GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

12 anglických slov s opravdu podivným původem

12 anglických slov s opravdu podivným původem

Anglický jazyk je zvláštní směsicí slov z celého světa, která vznikla během tisíciletí invazí, válek, koloniální expanze a vědeckého a kulturního vývoje.

Z odhadovaného počtu 750 000 slov jsme již určili ta nejkrásnější, nejzábavnější a nejzvláštnější, ale která anglická slova mají nejpodivnější původ?

1. Sandwich

Sandwich má svůj (podivný) název podle 4. hraběte ze Sandwiche, anglického politika a šlechtice z 18. století.

Okolnosti údajného vynálezu sendviče lordem Sandwichem jsou předmětem vášnivých debat mezi lingvisty. Někteří se domnívají, že jídlo konzumoval mezi dvěma krajíci chleba, aby nemusel odcházet od svého milovaného hráčského stolu, a že jeho spoluhráči začali žádat služebnictvo o "to samé jako Sandwich" a později jen o " sandwich". Jiní (ti, kteří si snad více váží práce lorda Sandwiche) se domnívají, že takto jedl jen proto, aby mohl zůstat u svého stolu a věnovat se svým politickým závazkům.

2. Clue

Technicky vzato to angličtináři ukradli řeckým bohům. Je převzato ze slova "clew" v řecké mytologii. Když Mintatour - netvor s tělem člověka a hlavou býka - uvěznil bájného krále Thésea v labyrintu, Théseus prý unikl pomocí klubka příze neboli "clew". Pomocí příze sledoval svou cestu, aby se po ní mohl vrátit, kdyby zabloudil.

"Clew" tedy znamenalo něco, co vede vaši cestu, a později se začalo používat v širším smyslu jako vodítko k objevení pravdy.

3. Hooligan

V angličtině máme mnoho slov pro výtržníky: ruffian, thug, hoodlum, yob, chav, lout... Seznam je nekonečný. Každé slovo má nejen svůj vlastní význam, ale často také naznačuje, z jaké oblasti Spojeného království mluvčí pochází.

Pokud vás však někdo nazve chuligánem, je původ méně jasný. Podle Oxfordského etymologického slovníku angličtiny pochází toto jméno z příjmení jedné rakouské irské rodiny - Houlihan -, které je zmíněno ve staré písni z 90. let 19. století. Jiná teorie říká, že během jakobitského povstání v roce 1745 jeden anglický velitel přeslechl skotský gaelský výraz pro mušky - "meanbh-chuileag" - a vytvořil slovo "hooligan", aby vyjádřil svou frustraci ze všech těch otravných mušek. Později se tak začalo označovat cokoli nebo kdokoli, kdo byl stejně otravný jako mušky!

4. Nice

Učitelé v anglicky mluvících zemích si často zoufají nad nadužíváním přídavného jména "nice" v písemných projevech svých studentů. A ukazuje se, že nyní mají ještě větší důvod toto slovo ve třídě zakázat - původně šlo o negativní výraz, který znamenal "nevzdělaný" nebo "hloupý".

Lingvisté sledují mnoho možných původů tohoto slova. Mohlo se vyvinout ze starofrancouzské verze "nice" na konci 13. století nebo z latinského "necius". Předpokládá se, že se časem pomalu stávalo pozitivním, protože jakmile se dostalo do angličtiny, často se používalo pro označení osoby, která byla směšně přehnaně oblečená. Později se to zaměnilo s odkazem na něco, co je noblesní, nebo na někoho, kdo byl "pěkně" oblečen.

5. Shampoo

Nyní máte ještě více důvodů, proč si sprchování užívat. Slovo šampon pochází z hindštiny a znamená "masírovat". Toto slovo, odvozené od sanskrtského kořene čapati (चपति), původně označovalo jakýkoli druh tlačení, hnětení nebo zklidňování. Později byla definice rozšířena na "praní vlasů" v roce 1860 a teprve v 50. letech 20. století byl jeho význam dále rozšířen na praní koberců a dalších materiálů.

6. Nightmare

Je celkem jasné, odkud pochází první část slova " nightmare". Ale co ta část " mare"? I když se koňáci mezi vámi budou divit, že to má něco společného s koňmi, je to zavádějící. "mare" ve skutečnosti označuje skřítka, který si na vás sedne, dusí vás ve spánku, omotává si kolem vás vlasy v a snaží se vám vnuknout špatné myšlenky... Pěkná noční můra, ne?

7. Shambles

Původ slova "shambles" je opravdu nepřehledný. Což je ironie, protože shambles doslova znamená "skutečný nepořádek". Není neobvyklé slyšet anglicky mluvící lidi stěžovat si, že jejich " life is a shambles!".

Výraz údajně pochází z latinského termínu "scamillus", což znamená malá stolička (jako židle). Ve stejné době, kdy se používal termín "scamillus", se však pro označení stoličky používalo i slovo "shambles" v dnešní podobě. Vlastně nevíme, proč se oba termíny používaly, ale v určitém okamžiku se význam slova "scamillus" upřesnil, aby se odlišil od druhého; označoval pouze stoličku, na které se něco prodává.

O několik let později se význam slova "scamillus" dále upřesnil a označuje stoličku (nebo stánek), kde se prodává maso. Poté znamenal trh s masem. Poté to začalo znamenat jatka. A nakonec jsme někde v průběhu času začali používat slovo " shambles" k vytváření vtipných slovních hříček o tom, že naše životy jsou krvavý nepořádek, podobně jako jatka.

8. Tattoo

Slovo "tetování" pochází z polynéského slova "tatau", což jednoduše znamená "značka na kůži". Výraz v této podobě vznikl ze samojského slova "tattow", které znamená "udeřit".

První známé použití v angličtině se objevilo v roce 1786 v deníku kapitána Jamese Cooka Endeavour, v němž popsal tradici tetování mezi lidmi, s nimiž se setkal během své plavby v Polynésii. Tetování existovalo v Anglii již před touto dobou, ale předtím, než jsme toto slovo převzali z Polynésie, bylo označováno jako forma "malování". Když byl v roce 1691 do Velké Británie bohužel jako otrok převezen indonéský domorodec z Nové Guineje, byl mezi Angličany znám jako "Malovaný princ", a to kvůli znakům na jeho těle.

9. Ketchup

Proslulá rajčatová omáčka, kterou si poléváte hranolky, nemusela vždy chutnat tak, jak chutná nyní. Existuje mnoho teorií o původu tohoto termínu, ale první zmínka o něm mohla pocházet již ze 17. století, kdy Číňané používali "kôe-chiap" (鮭汁) pro označení směsi nakládaných ryb a koření. A první záznam kečupu v anglickém jazyce je uveden ve slovníku z roku 1690, v němž se píše "Catchup".

10. Checkmate

Šachový výraz "checkmate" údajně pochází z perského slova "shāh māt" (شاه مات), což v překladu znamená "král je bezmocný". Protože však šachy putovaly arabským světem směrem do Evropy a arabský výraz pro "mrtvý" je "māta" (مَاتَ), říká se, že to také znamená "král je mrtvý". Mnozí mají námitky proti této druhé etymologii termínu, protože "shāh" neboli "král" v šachu neumírá, je "pouze zatlačen do pozice, ze které nemůže uniknout".

11. Robot

Shakespeare nebyl jediným spisovatelem, který do angličtiny zavedl nová slova. Anglické slovo "robot" pochází z českého slova "robota", což znamená "nucená práce". Slovo, které zavedl již ve 20. letech 20. století spisovatel Karel Čapek ve své vědeckofantastické hře "R.U.R" ("Rossomovi univerzální roboti"), která se zabývá myšlenkou výroby syntetických lidí. Zajímavé je, že později prozradil, že toto slovo nevymyslel sám, ve skutečnosti to byl jeho bratr, který byl sám spisovatelem, ale je známý především jako malíř.

12. Barbecue

Výraz barbecue pochází z karibského slova "barbakoa", které znamená "rám z klacků". To dává smysl. Zajímavé je, že první zaznamenané použití slova "barbecue" v angličtině bylo spíše jako sloveso, nikoli jako podstatné jméno. Zatímco ve tvaru podstatného jména "barbecado" se poprvé objevilo v roce 1648 ve větě "the Indians instead of salt doe barbecado or dry and smoak fish", později se objevilo jako "barbecue" v roce 1661 ve větě "some are slain, And their flesh forthwith Barbacu'd and eat". To by tedy mělo ukončit debaty o tom, zda lze barbecue používat jako sloveso.

Snad se Vám tyto slova budou hodit ať už na dovolené nebo na jazykovém pobytu v zahraničí.

Naučte se s námi více anglických slovZjistěte více informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací