GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Studium v cizině a jak ho zvládat levou zadní

Studium v cizině a jak ho zvládat levou zadní

Léto už je za dveřmi a mnohé z vás čeká první studijní pobyt v zahraničí. #VZRŮŠO! Samozřejmě chápeme, že vás čeká spousta zážitků, takže je úplně normální být z toho trochu nervózní a mít v souvislosti s odjezdem a pobytem v jiné zemi různé otázky. Ale nemusíte mít strach, milí studenti mířící do zámoří – sepsali jsme pro vás seznam tipů, a když se jich budete držet, čeká vás nejlepší léto, jaké jste kdy zažili!

1. ŘÍKEJTE ANO!

Každý den vám zcela určitě přinese hromadu nových zážitků. Jak moc si je ale užijete, to už je jen a jen na vás. Pokud budete váhat, jestli je nějaká aktivita pro vás vhodná a máte se do ní pouštět, prostě jí zkuste říct ano! Snažte se být novým věcem co nejvíc otevření a naši skvělí vedoucí aktivit se už postarají o to, abyste spolu se svými kamarády zažili něco, na co jen tak nezapomenete. Ať pak při odjezdu nemusíte litovat, že jste něco nestihli vyzkoušet!

2. I KDYŽ JE TO JINÉ, MŮŽE TO BÝT SUPER

Váš den teď vypadá úplně jinak. Jídla, která jste nikdy neviděli. Nevypočitatelné počasí. Hodně věcí se určitě bude lišit od toho, na co jste zvyklí z domova. Snažte se zůstávat zvědaví a dívat se na tyto rozdíly pozitivně – koneckonců tohle všechno ke zkušenosti se studiem v zahraničí patří a může to být legrace. I když se vám může zdát, že „je to tady divný“, pokud to dokážete přijmout, objevíte, v čem všem je vaše hostitelská země jedinečná a co nikde jinde nenajdete.

3. STESK PO DOMOVĚ ZVLÁDEJTE JAKO PROFÍK

Je úplně normální, že člověku občas chybí domácí pohodlíčko, a tu a tam se po domově zasteskne v podstatě každému – dokonce i těm, kdo jsou jinak ve světě jako doma. Trik spočívá v tom soustředit se na přítomnost: vyrazte si někam s přáteli, vydejte se objevovat nová místa, dejte se do řeči se svým učitelem nebo s někým z hostitelské rodiny. (Anebo si přečtěte tento blogový příspěvek.)

4. CO NEJVÍC SE PTEJTE

Otázky si rozhodně nenechávejte pro sebe. Každý dotaz související se životem ve vaší destinaci vám pomůže lépe porozumět místní kultuře. Proč si Britové tak rádi dávají šálek čaje? Proč Italové pijí cappuccino jenom do deseti hodin a pak už ne? A co je to vlastně ten Weisswurst? Neodcházejte, dokud se to nedozvíte!

5. MLUVTE JAKO MÍSTNÍ

Abyste svou hostitelskou zemi poznali, je důležité se ptát. Ale když budete své otázky pokládat lidem v jejich jazyce, vytvoříte si s novým místem ještě hlubší vztah. Zároveň vás každá konverzace v jazyce, který jste sem přijeli studovat, posune o další kousek blíž k plynulosti. Nový jazyk je vždycky nejlepší se učit přímo na místě: zkušeností s každodenním životem v hostitelské zemi.

6. OSVOJTE SI MÍSTNÍ ZVYKLOSTI

Způsob, jak se v jiné zemi lidé zdraví, jak se k sobě chovají nebo čemu se smějí, to všechno patří mezi místní zvyky, které vás mohou zaskočit. Budete-li už dopředu vědět, jak se v nové zemi vyhnout nejčastějším faux pas, a budete-li si po příjezdu co nejvíc všímat jiných lidí a ptát se, budete mít značnou výhodu.

7. ODLOŽTE TELEFON

Je jasné, že neodmyslitelnou součástí vaší cesty je sdílení všech těch úžasných zážitků s rodinou a přáteli. Pamatujte ale, že zatímco zíráte na displej, utíká vám, co se děje kolem vás. Takže radši odložte telefon stranou a místo toho se dejte do řeči s novými kamarády/učiteli/lidmi v hostitelské rodině. Ukážou vám věci, na které jen tak nezapomenete a které byste žádným projížděním Instagramu nikdy nenašli.

Jste připraveni na nejlepší léto Vašeho života?Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací