GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Velikonoce ve světě – 8 zábavných tradic

Velikonoce ve světě – 8 zábavných tradic

Neměli bychom zapomínat, že Velikonoce, to není jen čas barvit vajíčka a ujíždět si na čokoládových bonbonech, jako v České republice – je to také velmi důležitý křesťanský svátek, s nímž je spojena celá řada dalších tradic. Některé z těchto zvyků se nicméně v průběhu let poněkud změnily a dnes už je často vnímáme trochu jinak. Velikonoce ve světě jsou i velmi zábavné a určitě by je dnes měli mít možnost slavit všichni a všude. I když už třeba nevěří na velikonoční zajíčky…

Požádala jsem pár kolegů, aby se se mnou podělili o své nejoblíbenější aktivity, a z jejich odpovědí jsem vytvořila následující seznam tradičních zvyků, jimiž se lidé v různých částech světa během Velikonoc baví:

1. Velikonoce ve světě – Pouštění draků

Na Bermudách míří o Velikonocích vysoko: během svátků je zdejší nejoblíbenější kratochvílí pouštění draků. Vyrábějí se z dřevěných špejlí a barevného papíru a často vypadají velmi originálně. Jsou také potaženy tzv. „bzučítkem“, které se ve větru chvěje a vydává charakteristický bzučivý zvuk (známý též jako zvuk bermudských Velikonoc). Lidé společně vypouštějí své krásné výtvory k nebi – anebo vyrážejí na pláž v Horseshoe Bay na Festival pouštění draků, který tam na Velký pátek každoročně probíhá.

View post on Instagram
 

2. Velikonoce ve světě – Četba detektivek

Jinde zase patří Velikonoce zločinům – a ne, nemáme teď na mysli zlomyslné ukousávání oušek nevinným velikonočním zajíčkům ani ničení krásně nazdobených vajíček. Mluvíme o Påskekrimmen, norské velikonoční tradici čtení, sledování a poslouchání detektivek a thrillerů. Celá země jako by byla v napjatém očekávání: vydavatelství i rádiové a televizní stanice přicházejí s novými záhadnými vraždami – dokonce i mlékárny tisknou napínavé příběhy na krabice s mlékem.

3. Velikonoce ve světě – Hledání velikonočního hnízda

Kdo by nezatoužil po tom najít někde doma či v zahradě košíček plný čokoládových dobrot? V Německu, ve Švýcarsku a mnoha dalších zemích schovávají dětem (a někdy i dospělým – nakonec proč ne) takzvaná velikonoční hnízdečka. V podstatě jsou to hezky ozdobené košíčky či krabičky plné čokoládových zajíčků, čokoládových vajíček, bonbonů a drobných hraček, které tam (prý) schoval sám Velikonoční zajíček.

4. Velikonoce ve světě – Polévání vodou

Máloco je pro Velikonoce tak typické jako voda, kterou někoho polijete či pošplícháte. Právě to v Polsku označuje Śmigus Dyngus (Mokré pondělí – polévání tu totiž probíhá právě na Velikonoční pondělí), kdy po sobě lidé navzájem chrstají spousty H2O. V dřívějších dobách to byli hlavně svobodní mládenci, kteří vesele pronásledovali svobodná děvčata, ale dnes už víceméně bojuje každý s každým.

Typickými „zbraněmi“ jsou vodní pistole, prázdné lahvičky od šamponu či JARu na nádobí, ale skvěle se hodí i stará dobrá klasika: kbelík. Zkrátka cokoli, z čeho můžete někoho pošplíchat či polít vodou.

5. Velikonoce ve světě – Vajíčka kam jen se člověk podívá

Vejce a Velikonoce patří odjakživa k sobě, právě tak jako dárky a Vánoce. Když vezmeme v úvahu, co všechno s nimi kde provádějí, je to pravděpodobně to nejzvláštnější sváteční jídlo na světě: lidé je barví a zdobí, schovávají a hledají, organizují závody v koulení vejci po trávníku, pořádají souboje v ťukání vejci o sebe (vyhrává ten, jehož skořápka praskne poslední – ten bude mít celý rok štěstí) anebo je prostě jenom jedí, někdy až v neskutečném množství.

Třeba jako ve francouzském Haux, kde zhruba tisícovka lidí společně spořádá obří omeletu vyrobenou z více než 4000 vajec a přes 50 kg slaniny, česneku a cibulky.

Do Francie se můžete podívat i díky jazykovým pobytům v Paříži či Nice.

6. Velikonoce ve světě – Shazování hliněných květináčů

Na řeckém Korfu si dávejte během Velikonoc pozor na létající keramiku. Na Bílou sobotu přesně v 11 hodin dopoledne shazují obyvatelé ostrova květináče (všech velikostí) dolů ze svých balkonů. Tato tradice pochází už z 16. století, kdy lidé vyhazovali z oken vše nepotřebné, aby byli dobře připraveni na nový rok – třesk rozbitých květináčů totiž údajně zahání zlé duchy a je znamením nového začátku.

7. Velikonoce ve světě – Rozdávání preclíků

V Lucembursku, tam zase slaví Bretzelsonnden neboli Preclíkovou neděli (3. postní neděle). Lucemburská verze preclíků má podobu křehkého, nadýchaného pečiva s polevou a mandlemi – takže kdyby to bylo jen na mně, každá neděle v roce by byla Preclíková… Ale zpátky k tradici Bretzelsonnden: v tuto neděli je zvykem, že mladíci dávají preclík dívce, která se jim líbí.

Pokud děvče dárek přijme, může jej mladý muž o Velikonoční neděli přijít navštívit a na oplátku dostane vajíčko. Je-li právě přestupný rok, role se obracejí a preclíky chlapcům rozdávají dívky.

8. Velikonoce ve světě – Halloween

Velikonoce ve světě mají opravdu nejrůznější podobu. Konkrétně ve Švédsku a některých jeho skandinávských sousedech slaví Halloween na jaře: na Zelený čtvrtek se děti převlečou za čarodějnice (nezapomenou ani na košťata a měděné konvice), chodí od domu k domu a dožadují se sladkostí. Za dobroty, které dostanou, obvykle dávají dospělým ozdobené vrbové proutí nebo obrázky, které samy nakreslily.

Tato tradice má svůj počátek v legendě, podle níž se švédské čarodějnice před Velikonocemi slétají v Blåkulle, kde si pak užívají velké párty se samotným ďáblem. A aby bylo jisté, že se už čarodějnice zpátky nevrátí, zapalují Švédové o Velikonočním pondělí velké ohně.

Velikonoce ve světě jsou opravdu různorodé. Pokud a jste spíše vánoční typ a milujete cestování, můžete se už teď nechat inspirovat seznamem dárků pro pravé cestovatele.

Objevujte nejrůznější tradice ve světě díky jazykovým pobytům v zahraničí!Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací