GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Proč tolik záleží na tom, jak dobře lidé umí anglicky

Proč tolik záleží na tom, jak dobře lidé umí anglicky

Úroveň znalostí angličtiny není důležitá pouze pro budoucnost jednotlivců, kterým otevírá dveře do světa a umožňuje jim navázat celou řadu nových osobních i profesních kontaktů. Vypovídající hodnotu má rovněž na národní úrovni: dozvídáme se z ní například mnohé o ekonomické konkurenceschopnosti dané země a jejích vyhlídkách do budoucna. Zkrátka kdo umí anglicky, má neuvěřitelnou výhodu.

V letošním již 9. vydání Indexu úrovně znalostí angličtiny publikovaném společností EF Education First (EF EPI –   EF English Proficiency Index) byla shromážděna data od neuvěřitelných 2,3 milionů dospělých mluvčích z více než stovky různých zemí. Tato data byla použita k vytvoření žebříčku jednotlivých zemí, seřazených podle toho, jaká je úroveň znalostí angličtiny u jejich obyvatel.

Zde jsou klíčová zjištění vyplývající z letošního EF EPI:

  • Nejlépe jsou na tom tradičně země EU: Stejně jako v minulosti bychom nejlepší znalosti angličtiny našli v zemích Evropské unie – pouze Španělsko a Itálie za ostatními poněkud zaostávají, Francie naopak vykazuje postupné zlepšování

  • Mládí vede: Nejlépe angličtinu ovládají dospělí ve věku 26-30 let, především díky kombinaci univerzitního vzdělání, různých profesních školení i používání jazyka v zaměstnání

  • Získejte lepší pracovní pozici: Manažeři mluví anglicky zpravidla lépe než zaměstnanci, kteří ve vedoucích pozicích nejsou (což platí ve většině zemí i průmyslových odvětví)

  • Díky angličtině se šíří nové myšlenky: Akademické články publikované v angličtině mají výrazně větší vliv a dosah než články napsané v jiných jazycích

Z výsledků průzkumu vyplynuly také mnohé další pozoruhodné souvislosti, např. vztah mezi znalostí angličtiny a faktory, jako je vyšší příjem, více užitečných kontaktů či inovační potenciál. Tato a další zjištění je možné použít například ve veřejných diskuzích či při vytváření nové firemní strategie.

I když z výsledků EF EPI možná nelze zjistit vše, přece jen sdělují cosi velmi podstatného: velmi pokročilá znalost angličtiny je nedílnou součástí budoucnosti, v níž se vám bude dařit, budete v kontaktu s celým světem a také se budete těšit dobrému mentálnímu zdraví, ať už vás vaše cesta zavede kamkoli.

Kompletní výsledky EF EPI v jednotlivých zemích a nejrůznější souvislosti mezi znalostí angličtiny ve vaší zemi a ekonomickou situací, pokrokem, kontaktem se světem, porodností, délkou života a mnohým dalším najdete na: www.ef.com/epi.

Zapojte se do mezinárodního testování angličtiny EF EPI!Test
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Otestujte Vaši angličtinu během pár minut

Více informací