GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

PROČ JE PRO VÁS MEZINÁRODNÍ NETWORKING DŮLEŽITÝ?

PROČ JE PRO VÁS MEZINÁRODNÍ NETWORKING DŮLEŽITÝ?

Původním významem anglického slova networking je „vytváření databáze profesních kontaktů“. Dnes je nicméně běžné, že tyto sítě našich kontaktů zahrnují i naše známé a přátele. K jejich rozšíření často stačí povídat si s lidmi, s nimiž pracujete, či navazovat vztahy se spolužáky v kurzu a udržovat s nimi kontakt i v dalších letech. Většina lidí dělá tu chybu, že využívá networking jen na území České republiky.

Mezinárodní rozměr dodáte své síti ve chvíli, kdy se propojíte s lidmi v zahraničí nebo když se někdo z vašich kontaktů přestěhuje do jiné země. Ano, k vytvoření pestré mezinárodní sítě je možná potřeba o trochu víc času a úsilí, ale můžete mi věřit: budete-li znát lidi z jiných kultur a udržovat si širokou databázi kontaktů po celém světě, bude se vám to v následujících letech velmi hodit. Důvodů, proč to udělat, je opravdu hodně – zde vám přinášíme alespoň některé z nich.

Díky networkingu budete mít příležitost více cestovat

Mezi nejjednodušší způsoby, jak uplatnit networking a svou mezinárodní síť kontaktů rozšířit, patří studium v zahraničí – nejenže máte v kurzu spolužáky z různých zemí světa, ale až kurz skončí, vyrazí všichni opět do všech různých směrů. Vaši noví známí se mohou po zeměkouli přesunout v podstatě kamkoli.

A může mít člověk lepší výmluvu proč cestovat, než že chce zjistit, jak teď žije jeho kamarád nebo kamarádka v zahraničí? S mezinárodní sítí kontaktů budete všude znát někoho, u koho můžete na svých cestách přespat, získáte skvělé průvodce připravené ukázat vám všechna ta nejlepší tajná místa ve svém městě, ale vaši známí mohou také přijet tam, kde žijete vy.

Přečtěte si jak zvládat studium v cizině levou zadní!

Networking vám prinese bezpočet možností dalšího vzdělávání

Jedním z nejlepších způsobů, jak s někým navázat vztah, je sdílet s ním navzájem své zkušenosti. Obecná rada zní: neskončete určitě jen u výměny vizitek či kontaktů. Posuňte své schopnosti v networkingu a  zúčastněte se společně kurzu vaření, vyrazte někam na túru a učte se spolu nový jazyk.

A i když pak mezi vámi nějaký vztah už bude, vzdělávání tím rozhodně nekončí – díky mezinárodní síti přátel budete už napořád v kontaktu s jinými kulturami a stále vás to bude něčím obohacovat. Vylepšete své kulinářské dovednosti tím, že se naučíte vařit jídla, která mají rádi u nich doma, pravidelnou konverzací si udržujte dobrou jazykovou kondici a otevřete se novým perspektivám v pohledu na život.

Networking – to znamená mít ve světě lidi, na které se můžete spolehnout

Řekněte sami: kdybyste se měli přestěhovat do nového města, nebylo by fajn vědět, že tam alespoň jednoho člověka budete znát? Díky networkingu to může být právě váš starý kamarád či kamarádka z výměnného pobytu.

Přemýšlíte o změně profesní dráhy nebo si chcete najít práci v jiné zemi? Třeba by tenhle spolužák z vašeho studijního pobytu v zahraničí před pár lety mohl mít cenné informace o daném oboru, zaměstnavateli nebo městě, kde se zabydlel a kam byste rádi i vy. Síť vašich kontaktů může zahrnovat všechny oblasti vašeho života a může sahat i přes několik kontinentů.

Networking Vám přinese nové příležitosti ve vaší profesi

Poznávat nové lidi, co si vzít na sebe, a pokud možno se hlavně někde neztrapnit… Networking neboli navazování profesních kontaktů leckoho děsí. Ale nemuselo by. Ne vždycky k tomu musí dojít ve vydýchané zasedačce, kde si lidé navzájem zdvořile vyměňují vizitky a konverzace probíhá poněkud křečovitě.

Často se po kariérní dráze, která vás zajímá, vydají i vaši přátelé, spolužáci či bývalí kolegové – nebo budou sami znát někoho, kdo bude v tomto směru důležitý pro vás.

Třeba zrovna člověk, s nímž se právě bavíte, ví o skvělé příležitosti, na jakou byste na internetu nikdy nenarazili. Nebo vás propojí s někým dalším, kdo vám bude moci nabídnout nějakou zkušenost, a možná i práci.

Nejste-li si jistí, kterým směrem se v životě vydat, třeba se inspirujete u svých starých známých, s nimiž jste dosud v kontaktu. Hlavně to nezapomeňte jednou dalším lidem vrátit: možná jednoho dne budete sami v pozici, kdy svou vlastní sítí kontaktů někomu hodně pomůžete.

View post on Instagram
 

Networking vám může přinést opravdové výhody jak akademickém či profesním životě, ale teké můžete díky networkingu získat kamaráda na celý život. Tak na co ještě čekáte? Vyrazte na cesty, poznávejte nové lidi a nezapomeňte s nimi pak zůstat v kontaktu!

Zažijte networking v praxi díky jazykovým pobytům v zahraničí!Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací