GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jihoafrická republika a studium angličtiny

Jihoafrická republika a studium angličtiny

Plánujete vyrazit studovat angličtinu někam do zahraničí, ale dosud jste se nerozhodli, kam se vydat? Jihoafrická republika mezi vašimi vysněnými destinacemi možná nebude – ale zcela určitě by být měla. Tato velmi pestrá země plná přírodních krás a divočiny, navíc s barvitou historií, která se zřetelně odráží v její architektuře, národní kuchyni i oficiálních jazycích (těch je dokonce 11!), je zkrátka a dobře na studium angličtiny naprosto unikátní destinací. Dnes vám proto přinášíme několik důvodů, proč byste se za angličtinou měli vypravit právě tam:

Jihoafrická republika? Zažijete něco úplně jiného než ostatní!

Studenty, kteří vyjeli na svůj studijní pobyt do USA, Velké Británie či Austrálie, potká člověk docela často. Do Jižní Afriky se ale jen tak někdo za angličtinou nevypraví. A přece vám může tato země nabídnout hodně – poznáte zajímavá města, čeká vás skvělý jazykový kurz, užijete si nádherné přírody a velmi příjemné je i místní klima. Fakt, že se jedná o méně žádanou destinaci, je už jen příjemný bonus navíc.

Podnebí

Studenti z teplejších krajů si na Jižní Afriku zvyknou velmi snadno – a pro ty ze zasněženého severu to pravděpodobně bude příjemná změna! Kvůli studijnímu pobytu v JAR si rozhodně nový šatník pořizovat nemusíte – žádné bundy, zimní boty ani teplé šály. Což vám kromě jiného značně zjednoduší také balení a přípravu před odjezdem. Rozhodně ale nenechte doma plavky, což nás přivádí k dalšímu bodu…

Pláže jsou tu na každém kroku!

Nádherným plážím Jižní Afriky opravdu není co vytknout. Africké tučňáky můžete pozorovat na Boulders Beach v Západním Kapsku – anebo si užívat odpoledne na bílém písku u průzračně modrých vod čtyř pláží Clifton Beaches. Toužíte-li po velrybách, delfínech, hejnech ptáků a nádherném panoramatu hor, zastavte se na Hawston Beach.

Jihoafrická republika má svůj unikátní slang

„Now,“ „now now“ a „just now“. Hmm, takže kdy vlastně? (Dejte nám určitě vědět, budete-li na konci svého kurzu rozdíl mezi těmito výrazy znát!) Jihoafrický slang je do velké míry spojen s holandštinou, ale najdeme v něm i prvky dalších oficiálních jazyků JAR. Je značně eklektický, hravě vrtošivý i sladce doslovný. Třeba circles jsou kruhové objezdy a robots zase semafory.

Mezi další výrazy, které si tu musíte v každém případě osvojit, patří např. braai (grilování), boet, bra, bru, chommie, china a cuz (bratr, přítel, kámoš), ag man! (oh man, které vyjadřuje šok, překvapení, rezignaci či podrážděnost), domkop (blbeček), is it? (is that so?, častá vsuvka v řeči), jol (párty), skinner (drb) a lekker (velmi chutné, skvělé).

Studujte angličtinu přímo v Jihoafrické republice!

Kapské Město

Kapské Město, rozkládající se mezi oceánem a úchvatnou Stolovou horou, je opravdu překrásné. A zároveň je to nesmírně kosmopolitní metropole, kde to žije ve dne v noci a kde najdete úžasné jídlo i bezpočet příležitostí na víkendové roadtripy. A k tomu jedinečná směsice kulturních a historických vlivů – německého, indonéského, britského, francouzského i holandského.

Zahraniční studenti tu (nepřekvapivě) nevycházejí z úžasu nad unikátním setkáním moderní, viktoriánské i edvardiánské architektury, nad místními trhy s oblečením, nad skvělým street foodem a kavárenskou kulturou i nad čtvrtěmi se zvláštním geniem loci – na pozadí toho všeho se pak tyčí majestátní hory a to už vůbec nezmiňujeme zdejší nádherné pobřeží.

Jihoafrická republika aneb extrémní sporty

Klasické potápění? Nuda! V Jižní Africe se potápí v kleci mezi žraloky, což – jak už název napovídá – rozhodně není nic pro slabé povahy. (Že byste to chtěli vyzkoušet? Vydejte se do Gansbaai v Západním Kapsku, jemuž se přezdívá Světová metropole bílých žraloků.)

Z dalších vodních sportů pak určitě stojí za to vyzkoušet wind boarding, kiteboarding, parasailing a také kajakování na moři. A pokud máte v oblibě extrémní sportování ve výškách, můžete vyzkoušet skok z nejvyššího komerčního mostu na bungee jumping na světě: z Bloukrans Bridge budete padat celých 216 metrů!

Kvalita za rozumnou cenu

Obecně vzato jsou ceny v Jižní Africe za podnájem, jídlo i cestování nižší než v jiných anglicky mluvících zemích, a to včetně těch na jižní polokouli – Austrálie a Nového Zélandu. Jinými slovy to znamená, že ušetříte, což dozajista potěší vaše bankovní konto (anebo si tu za zbylé finance budete déle užívat?).

Vyrazte na surf safari…

Zkušení surfaři mohou svá prkna nasměrovat do Eland’s Bay, asi tři hodiny cesty z Kapského Města, či do strašidelně znějících Dungeons, kam se dá dojet pouze na člunu a kde najdete jedny z největších vln na světě.

Na surfaře všech úrovní čekají vhodné vlny v Jeffrey’s Bay (s místy hravě pojmenovanými jako Salad Bowls, Supertubes, Boneyards a Kitchen Window), v Durbanu (vyzkoušejte Dairy Beach) a Muizenbergu (jedno z Top 20 surfařských měst podle žebříčku National Geographic).

… anebo vyjeďte na safari na souši!

Jihoafrická republika a Jižní Afrika rovná se safari. Úplně nejlepší je vyjet do Kgalagadi či Krugeru. Ve Kgalagadi je divokých zvířat méně, nicméně je to super místo na pozorování velkých kočkovitých šelem a ptačích dravců. Kruger je nejlepší na tzv.

Velkou pětku (lvi, levharti, nosorožci, buvoli a sloni), jako bonus tu můžete spatřit i krokodýly a hrochy a také méně známé druhy živočichů jako hrabáče kapské, opice komba, luskouny, hyeny hnědé nebo divoké psy.

View post on Instagram
 

Jihoafrická republika je úžasná a zajímavá země. Je to ideální místo pro studium anglického jazyka i pro poznávání místí přírody a africké kultury. Pokud jste se vždy viděli spíše na západě, přečtěte si náš článek o ikoně USA, New Yorku!

Objevte Jihoafrickou republiku a Kapské Město díky jazykovému pobytu v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací