GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

12 způsobů, jak snížit ekologickou stopu vaší studijní cesty do zahraničí

12 způsobů, jak snížit ekologickou stopu vaší studijní cesty do zahraničí

Je na nás všech, abychom jako lidé žijící na této planetě pomáhali udržovat náš domov v dobrém stavu. Řešení klimatických změn v globálním měřítku je úkolem vlád a vědců, ale existují způsoby, jak můžeme pomoci i my, obyčejní lidé. Existuje stále více rozhodnutí, která můžeme učinit, abychom minimalizovali svůj vlastní dopad na Zemi, včetně věcí, které můžete dělat během cestování a studia v zahraničí. Klíčem k úspěchu je? Myslet na místní prostředí, i když jsme daleko od domova.

Zde jsou naše nejlepší tipy, jak své zahraniční studijní zkušenosti učinit šetrnějšími k planetě.

1. Vyberte si, jak se budete dopravovat

Využijte při studiu co nejlépe veřejnou dopravu ve svém novém městě nebo se podívejte, jak daleko se můžete dostat pěšky nebo na kole. Výběr místa k bydlení, které se nachází v blízkosti studijního areálu, vám zkrátí cesty.

2. Udělejte si zelenější kufr

Můžete si také chytře zabalit, abyste byli po příjezdu připraveni žít udržitelněji. Podívejte se na našeho průvodce ekologickým balením - od výběru správných předmětů bez plastů až po hledání ekologických toaletních potřeb.

3. Dobrovolnictví

Věnovat část svého času dobrovolnickému projektu může být stejně prospěšné pro planetu jako pro místní komunitu a váš životopis. Podívejte se, jaké příležitosti jsou v okolí nebo jaké nabízí škola, na které studujete: V rámci místního přírodovědného projektu se můžete zapojit do čištění pláží, abyste zabránili znečištění moře plasty, nebo vysazovat stromy pohlcující uhlík. Účast na místních iniciativách vám navíc umožní setkat se s rodilými mluvčími, což jen zlepší vaše jazykové znalosti.

4. Najděte si farmářský trh

O tom, jak udržitelný je náš životní styl, rozhoduje především to, co dáváme do svého těla. Trik spočívá v tom, že se snažíte jíst organické, sezónní a místní potraviny, které neabsolvovaly energeticky náročnou cestu na váš talíř. Skvělým způsobem, jak toho dosáhnout, je nakupovat čerstvé produkty na farmářských trzích místo v supermarketech. Tímto způsobem také vyzkoušíte spoustu nových (a velmi chutných) věcí.

5. Vyzkoušejte vegetariánskou stravu

Pokud jde o klima, zelenina vyhrává soutěž "co má nejnižší uhlíkovou stopu?". Proč nezkusit být na chvíli vegetariánem? Při výrobě masa se spotřebuje více půdy a vzniká více emisí skleníkových plynů než při pěstování zeleniny a maso se často přepravuje letecky po celém světě, než se dostane do obchodů. Odborníci proto tvrdí, že můžeme žít udržitelněji, když budeme jíst méně masa nebo se ujistíme, že pochází z místní farmy.

6. Vychutnávejte si místní restaurace

Vyhledávat místní restaurace, když se stravujete venku, je skvělé z mnoha důvodů. Zaprvé podpoříte místní podnik, a ne větší řetězec restaurací, který pravděpodobně způsobuje větší znečištění. Je také pravděpodobnější, že budete mít autentický kulinářský a kulturní zážitek. Přátelé a hostitelské rodiny mohou mít skvělá doporučení, kde se dobře najíst, takže se ptejte a najděte skryté skvosty.

7. Vybírejte si města s ekologickou pověstí

Co se týče planety, ne všechny destinace jsou si rovny. Některá místa se snaží být šetrná k životnímu prostředí více, a ano, i taková máme na seznamu.

8. Prozkoumejte místní prostředí

Studium v zahraničí na nějakou dobu je skvělou příležitostí prozkoumat novou zemi - nebo dokonce nový kontinent! Při plánování víkendových dobrodružství mezi výukou se podívejte, jaké zajímavosti nebo jiná města jsou v okolí. Výběr destinací, kam se můžete dostat vlakem nebo autobusem, a ne letadlem, může snížit uhlíkovou stopu vaší cesty. Evropa má skvělé železniční spojení mezi velkými městy a stále více vlakových sítí je provozováno na obnovitelné zdroje energie. Často je to také mnohem malebnější cesta.

9. Věnujte pozornost maličkostem

Nezapomínejte na všechny maličkosti. Neodhazujte odpadky a neodnášejte věci z přírodních rezervací nebo historických památek, nekupujte věci vyrobené z ohrožených zvířat, nezapomeňte si vzít opakovaně použitelnou láhev a sprchujte se krátce, abyste ušetřili spotřebu vody a energie - to vše se sčítá.

10. Podporujte místní podniky

Umělecké nebo řemeslné výrobky od místních obchodníků a výrobců jsou nejlepšími suvenýry z výletu. Nejenže jsou často krásné a jedinečné, ale peníze, které utratíte, jdou přímo do komunity a pomáhají kreativním jednotlivcům a podnikům udržitelně růst.

11. Promluvte si s přáteli

Jedním z největších způsobů, jak můžete mít pozitivní dopad, je začít konverzaci o planetě. Může být poměrně snadné kontrolovat, co se rozhodnete dělat, ale pokud inspirujete někoho dalšího k tomu samému, můžete spustit vlnový efekt, který povede k tomu, že se spousta lidí rozhodne pro udržitelnější jednání. Třeba uvařte spolužákům vegetariánské jídlo nebo je pozvěte na místní farmářský trh - každá maličkost pomáhá!

12. Pokračujte v práci doma

Využijte návrat z výletu jako příležitost zjistit, která z udržitelných rozhodnutí, která jste učinili, budou fungovat i doma. Jízda veřejnou dopravou, podpora místních podniků a konzumace sezónních potravin z místní produkce se může stát zvykem, ať jste kdekoli.

Začněte objevovat světVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací