GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

8 knih, které vám pomohou naučit se anglicky

8 knih, které vám pomohou naučit se anglicky

Jak lépe se o letošních svátcích naladit na vánoční atmosféru než četbou svátečních románů? Je čas schoulit se na pohovce s šálkem horké čokolády a příjemnou dekou a ztratit se v dobrém příběhu.

Zde je 8 anglických knih, které vám pomohou naučit se anglicky, od napínavých záhadných vražd přes poutavé fantasy až po srdceryvné příběhy o lásce. Tyto knihy Vám určitě vylepší slovní zásobu, kterou využijete například na výměnném pobytu.

1. How the Grinch Stole Christmas od Dr. Seuss

Seznamte se s Grinchem, nevrlým zeleným stvořením se srdcem o dvě čísla menším a zákeřným plánem ukrást Vánoce veselým Kdovíkům. Když se Grinch zahřeje u Cindy Lou, dítěte, které miluje Vánoce, začne pochybovat o svém hluboce zakořeněném odporu k Vánocům. Dokáže ona změnit jeho podlé způsoby?

Přeneste se do Kdosic díky vtipnému stylu psaní a rozkošným ilustracím v této slavné dětské knize. Skvěle si při ní procvičíte i své rýmovací dovednosti. Můžete se také podívat na film s Jimem Carreym v hlavní roli Grinche!

2. Mistletoe and Murder od Robin Stevens

V zasněžené Cambridge se navzdory teplým a útulným krbům rozhořívá tma. Sledujte detektivky Daisy a Hazel, které tráví prázdniny na Maudlin College a doufají, že si užijí pohodové a veselé chvíle. Mladé detektivky jsou však vrženy do napínavého vyšetřování, když dva dny před Vánocemi dojde k podivnému úmrtí. Daisy a Hazel se díky svému bystrému důvtipu a detektivním schopnostem snaží rozplést tajemství a vyslechnout nepravděpodobné podezřelé, aby odhalily temnou pravdu o vraždě uprostřed jmelí.

Tato kniha je skvělým prvním krokem před četbou pokročilejších záhadných vražd. Pokud zjistíte, že si tento napínavý žánr oblíbíte, můžete se propracovat až k autorům, jako jsou Agatha Christie a Stephen King.

3. Let it Snow od John Green, Maureen Johnson a Lauren Myracle

Dopřejte si v zimě sváteční romantickou komedii! Kniha "Let it Snow" sleduje tři vzájemně propojené sváteční příběhy od tří autorů bestsellerů. Přečtěte si, jak se romantické příběhy odehrávají v městečku Gracetown během nebezpečné sněhové bouře, a zjistěte, že fandíte lásce. Sledujte Jubilee, která se snaží strávit Vánoce bez svého přítele Noaha, Angie, která se snaží říct svému příteli, co k němu skutečně cítí, a Addie, která je nucena čelit svému sobeckému chování. Všechny tři příběhy se kouzelně prolínají a vy se budete cítit uvnitř hřejivě a příjemně.

Kvetoucí romance, přátelství, sebepoznání a veselé komediální prvky dělají z této knihy ideální čtení u krbu během příští sněhové bouře.

4. The Lion, the Witch and the Wardrobe od C.S. Lewis

Vydejte se v této nadčasové klasice do Narnie a zamilujte si její půvabné postavy. Když čtyři sourozenci, Lucy, Edmund, Susan a Petr, musí opustit svůj domov v Londýně, aby unikli před bleskovou válkou, ocitnou se na starém panství na anglickém venkově. Při průzkumu svého nového domova narazí na starou skříň. Sourozenci prolezou skříní a objeví kouzelnou říši, která je díky zlému kouzlu Bílé čarodějnice zmrazena ve věčné zimě. Společně se díky obdivuhodné statečnosti, odvaze a obětavosti snaží prolomit kletbu a zachránit tajemné bytosti Narnie.

Tato série o sedmi knihách ve vás zanechá jen touhu po dalších dílech. A díky třem filmům, které si můžete pustit, pokud se zaseknete, bude vaše zimní sezóna plná kouzelných příběhů.

5. Sherlock Holmes and the Christmas Demon od James Lovegrove

Detektiv Sherlock Holmes a jeho věrný partner John Watson musí vyšetřit sérii znepokojivých vražd s vánoční zápletkou. Eva Allerthorpová je dědičkou yorkshirské dynastie. S obavami vyhledá pomoc obou detektivů, když se domnívá, že ji pronásleduje démonický duch - bájný vánoční démon, o kterém jí v dětství vyprávěla matka. Zatímco se slavná dvojice snaží odhalit pravdu o démonovi, který Evu pronásleduje, čelí náročným hádankám a záhadným vzkazům. Podaří se jim odhalit pravdu dříve, než bude pozdě?

Lovegrove ve svém brilantním vyprávění zachycuje podstatu původního autora Sherlocka Holmese, sira Arthura Conana Doyla, a touto sváteční záhadou vás udrží v napětí.

6. The Girl Who Saved Christmas od Matt Haig

Amelia Wishartová, kominice ve viktoriánské Anglii, upřímně věří na zázraky a je důvodem, proč měl Santa dostatek kouzel, aby mohl poprvé v historii rozvážet dárky na saních. Amelii však dochází naděje. Její matka je vážně nemocná, a když se osud Vánoc zvrtne, vydává se Amelie na pozoruhodnou cestu na severní pól, aby obnovila vánoční atmosféru. Dokáže Amélie díky lásce, naději a odhodlání pomoci zachránit svátky pro všechny?

Matt Haig v tomto kouzelném příběhu krásně píše o důležitosti naděje a víry a zároveň zahrnuje hlubší poselství o smutku a lásce. A díky krásným ilustracím, které text doplňují, je tento příběh skvělým čtením pro začínající čtenáře.

7. Hercule Poirot's Christmas od Agathy Christie

Simeon Lee se snaží přimět svou rozvrácenou a rozhádanou rodinu, aby strávila Vánoce společně na jeho panství, ale stará zášť se znovu objeví a napětí vzroste. Když je Lee nalezen zavražděný v zamčeném pokoji, sváteční nálada náhle zmizí. Takový znepokojivý a šokující případ si žádá jedině proslulého belgického detektiva Hercula Poirota. Možná je jediný, kdo může této tragédii přijít na kloub. Přečtěte si, jak Poirot rozplétá temnou síť mrazivých lží a rodinných tajemství a odhaluje nečekané zvraty, které ve vás zanechají touhu po pokračování.

Tuto klasickou detektivku vydala v roce 1938 legendární Agatha Christie, královna detektivních vražd. Je skvělá pro pokročilejší čtenáře, kteří mají rádi brilantní detektivní romány se svátečním nádechem.

8. A Christmas Carol by Charles Dickens

Tento nadčasový příběh vypráví o Ebenezeru Scroogeovi, bezcitném a mizerném obchodníkovi. Na Štědrý den je Scrooge konfrontován duchem svého bývalého obchodního partnera, že je sobecký, chamtivý a krutý, a varuje ho, že se musí změnit. Té noci Scrooge navštíví další tři duchové - duch minulých Vánoc, duch přítomných Vánoc a duch Vánoc, kteří teprve přijdou. Duchové ho provázejí jeho vlastním životem a ukazují mu tragické důsledky jeho chování a jeho dopad na ostatní. Když mu duchové odhalí pravý význam Vánoc, dokáže Ebenezer Scrooge změnit své žalostné chování?

Tato kniha, která poprvé vyšla v roce 1843, je vhodná pro pokročilejší čtenáře. Je to skvělý způsob, jak se ponořit do Dickensova okouzlujícího vyprávění, při kterém se naučíte spoustu viktoriánské angličtiny.

Doufáme, že vás těchto 8 románů naladí na vánoční atmosféru a zároveň vám pomohou zlepšit vaše znalosti angličtiny. Šťastné čtení!

Naučte se anglicky v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Otestujte Vaši angličtinu během pár minut

Více informací