GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

7 faktů o jazycích, které vám vyrazí dech

7 faktů o jazycích, které vám vyrazí dech

O tom, jak se budeme v budoucnu dorozumívat, se vedou vášnivé debaty, pokud vás to zajímá, zde je náš názor, ale ať už to bude jakkoli, věnujme chvilku tomu, abychom ocenili ohromující rozmanitost a jedinečnost téměř 7000 jazyků, kterými lidé mluví.

Zde je sedm jazykových faktů, které vám vyrazí dech:

1. Baskičtina je záhadný jazyk

Jazyk, kterým mluví přibližně 700 000 lidí v Baskicku, malém území na jihu Francie patřícím Španělsku, je natolik jedinečný a nepříbuzný žádnému jinému jazyku, že si odborníci nejsou jisti ani tím, odkud pochází. Předpokládá se však, že je tak starý, že předchází všem ostatním evropským jazykům.

2. Existuje jazyk s pouhými 12 písmeny

Lidé na ostrově Bougainville poblíž Papuy-Nové Guineje mluví jazykem, který má jen 12 písmen, takže si dovedu představit, že pro ně není moc zábavné hrát Scrabble (nebo je to možná jen opravdu snadné).

3. Rozložení písmen ve Scrabble je v různých jazycích zcela odlišné

Když už jsme u Scrabble, rozložení kamenů v mezinárodních verzích této deskové hry nám hodně napoví o tom, jak tyto jazyky fungují: například v Polsku je pátým nejčastějším kamenem Z, zatímco ve finštině jsou třetími nejčastějšími kameny T a N.

Zatímco ve slovinštině a katalánštině najdete nejčastěji dlaždici E - stejně jako v původní anglické verzi.

4. Největší počet jazyků vs. slov

Papua-Nová Guinea je zemí s nejvyšším počtem jazyků: je jich 840. Nejvíce slov má angličtina, přibližně 750 000 (a každý týden přibývají nové).

5. USA nemají žádný úřední jazyk

Přestože je angličtina mateřským jazykem mnoha Američanů, a to nemluvě o jazyce obchodu, médií a politiky, není ve skutečnosti úředním jazykem Spojených států. Proč? Protože žádný není: ačkoli byla od kolonizace kontinentu v roce 1600 dominantním jazykem, nikdy nebyla právně prohlášena za národní jazyk.

6. English and French are everywhere

Angličtina se vyučuje ve všech zemích světa, ale věděli jste, že se v každé zemi vyučuje také francouzština? Přesto je mandarínská čínština nejpoužívanějším jazykem na světě. Tak to berte, francouzština a angličtina! Všechny tyto tři jazyky se také můžete naučit na jazykovém pobytu v zahraničí

7. Existuje slovo pro "řeč dvojčat"

Někdy dvojčata mluví svým vlastním vymyšleným jazykem, zejména v mládí, a existuje pro to skutečné slovo, říká se mu kryptofázie, což zní jako atrakce v halloweenském zábavním parku.

Studujte s námi jazyk v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací