GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

JAK NAJÍT PRÁCI V ZAHRANIČÍ – 12 VĚCÍ, KTERÉ MUSÍTE UDĚLAT

JAK NAJÍT PRÁCI V ZAHRANIČÍ – 12 VĚCÍ, KTERÉ MUSÍTE UDĚLAT

Sehnat si práci v České republice při dnešní nezaměstnanosti dokáže téměř každý, ale přijít na to, jak najít práci v zahraničí, to je naprosto něco jiného – může to být také váš první krok k mezinárodní kariéře a může vám otevřít dveře k novým příležitostem po celém světě. Vaše jazykové dovednosti se díky ní budou zlepšovat doslova raketovým tempem, v mezinárodním prostředí se brzy začnete cítit jako ryba ve vodě a zároveň s tím si osvojíte také všechny ostatní potřebné dovednosti.

Zkrátka a dobře: nabízí-li se vám možnost pracovat v zahraničí, ani chvilku neváhejte! Abychom vám pomohli se na tuto zkušenost připravit, sepsali jsme pro vás následující seznam – které věci je dobré dopředu zvážit, která fakta je užitečné si zjistit a jaké otázky byste si určitě měli položit, v případě, že se byste si chtěli najít práci v zahraničí.

1. Sežeňte si veškeré informace o vízech a pracovních povoleních

Bez ohledu na to, jak dobře si všechno dopředu naplánujete a zorganizujete, váš sen o práci v zahraničí se může nakonec snadno rozplynout kvůli vízu či pracovnímu povolení. Úplně nejdřív byste si tedy měli zjistit, zda vůbec budete smět v dané zemi legálně pracovat (a co je pro získání případných povolení nutné).

Rozhodně také vezměte v potaz, že vyřízení těchto záležitostí vás bude něco stát a nejspíš to i nějakou dobu potrvá. Dále také budete potřebovat vědět, jak dlouho s těmito dokumenty smíte v zemi zůstat – jsou vázány na určité zaměstnání nebo můžete v zemi nějakou dobu pobývat i bez něj? Tohle vše jsou naprosto nezbytné věci, pokud si chcete najít práci v zahrnaičí!

2. Pokuste se zjistit, jaké jsou v dané zemi životní náklady, a porovnejte je s výší svého platu

Další klíčovou věcí, kterou je nutné dobře rozvážit, když si chcete najít práci v zahraničí, jsou peníze. Možná ještě přesně nevíte, kolik tam za měsíc vyděláte, potřebujete mít ale představu, jaký je v daném oboru průměrný výdělek a jak vysoké zhruba budou vaše životní náklady – přesněji řečeno: kolik peněz vám zbyde, když odečtete veškeré měsíční výdaje jako nájem, daně a různé další poplatky.

Jen málo věcí je tak depresivní jako žít na úžasném místě, kde se nabízí tolik různých možností, a nemít na nic z toho peníze.

3. Zjistěte si, jaká je vaše šance si najít práci v zahraničí a jaké jsou možnosti bydlení

Pokud vás srdce táhne do určitého konkrétního města, udělejte si menší průzkum a zjistěte si, jak snadné tam pro vás bude najít si práci a bydlení. Jak se tam lidé běžně dopravují do zaměstnání a jakým způsobem tato skutečnost ovlivní váš rozpočet a vaše očekávání?

Trochu jednodušší to může být v případě, že se prostě chcete jen přestěhovat do jiné země a je vám jedno, kde budete pracovat – nicméně ani tak to bez nějakého zaměstnání a střechy nad hlavou určitě nepůjde.

4. Zvažte, kolik budete mít volného času, pokud si chcete najít práci v zahraničí

Do zahraničí se stěhujete také proto, že chcete poznat novou kulturu a jiný způsob života – a na to budete potřebovat mít i nějaké volno. Na začátku to nemusí znít jako zvlášť důležité, ale zjistěte si dopředu, na kolik dovolené (a na kolik sick days) budete mít nárok, protože v tom se jednotlivé země od sebe navzájem značně liší.

Budete-li pořád jen v práci a žádný čas na cestování vám nezbyde, pokazí vám to i ty nejdobrodružnější plány. Proto si určitě pohlídejte, aby vám nějaký čas (a peníze) na poznávání nové země a/nebo na občasnou cestu domů za rodinou zbyly.

5. Začněte si vytvářet síť kontaktů, které Vám mohou pomoci najít práci v zahraničí

Další velice důležitou věcí je mít v jiné zemi dostatek kontaktů. Naštěstí kvůli tomu nemusíte čekat až na odjezd: využijte sociální média a spojte se s dalšími lidmi ve svém oboru. Můžete si s nimi jen tak popovídat, ale třeba se vám bude hodit i nějaká pomoc, dobrá rada nebo něčí názor.

Proto začněte být aktivní na Twitteru a LinkedIn, zapojte se do diskuzních fór nebo se staňte členem různých skupin a bavte se s místními lidmi i s těmi, kteří se do země přistěhovali před vámi.

Přečtěte si proč je pro vás mezinárodní networking důežitý!

6. Nastudujte si něco o zemi, do které jedete, a její kultuře

Když jste někde na dovolené, jsou to samé super zážitky. Nicméně i když určitě nechceme malovat nějaké čerty na zeď, až budete v dané zemi žít, bude to přece jen malinko jiné: stejně jako doma vás čeká placení daní a dalších poplatků, i tady budou mít autobusy zpoždění, zrovna když nejvíc spěcháte.

Také se může stát, že budete bydlet výrazně dál od pláže, než jste si původně představovali. Tím samozřejmě nechceme říct, že všechno bude zákonitě horší – jen je důležité zůstat ve svých očekáváních nohama na zemi a na svůj budoucí domov se nedívat skrz brýle, které člověk nosí na dovolené. Ideální je zajet se do dané země podívat ještě předtím, než se tam přestěhujete, a upřímně se zeptat sebe sama, jestli byste tam dokázali žít.

Nehledě na to, že je to i dobrá příležitost setkat se s budoucími zaměstnavateli (i kdyby to neznamenalo víc než jen navázání kontaktů), prohlédnout si různé části města a pobavit se s místními o současné situaci na trhu práce a o tom, jak se jim žije.

7. Zjistěte si, jakým způsobem získávají místní lidé práci

V různých kulturách lidé hledají práci různě – někde je to formálnější záležitost a spousta papírování, jinde je na prvním místě osobní kontakt. Zjistěte si, jak to dělají místní, a pokuste se přijít na to, jaké šance máte vy (když jste navíc zdaleka). Zvládnete to sami, nebo se budete muset obrátit na nějakou agenturu?

8. Vybavte se znalostí, jak dobře napsat životopis a motivační dopis

Už víte, jak najít práci v zahraničí, teď je potřeba si k tomu všechno připravit – zjistěte si, jaký vzhled, obsah a další náležitosti má mít v dané zemi (a ve vašem oboru) životopis a motivační dopis. Měli byste vědět, co všechno jste povinni o sobě sdělit a jaké další dokumenty či reference budete potřebovat.

Zlepšete si svoji psanou angličtinu!

9. Přečtěte si, jaké diplomy a certifikáty můžete během pobytu získat

Máte určité vzdělání, kvalifikaci, pracovní zkušenosti… ve vašem novém domově však po vás mohou chtít další diplomy či certifikáty, například doklad o složení jazykové zkoušky.

Zjistěte si předem, jaké požadavky musíte k získání práce splňovat a jak, kde a kdy můžete tato osvědčení a jiné dokumenty získat. (Je potřeba počítat s tím, že vás to může stát nějaký čas a peníze.) Budou-li po vás v dané zemi vyžadovat certifikát z angličtiny, dobrou volbou je začít testem EFSET, který je zdarma (více o zkouškách z angličtiny se dočtete zde).

10. Připravte se na to, že hodně věcí bude jinak, než jste zvyklí

Práci v zahraničí nejspíš hledáte z více důvodů: chcete poznat něco nového, začít novou kapitolu ve svém životě, rozšířit si obzory… To všechno je krásné, ale určitě se připravte i na to, že může přijít také kulturní šok nebo se vám bude stýskat po domově, a budou vás napadat otázky typu „proč jenom…?“ a spolu s nimi odpovědi „no, prostě proto…“ Tohle ovšem prožívá úplně každý, takže to zkuste brát tak, že to k tomu prostě patří, že vám to pomáhá ve vašem růstu a že na to všechno budete jednou vzpomínat.

11. Mějte v záloze alternativní plán. (Jistota je jistota.)

V žádném případě vás nechceme od vašeho úsilí odrazovat, ale z vlastní zkušenosti z cestování po světě nejspíš víte, že se vždycky hodí mít v záloze nějakou alternativu, kdyby se náhodou věci nevyvíjely úplně podle původního plánu.

Třeba je dobré mít představu, jak dlouho si budete moct v dané zemi dovolit žít (a jak dlouho to bude legální), jestliže se vám nepodaří najít práci. Z toho důvodu je určitě dobré si předem promyslet, kolik peněz si musíte našetřit do svého záchranného fondu pro deštivé (a bouřlivé) dny.

Pokud plány o vysněné práci selžou, pořád se můžete rozvíjet a uspořádat si myšlenky o své budoucnosti, když vyrazíte na Gap Year do zahraničí.

12. Teď už víte jak najít práci v zahraničí. Takže? Jděte do toho!

Protože když ne teď, tak kdy?

View post on Instagram
 

Pokud budete úspěšní a najdete si práci v zahraničí, mrkěnete na 8 tipů, jak zazářit první týden v nové práci.

Nastartujte svoji mezinárodní dráhu díky jazykovým pobytům v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací