GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Oxford: 10 klenotů které se vyplatí navštívit

Oxford: 10 klenotů které se vyplatí navštívit

Život v anglickém „městě snové nálady“, jak se často Oxfordu přezdívá, vám může nabídnout mnohem víc než jen kulisy z Harryho Pottera a jízdu na pramici po řece. Užijte si Oxford doopravdy naplno díky našemu průvodci po málo známých klenotech města.

1. The Bear Inn

Návštěvu této malé, nekonvenční, okouzlující hospůdky, fungující již od roku 1242 (důvěrně přezdívané těmi, kdo o ní vědí, „The Bear“), si zkrátka nemůžete nechat ujít. Zvenčí je natřená nabílo, uvnitř má klasické dřevěné obložení a vrzající prkennou podlahou, to vše jí dodává ten správný genius loci, včetně pozoruhodné historické sbírky vázanek jednotlivých univerzitních klubů, kterou najdete na stěnách a stropě.

2. Knihkupectví Blackwell’s

Unikátní knihkupectví, na jaké nikde jinde v Oxfordu dozajista nenarazíte. Ať už potřebujete skripta k dalšímu studiu nebo hledáte napínavý román, tady zcela jistě najdete, po čem vaše srdce touží. Na čtyřech podlažích, kde je dost místa pro více než 125 000 knih, je zkrátka všechno, nač si jen člověk vzpomene (a spousta dalších knížek k tomu). Stejně jako většina míst v Oxfordu se může i Blackwell’s pochlubit svou dlouhou historií – knihkupectví funguje již od roku 1879 a dnes se tu konají také autogramiády, veřejná čtení a besedy s autory.

3. Phoenix Picturehouse

Milovníkům filmů se zase v Oxfordu nabízí jedinečný zážitek v podobě historického kina Phoenix Picturehouse. Tento nezávislý biograf, založený v roce 1913, si své kouzlo a tradiční vzhled zachoval dodnes. V programu najdete vedle horkých filmových novinek také starou dobrou klasiku i osvědčené holywoodské trháky.

4. G&Ds Ice Cream

Pokud nemáte rádi zmrzlinu, můžete rovnou přeskočit na další bod. Ale jestliže ji rádi máte (aby ne!), potom se v Oxfordu rozběhněte rovnou do kavárny G&D’s Café. V centru města najdete hned tři, přičemž každá z nich vám může nabídnout skvělou zmrzlinu dle domácí receptury, vyrobenou z místních surovin. Koupit se tu dá i vynikající pečivo a bagely, nicméně jejich vydatná, luxusní zmrzlina, tu zkrátka nepřekoná nic.

5. New College Oxford

Tento klenot není zase tak úplně tajný (přece jen je to jedna z kolejí Oxfordské univerzity), i tak je tu však výrazně méně návštěvníků než na nedaleké vyhlášené Christ Church College. Nicméně i zde vás čeká klasická anglická historická architektura, která Oxford tolik proslavila, budete mít možnost prohlédnout si elegantní kolonádu, kapli, hlavní síň i zahrady. Od října do Velikonoc je sem každoročně vstup zdarma a v létě zaplatíte za vstupenku pouhých pár liber.

6. Jericho

Nechte na jeden den město za zády a vydejte se objevovat krásné předměstí s názvem Jericho. Je to velmi hezká čtvrť lemovaná klasickými anglickými domky z červených cihel a viktoriánskými řadovými domy, na místním trávníku se tu popásají poníci a na hlavní ulici najdete spoustu pěkných butiků, trendy kaváren a pohodových hospůdek, kam můžete zapadnout na večeři po nedělní procházce kolem řeky.

7. Divadlo The Creation Oxford

Patříte mezi milovníky divadla? V tom případě určitě zajděte na některé z unikátních představení oxfordského Creation Theatre. Divadelní hry i vyprávění příběhů se většinou odehrávají v netradičních prostorách – na hradech, v univerzitních zahradách, knihkupectvích či továrnách – zkrátka všude, kde byste divadlo pravděpodobně nečekali! Ať už sami patříte mezi herce nebo prostě jen toužíte zažít večer s přáteli, na který vám zůstanou hezké vzpomínky, z nabídky divadla si určitě vyberete. A pokud byste rádi začali s novým koníčkem či rozvíjeli svůj herecký talent, Creation pořádá také workshopy pro veřejnost a má i svůj dramatický kroužek.

8. Tom Tower

Tom Tower je takový oxfordský Big Ben. Tom je jméno obřího zvonu v krásně vyzdobené zvonici, jež se tyčí nad nádvořím Christ Church College a zcela určitě stojí za návštěvu. Zvonění z Tom Tower se každou hodinu rozléhá po celém městě, a dokonce se tu dodnes udržuje tradice svolávání studentů zpět na kolej ve 21:05 (do této doby mívali v dřívějších časech studenti povolené vycházky).

9. Ben’s Cookies

Krytá Oxfordská tržnice je stejně populární mezi místními i mezi turisty – jak ale vědět, kde v té záplavě stánků dostanete nejlepší jídlo? Máte-li chuť na sladké, vyrazte rovnou do Ben’s Cookies. Jejich zakladateli byli vášniví milovníci čokolády a od roku 1983 tu dělají ty nejlepší čerstvě upečené sušenky v celém Oxfordu. Jako kdyby měli tajný recept přímo od vaší babičky.

10. Knihovna Duke Humphrey’s Library Oxford

Vydejte se od slavné Bodleian Library po schodech nahoru a narazíte na jednu z nejstarších knihoven v celé Evropě – Duke Humphrey’s Library. Čítárna má tvar písmene H a byla postavena v době, kdy vévoda Humphrey daroval Oxfordské univerzitě v r. 1447 svou sbírku 281 knih (univerzita tehdy měla pouhých 20 knih!). Dnes tu najdeme množství regálů z dubového dřeva, které jsou plné tlustých svazků z dob dávno minulých, ale i unikátních knižních exemplářů a prastarých rukopisů. Nekoukejte se tu však jen po knihách – knihovna má také nádherně zdobený deskový strop se šlechtickými erby.

View post on Instagram
 

Oxford má rozhodně co nabídnout, ale pokud Vás lákají i jiné destinace, mrkněte na náš další článek, kde objevíte zajímává a ne přílíš známá místa v Dublinu.

Objevte Oxford během jazykového pobytv zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat