GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

5 způsobů, jak zabavit děti, když jste s nimi doma

5 způsobů, jak zabavit děti, když jste s nimi doma

Škola určitě není jediné místo, kde se vaše děti mohou něco naučit. Kde k tomu mají další skvělou příležitost? Doma! Jednoduché každodenní úkoly a aktivity mu zcela určitě rozšíří obzory a pomohou mu se zlepšením nejrůznějších dovedností. Vy si díky tomu můžete společně strávený čas víc užívat a zároveň máte jistotu, že se vaše dítě malými krůčky připravuje na to, co ho jednou v životě čeká. Dnes vám přinášíme pět tipů, jak dítě zabavit a zároveň ho něco naučit, když s ním musíte trávit doma delší čas. Žádnou školu k tomu nepotřebujete!

1. Stanovte „úkol dne“

Všedním a nudným domácím povinnostem můžete snadno dodat punc mimořádnosti – začněte třeba každé ráno vyhlášením „úkolu dne“: například poskládáním suchého prádla, nachystáním sendvičů na svačinu, narovnáním polštářů na sedačce v obýváku nebo ustláním všech postelí v domě. Než se do toho dítě pustí, měli byste mu říct, proč to po něm chcete. A když svůj úkol splní, měla by následovat odměna. Pak ho bude bavit vám s něčím pomáhat a bude také vědět, že jeho snaha byla po zásluze oceněna.

2. Děti vždy ocení společně čtení

Nikdy není příliš brzy na to vzbudit v dětech zájem o čtení. Pravidelná četba rozšiřuje slovní zásobu vašeho dítěte a zlepšuje jeho komunikační dovednosti. Jděte příkladem a ukažte dítěti, že je čtení důležité – čtěte sami. A vytvořte doma atmosféru podněcující ke čtení – mějte na různých místech nějaké knihy a časopisy. Je-li vaše dítě ještě příliš malé, aby si mohlo číst samo, můžete každý den věnovat 20 minut společnému čtení příběhů či pohádek. Volte pestrá a zajímavá témata a čtěte o nich s chutí.

3. Vařte nebo pečte spolu

Proměňte kuchyň ve vědecko-matematickou laboratoř! Je to ten nejvýživnější a zároveň nejchutnější způsob, jak do dětí vpravit i trochu těch vědomostí. Nechte dítě zvážit a odměřit jednotlivé ingredience (nebo to udělejte sami, pokud je ještě příliš malé), vysvětlujte mu, co se děje, když vaříte vodu, když mícháte omáčku nebo pečete v troubě koláč. Společně upéct pizzu může být pro všechny opravdová legrace! Každý dělá něco: děti mohou třeba vyválet těsto nebo jej poklást a ozdobit nakrájenou zeleninou a pak sledovat, co se s tím vším děje v troubě.

4. Děti si užijí i hry se slovy

Hry se slovy jsou velká legrace, kterou se ale zároveň dá leccos naučit. Nejen že vaše dítě zabaví, ale budou i rozvíjet jeho mysl. Populární jsou v rodinách například Scrabble a Boggle – zahrát si může doslova každý, kdo právě sedí u stolu. Nová slova se mohou děti učit např. hraním Šibenice (hádání slov dle počtu písmen). Velmi oblíbená je také otázková hra „Hádej, co si myslím“. Pokud chcete své dítě učit cizí jazyk, určitě zkuste Bingo: hrací plochu snadno vytvoříte na papíře za pomoci pravítka a barevných fixů. Také s kartičkami se slovy se můžete doopravdy vyřádit a zároveň s jejich pomocí rozšiřovat slovní zásobu svého dítěte.

5. Buďte kreativní a něco společně tvořte

Společné vytváření nejrůznějších věcí může znamenat, že budete mít doma dost nepořádek… Ale rozhodně to bude velká legrace a zároveň pro děti báječná příležitost nechat svou fantazii pracovat na plné obrátky. Mezi nejlepší (a nejjednodušší) domácí projekty patří figurky ze slaného těsta. Stačit vám bude mouka, voda a sůl. Pro vaše dítě je to zcela bezpečné a tyto tři věci máte vždycky po ruce. Pomozte mu tvořit kytičky, postavičky nebo zvířátka. Do těsta můžete rovněž přimíchat potravinářské barvivo nebo figurky společně obarvit vodovkami poté, co je vytáhnete vysušené z trouby.

Vyzkoušejte online kurz angličtiny na 4 týdny ZDARMAZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací