GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Vlaky, letadla, auta – a nejlepší písničky na cesty

Vlaky, letadla, auta – a nejlepší písničky na cesty

Kombinaci hudby a cestování překoná jen máloco. Dobrá písnička vás snadno přenese dál než jakékoliv letadlo, vlak nebo auto – a doslova na každou příležitost se dá najít dokonalý soundtrack. Je krásný den plný slunce? Ideální zvolit „California Soul“. Že prší? Tak ahoj, Adele. Máte dneska den, kdy vám sebevědomí nechybí? Čas na 24K Magic – a pořádně to rozpalte!

Ať už je před vámi dlouhý let, vyrážíte na road trip nebo se někam chystáte vlakem, tyhle super songy si určitě vezměte příště na cestu s sebou!

Do letadla

1. Locked Out of Heaven – Bruno Mars

Tenhle kousek si dávám vždycky na začátek – když se zvedáme ze země. Nekompromisní basa a snové syntetické riffy, které jdou geniálně dohromady s pohybem startujícího letadla. Je to úžasný zážitek a navíc vám pomůže zbavit se jakékoli nervozity, kterou můžete mít s létáním spojenou.

2. Wonderwild – Hive Riot

Jakmile letadlo dosáhne své letové hladiny a vy jste bezpečně ve vzduchu, je čas vykouknout z okýnka a pokochat se tou krásou pod vámi. Přitom si můžete užívat elektrické duo Hive Riot a jejich synth-pop jam.

3. Midnight City – M83

Při přistávání si musíte připadat tak trochu jako hrdina. Vždyť jste právě několik hodin viseli kdesi vysoko na obloze! Chvilku si tuhle skutečnost vychutnávejte a než se nadějete, jste zase na zemi.

Na road trip

1. How Big, How Blue, How Beautiful – Florence + The Machine

Mocné vokály Florence a v pozadí indie rockové riffy na tomto vydařeném albu – zkrátka a dobře: skvělý začátek každého dobrodružství. Až si to posvištíte po dálnici, čeká vás spousta parádních písniček – od úvodní skladby „Ship to Wreck“ až po naštvanou „Mother“.

2. Currents – Tame Impala

Jasně, psychedelický rock není šálek kávy úplně pro každého, ale tohle album nepokazí snad žádné panorama, se kterým si ho dovedu představit. Super skladby australských rockerů, které vás budou provázet z města na pobřeží nebo kamkoli jinam, kam se chystáte vypravit.

3. Wolfgang Amadeus Phoenix – Phoenix

Skladba „1901“ by byla dokonalou reklamou na auta, ale celé to album má v sobě něco z té jedinečné atmosféry nočního velkoměsta. Vřele doporučuji na dlouhou noční jízdu Paříží, Los Angeles, Berlínem nebo třeba Phoenixem (ta muzika má vážně hloubku!).

Do vlaku

1. Pure Heroine – Lorde

Tohle první úplné album královny všech Kiwi je k cestování vlakem vyloženě jako stvořené. Trochu dráždí, je nostalgické, ale zároveň i dostatečně hladivé a příjemné, takže se při něm bezděčně zadíváte do světa za oknem a začnete dumat nad smyslem života…

2. Funeral – Arcade Fire

Možná je to tím nerdem ve mně, který zbožňuje indie, ale tohle pro mě vždycky bylo album, které si člověk může pustit, pohodlně se opřít – a prostě si ho vychutnat. Hodí se na pohodovou cestu vlakem, u songů jako „Haiti“ nebo „Une Année Sans Lumière“ můžete dokonce pochytit i trochu té francouzštiny.

3. Loner – Sucre

Jakákoli písnička od Sucre je zárukou vizuálně úchvatného cestování. Tohle EP album s pěti singly dokáže doslova za každým rohem postavit jeviště, na němž se můžou dít kouzla a zázraky. Zvolte na cestu pouští nebo až vyrazíte po nějaké alpské železniční trase.

Chtěli byste si tato a další alba poslechnout? Mrkněte na seznam skladeb na Spotify.

Nechte se na cestách inspirovat hudbouStudujte v zahraničí
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací