V zápasech ragbyové unie se uděluje pět bodů. V zápasech rugbyové ligy se za pokus udělují čtyři body.

Konverze

Po vstřelení pokusu mají týmy možnost získat ještě více bodů. Hráč se může pokusit kopnout míč přes brankové tyče. Tím se pokus "promění" a jsou uděleny další dva body.

Kopyto

Kopnout míč silně a daleko. "Kopl to kopytem a míč letěl na míle daleko!"

Drop kick

Hráč upustí míč na zem a poté jej kopne, když se míč odrazí zpět do vzduchu.

Drop goal

Když je drop kick použit ke vstřelení gólu. V ragbyové unii mají hodnotu tří bodů, ale v ragbyové lize pouze jednoho bodu.

Letící kop (gól v poli)

Když hráč kopne míč po zemi přes brankové čáry.

Tackle

V rugby je dovoleno srazit hráče s míčem na zem tím, že ho chytíte rukama za boky nebo nohy. Údery se používají ke snaze získat míč do držení nebo k zastavení hráče, pokud se pohybuje směrem k vaší brankové čáře.

Ťuknutí do kotníku

Druh zákroku, který v podstatě spočívá v podražení nohy uchopením za chodidla nebo kotníky.

Goosestep

Rychlé, efektní pohyby nohou, které vám mají pomoci vyhnout se napadení.

Náhrada krve

Pokud zraněný hráč krvácí, může ho až na 15 minut zastoupit spoluhráč, než mu bude poskytnuta první pomoc.

Květákové ucho

Když už mluvíme o zraněních, květákové ucho je v rugby běžné. Chrupavka a kůže v uších se mohou opakovanými údery poškodit a uši zhrubnou a zduří.

Scrum

Pro nováčky v rugby vypadá skrumáž divoce. Hráči obou týmů se postaví do tří řad proti sobě, skloní hlavy a rameny tlačí na protihráče, aby získali míč, který je pod nimi na zemi.

Ruck

Rucking se odehrává v ragbyové lize. Jakmile je hráč sražen a leží na zemi, pustí míč. Nyní se ho nikdo nesmí dotknout, ale hráči obou týmů se mohou shluknout nad míčem na zemi a vytvořit ruck. Soupeří o míč tím, že se snaží zatlačit druhý tým dozadu a od míče. Když je míč odhalen, mohou jej ostatní hráči zvednout a pokračovat ve hře.

Maul

Maul je další způsob, jak získat míč zpět od hráče, který byl napaden. Maul je něco jako ruck, ale míč není na zemi. Maul končí, pokud je míč upuštěn na zem nebo pokud se jeden hráč odpoutá od ostatních a má míč.

Mauled

Hovorový výraz. Můžete říci "Byl naprosto zmlácen!", pokud byl někdo těžce zraněn.

Šest národů

Mistrovství šesti národů je mužská ragbyová soutěž mezi Anglií, Francií, Irskem, Itálií, Skotskem a Walesem.

Pořádá se v kuse

Postupně nebo v řadě za sebou. "Anglii se v Šesti národech bude jistě dařit, vždyť vyhrála osm zápasů v řadě".

Studujte angličtinu v domově rugbyObjevte Anglii
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací