GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jazykový kurz vs. běžný rok ve škole

Jazykový kurz vs. běžný rok ve škole

Skvělá škola se skvělými učiteli a prima spolužáky je v životě mladého člověka nepochybně jednou z nejdůležitějších věcí. Pokud však jde o jazyky, ani výborná škola většinou nestačí… V tomto článku se dozvíte, že jazykový kurz v zahraničí dokáže podnítit rozvoj vašeho dítěte mnoha způsoby, které by na škole ve vašem okolí jednoduše nebyly možné.

Mnohem lepší znalost jazyka

Učit se jiný jazyk v prostředí, kde jsme jím neustále obklopeni, ideálně přímo v zemi, kde se jím běžně mluví, má obrovské výhody. Jazykový kurz Vám umožní používat cizí v celé řadě každodenních situací, s novými kamarády… a právě to je výzva, kterou většina mladých lidí potřebuje zažít. Když jste nuceni používat jazyk po celý den a zároveň je to váš komunikační prostředek ve třídě se studenty z mnoha různých zemí světa (což je zpravidla velmi jiné prostředí oproti běžné třídě doma), pro ostýchavost či zdráhavost tu zkrátka moc prostoru není.

Efektivita tohoto způsobu výuky spočívá především v tom, že jazyk není vytržený z kontextu a používáte jej prakticky neustále, což vám umožňuje dělat nesrovnatelně větší pokroky. A proč je tak důležité investovat právě do znalostí jazyků? Nejenže schopnost mluvit plynně více než jedním jazykem přináší řadu výhod, jako je větší míra empatie, zlepšení kognitivních schopností a oddálení mozkové demence, ale mladým lidem také umožňuje rozvinout dovednosti, jež jsou zásadní pro jejich budoucí úspěch v životě.

Větší samostatnost a sebedůvěra

Být mimo domov – někdy opravdu velmi daleko od rodičů – znamená, že vaše dítě bude postaveno před nejrůznější situace, v nichž bude muset myslet samo za sebe: prát si oblečení, rozhodnout se, zda zajít k lékaři, koupit si předplacenou SIM kartu, vařit si, setkávat se s neznámými lidmi či si umět dobře naplánovat den.

Když k tomu ještě přidáte, že to všechno jej čeká v cizím jazyce, máte recept na to, jak zařídit, aby se naučilo samostatnosti, a velmi tím podpoříte rozvoj jeho základních dovedností jako např. přizpůsobivost či schopnost řešit různé problémy.

Jazykový kurz Vám přinese lepší studijní dovednosti

Nový kampus, rozvrh výuky, požadavky v jednotlivých předmětech, jiný styl výuky… to všechno znamená, že váš syn či dcera si bude muset umět efektivně zorganizovat svůj čas, aby stihl(a) vše, co je třeba. Pro mladé lidi, a zejména pak pro ty, kdo chtějí po střední škole pokračovat ve studiu, je zvládnutí klíčových studijních dovedností (bez neustálého dohledu rodiče nebo učitele) alfou a omegou jejich úspěchu ve studiu. Naštěstí jim tyto schopnosti, včetně zdravého respektu ke studiu, už zůstanou natrvalo.

Příležitost setkat se s vrstevníky

Při studiu na běžné škole má vaše dítě poměrně jasně definovaný okruh svých přátel. Naproti tomu jazykový kurz jej seznámí se skupinou lidí z velmi pestrého prostředí a mnoha různých kultur, které bude spojovat jejich společný zájem naučit se v zahraničí cizí jazyk. Mnoho z nich si tu také najde přátele na celý život. Zkušenost „všichni jsme na jedné lodi“ má velký stmelovací efekt a přátelství, která díky ní vzniknou, bude pro vašeho syna či dceru velkou oporou při překonávání případných překážek.

Jazykový pobyt vám umožní otevřenost vůči jiným kulturám

Je značně pravděpodobné, že pokud vaše dítě stráví většinu svého života v jedné zemi či jednom městě, bude přemýšlet a chovat se stejně jako jeho vrstevníci. Jestliže jej však někdo vyvede z komfortní zóny a umožní mu načas žít jinde, dostane se mu velmi důležité zkušenosti: naučí se rozumět lidem, kteří nejsou z jeho běžného okruhu příbuzných, přátel a známých.

Díky interakcím s lidmi z odlišné kultury se mladá, pružná mysl dospívajícího otevře novým tradicím a způsobům myšlení. V dnešním světě, kde se digitální i fyzické hranice mezi kulturami neustále posouvají, potřebujeme v mladých lidech takovouto otevřenost podporovat co nejvíce.

Jazykový kurz se rovná zdravé sebevědomí

Mámo, táto: jen počkejte, až přijedete pro své dítě na letiště. Spolu s batohem plným suvenýrů a spoustou vzpomínek na zážitky v jiné zemi si s sebou z jazykového kurzu přiveze také odměnu, která patří mezi ty největší: zdravou dávku sebevědomí a pocit vlastní hodnoty. Aby ne – vždyť má právě úspěšně za sebou úplně novou životní situaci v zemi, která pro něj byla dříve cizí.

Vaše dcera či syn se tu setkali s celou řadou různých lidí, potýkali se s řadou překážek, museli si umět všechno naplánovat a zařídit, pilně také studovali a ponořili se naplno do nového jazyka – a to všechno úplně sami a bez vaší pomoci. Taková příležitost růst a rozvíjet se se jim v rámci „běžného“ školního roku doma nejspíš nenaskytne.

View post on Instagram
 

Stále nejste přesvědčeni o výhodách studia jazyka v zahraničí? Přečtěte si další článek a dejte svým dětem příležitost, jakou jste sami neměli!

Vyrazte se na vlastní kůži přesvědčit, proč je jazykový kurz v zahraničí lepší než rok ve školeZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací