GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

New York: 10 věcí které byste měli vědět

New York: 10 věcí které byste měli vědět

„You talkin’ to me?“ Ano, pokud máte v plánu přestěhovat se na nějaký čas do New York City, potom mluvíme právě K VÁM!

Představa stěhování kamsi daleko za oceán může být pro člověka až trochu děsivá, a zvlášť pokud máte namířeno přímo do jednoho z nejrušnějších a nejslavnějších měst na světě. Proto abychom vám ten odvážný skok do neznáma malinko usnadnili, přinášíme vám dnes seznam deseti hlavních věcí, které se určitě hodí vědět předem.

1. Ty nejlepší aplikace do New York City

Chcete-li si život v tak velkém městě užívat opravdu naplno, možná se vaším nejlepším kamarádem stane váš telefon (a pár šikovných aplikací). Díky Seamless vám například z restaurace přivezou jídlo až domů ke dveřím, na ILOVENY, oficiální aplikaci Turistického centra města New Yorku, na vás vyskočí spousta skvělých akcí a nejrůznějších tipů, a TodayTIX vám zase nabídne zlevněné lístky na show na Broadwayi v daný den, což jsou také informace, které se určitě vyplatí znát (dost díky tomu ušetříte).

2. Newyorské metro je někdy dost zvláštní místo

Velmi praktický a rychlý způsob cestování po městě, ale často také davy lidí a ne vždy právě libé vůně – v metru budete svědky opravdu nejrůznějších úkazů: od vagonu plného lidí oblečených podle poslední módy přes domácí mazlíčky všech možných i nemožných tvarů a velikostí až po spontánní hudební vystoupení. Nikdy však nenastupujte do prázdného vozu – buď je pokrytý zvratky nebo v něm nefunguje klimatizace.

3. Newyorčané velmi rádi jedí všechno kulaté

Řeč je tu především o bagelech a donutech. Po celém městě najdete tolik pekařství, že tady bez problémů můžete fungovat pouze na těchto kroužcích z těsta. No jen si to zkuste představit: skořicovo-rozinkový bagel k vaší ranní kávě, semínky či mákem posypaný bagel k obědu, potom klasický newyorský bagel potřený lahodným krémovým sýrem k odpolední svačince a nakonec sladká tečka z nepřeberné nabídky donutů, jichž máte v New Yorku tolik na výběr – od karamelu s trojí čokoládou přes arašídové máslo se smetanou až po javorový sirup se slaninou (ano, čtete správně: se slaninou!).

4. Bydlení si raději zajistěte předem

V New Yorku má skoro každý v bytě nějaké spolubydlící, protože samostatné bydlení je tu příliš drahý luxus, a zvlášť pro ty, kdo ještě studují. Na webech jako Craigslist či RoomieMatch se dá poměrně snadno najít volný pokoj v domě či bytě, kde žijí další lidé. Nicméně obrátit se můžete také na firmu nebo školu, která vám se zařizováním pobytu pomáhá – ideální je mít bydlení zajištěné ještě dřív, než do New Yorku přijedete.

5. New York a doprava

Autem tady moc lidí nejezdí a taxíky jsou drahé, navíc často stojí někde v zácpě. Nejjednodušší způsob, jak se dopravovat po městě, je zakoupit si na nejbližší stanici podzemní dráhy tzv. Metrocard. Některé linky však o víkendu nejezdí příliš často a navíc je tu velice populární chodit pěšky. Investujte tedy také do dobrých, pohodlných tenisek – při poznávání města vám budou kilometry přibývat rychle. Zdejší ulice jsou uspořádány do bloků, přičemž „avenue“ bloky jsou výrazně delší než „street“ bloky, takže na to pamatujte, až vám kamarád řekne: „Je to jen tři bloky odtud!“

6. Najíst se za rozumnou cenu

Právě tak jako podnájem, cestování a dýchání (do značné míry…) i stravování vás v Big Apple může vyjít DRAHO. Přesto existují různé možnosti, jak se slušně najíst, aniž byste kvůli tomu museli vysypat celou peněženku. Na rohu mnoha ulic najdete stánky s čerstvým ovocem a také pojízdné stánky s jídlem bývají levnější variantou než obchody s potravinami či restaurace rychlého občerstvení. Kromě toho je v New Yorku rovněž spousta míst, kde vám prodají výbornou pizzu (klidně i jeden dílek jen tak do ruky) – a další levné jídlo a slevy najdete na internetu, např. na TimeOut. Nezapomeňte také, že k cenám uvedeným v jídelním lístku je potřeba připočíst ještě 10-20% poplatek za služby – ten vám buď bude přičten automaticky nebo se od vás bude čekat, že jej dáte obsluze formou spropitného.

7. Zdravotní péče

Za zdravotnické služby se v USA platí, a nemáte-li pojištění, mohou vás vyjít opravdu velmi draho. My samozřejmě doufáme, že se vám nic nestane a nebudete je během pobytu potřebovat, nicméně se určitě vyplatí na tyto věci myslet ještě před odjezdem a podle toho se zařídit. Nejlepší je se v tomto směru obrátit na školu či organizaci, přes kterou budete do Spojených států cestovat.

8. Buďte online

V mnoha parcích, včetně Central Parku, je Wi-Fi zdarma, takže si můžete přečíst své e-maily či přidat příspěvek na Instagram takříkajíc „za pochodu“. Chcete-li být flexibilnější a vyhnout se nepříjemným příplatkům za mezinárodní datový roaming, můžete si koupit místní SIM kartu, např. v AT&T a T-Mobile USA. Je to velmi snadné: prostě ji jen zastrčíte do svého odemčeného telefonu a začnete používat.

9. Na osobní prostor si New York nepotrpí

Minimálně jednou za den se tady vám stane, že do vás na ulici někdo vrazí, a pravděpodobně se také více než jednou ocitnete v metru o něco blíž k podpaží jiného člověka, než byste si možná přáli. Neberte si to příliš osobně. New York je opravdu rušné město s vysokou hustotou zalidnění, takže místní si tu na ten nedostatek osobního prostoru zvykli. V každém případě však pamatujte, že není běžné navazovat s lidmi oční kontakt – Newyorčané jsou velmi přátelští, ale během cesty do práce či domů si rádi užijí chvilku toho klidu.

10. Víza

Vyřizování amerických víz může být zdlouhavý a složitý proces. Pro studenty je nejlepší kontaktovat organizaci, která jim zajišťuje v USA práci, případně se spojit se školou, kterou tam budou navštěvovat. V mnoha zemích je rovněž nutné mít u sebe při žádosti o vízum na americké ambasádě občanský průkaz a další dokumenty a také záznamy s výsledky dosavadního studia.

Objevujte New York během jazykového pobytu v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací