GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

6 tipů, jak si najít přátele v zahraničí

6 tipů, jak si najít přátele v zahraničí

Po vzrušujícím výběru nového města, vyřizování víz a letenek, balení a loučení s rodinou vám konečně dojde, že jedete studovat do zahraničí a všechno se změní. Včetně vašich přátel. Ano, je to tak, váš okruh přátel se brzy rozroste a bude mnohem mezinárodnější.

Stejně jako ve škole a na univerzitě je i studium v zahraničí obdobím jako stvořeným pro setkávání s lidmi, využijte ho tedy naplno a řiďte se těmito tipy, jak si v zahraničí najít přátele.

1. Představte se

Nejdřív je třeba se s lidmi seznámit a pozdravit je! Otevřený úsměv, který je vidět v očích i na rtech, je snadným způsobem, jak při setkání s lidmi vzbudit důvěru. Zamyslete se: kdy jste na upřímný úsměv reagovali negativně? Tak do toho, usmějte se a řekněte: "Ahoj, já jsem _______, jak se máš?". (nebo nějakou variaci na tento pozdrav, v jazyce, který studujete, se to rychle naučíte!) Samozřejmě v závislosti na místě, kde se nacházíte, se při představování mohou používat gesta nebo jiné pozdravy. Ty si brzy osvojíte, ať už se jedná o jediný polibek na tvář (v Latinské Americe), polibek na obě tváře (jako např. ve Španělsku, Francii a Itálii), mávnutí nebo objetí (jako ve většině anglicky mluvících zemí) nebo lehkou úklonu (jako např. v Japonsku).

2. Zapojte se do kroužků a aktivit

Máte aktivity a koníčky, které jste vždy chtěli dělat, ale nikdy jste si na ně nenašli čas? Dobrá zpráva: teď je ten správný čas! Zahoďte předem vytvořené představy o tom, co vás baví a nebaví, a naučte se říkat "ano" příležitostem, které se vám naskytnou. Lekce fotografování, jízda na koni, salsa, pěší turistika, kurzy baristiky nebo vaření, to všechno a ještě více jsou fantastické způsoby, jak se seznámit s dalšími studenty s podobnými zájmy, jako máte vy. (Navíc při lekcích vaření budete moci sníst vše, co připravíte - mňam!).

3. Vyzkoušejte nový týmový sport

Týmové sporty jsou známé tím, že budují přátelství. Pocit sounáležitosti s klubem a vědomí, že na vás spoluhráči spoléhají při tréninku i soutěži, je motivující. V kombinaci se zkušeností ze společné práce na společném cíli vytváří silné a rychlé vazby. Oblíbené sporty se liší podle místa studia. V Austrálii, na Novém Zélandu a ve Velké Británii si dejte pozor na ragby a kriket, v Evropě na fotbal a v USA na americký fotbal, baseball a basketbal (Extra tip: pokud nějaký sport zkusíte, ale nebude vás bavit, vyberte si tým a fanděte mu s ostatními studenty).

4. Zůstaňte věrni společnému jazyku

Jazyková bariéra někdy omezuje lidi, kteří se snaží navázat hlubší vztahy, a proto může být učení se společnému jazyku velmi prospěšné pro navázání skutečných přátelství. Na jazykových kurzech nebo při společném poznávání nového města se věnujte každodennímu procvičování a začnete chápat jazykové nuance, které pomáhají lidem navazovat vztahy na hlubší úrovni. Zpočátku to může být těžké, ale vytrvejte a uvidíte, jak vaše přátelství přesáhne povrchnost a přejde do oblasti skutečného přátelství.

5. Bydlete s ostatními studenty

Sdílení domu nebo bytu se spolužáky je jedním z nejlepších způsobů, jak se seznámit s lidmi: budete mít okamžitě kamarády a navíc se seznámíte s jejich dalšími přáteli. To vše vám dává nekonečné možnosti, jak dále rozšiřovat svůj sociální okruh. Myslete na kolaudačky, narozeniny, svátky, společné večeře, studijní sezení a schůzky u kávy v nejlepších podnicích ve vašem okolí.

6. Nezapomeňte zůstat v kontaktu

Studium v zahraničí je intenzivním obdobím vývoje a změn, během kterého se seznámíte s lidmi, kteří s vámi zůstanou po zbytek života. Nezapomeňte proto zůstat ve spojení se svými zahraničními přáteli i po návratu domů. Nikdy to nebylo snazší díky e-mailu, aplikaci WhatsApp, FaceTime a desítkám dalších platforem, které můžete využít k udržování kontaktu s novými přáteli. Věřte nám: Za 10, 15 nebo dokonce 20 let budete rádi, že jste to udělali!

Doufáme, že vám těchto 6 tipů, jak si najít přátele v zahraničí, pomůže připravit se na přátelství, které vydrží celý život.

Studujte v zahraničí s námiObjevujte svět
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací