GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Co si sbalit na cesty? Cestujte jako profík!

Co si sbalit na cesty? Cestujte jako profík!

Známe to všichni – po dlouhé cestě člověk konečně dorazí do cíle, vybalí zavazadla, když v tom zjistí, že něco důležitého zapomněl doma. Abyste už nikdy nemuseli přežívat ve stejném spodním prádle celý víkend ani předstírat, že místo kartáčku na zuby používáte žvýkačku, naučíme vás, jak a co si sbalit jako profík – ať už máte namířeno kamkoli.

Co si sbalit na víkend do evropské metropole?

Na takovouto cestu vám bude nejspíš stačit jedna menší taška. Určitě ale není moudré do ní všechno jen tak naházet – pokud cestujete hromadnou dopravou, dejte si alespoň intimnější položky do boční kapsy na zip (nebo je vložte do samostatné taštičky), ať předejdete trapasům, kdy lovíte jízdenku někde mezi spodním prádlem a podobně.

Počet bot zredukujte na dva páry: jedny pohodlné tenisky do města a pak něco elegantnějšího do společnosti na večeři nebo k tanci. Oblečení si na celý víkend dobře promyslete předem, ať vám nezabírají místo zbytečné kousky navíc. Mantra každého zkušeného cestovatele zní: „Všechno, co vysloveně NEPOTŘEBUJU, zůstává doma“.

Také do letadla vám bude stačit příruční zavazadlo – jednak ušetříte a jednak se na letišti vyhnete nejrůznějším otravným frontám spojeným s odbavením zavazadel. V každém případě si ale ověřte, jaké přepravní podmínky se u vaší aerolinky na příruční zavazadla vztahují. Kosmetiku i toaletní potřeby byste si měli vzít jen v miniaturním balení a kvůli bezpečnostní kontrole je mít uložené pohromadě v uzavíratelném plastovém sáčku.

Co si sbalit na prodloužený víkend na venkově?

Všichni si občas potřebujeme odpočinout od hektického tempa velkoměsta a na pár dnů vyrazit za idylkou někam na venkov. S touto krátkou pauzou souvisí také pár praktických věcí, na něž je dobré při balení myslet. Nejspíš se neobejdete bez dobrých, pevných bot či holínek (staré tenisky jsou opravdu úplné minimum).

Ať už se budete toulat po loukách, lesích nebo se vyšplháte někam na kopec, abyste měli na Instagram fotku s nejlepším výhledem, rozhodně k tomu budete potřebovat boty, které něco vydrží a nepromáčí se vám.

Také si určitě přibalte jedny (či rovnou dvoje) tmavé rifle, na nichž nebude tolik vidět bláto, které na své cestě nejspíš někde potkáte. Po večerech pak bude vaším nerozlučným společníkem mikina s kapucí nebo teplý svetr, až budete sedět někde u krbu nebo u táboráku s kamarády.

Na svá dobrodružství přes den si rozhodně dejte do ruksaku lehkou pláštěnku, sluneční brýle a nějaké ty lahve na vodu. Doporučujeme též investovat do přenosné nabíječky, aby vašemu telefonu nedošla šťáva právě ve chvíli, kdy se ztratíte nebo si budete chtít něco pěkného vyfotit.

Co si sbalit na pár týdnů v ráji?

Nebojte se odhodit mikiny a kabáty – máte-li na pár týdnů namířeno někam do teplých krajů, sbalte si toho s sebou co nejméně, bude se vám pak cestovat mnohem příjemněji. Nicméně určitě se hodí přibalit také něco s dlouhým rukávem – i kdyby celou dobu nepršelo a bylo krásně teplo, ve večerních hodinách se vám přece jen může něco teplejšího hodit.

A možná také na cestu domů: asi nebudete chtít být v letadle jediní, kdo se vrací do mnohem chladnější vlasti jen v letních šortkách a žabkách (cestou z letiště v nich navíc nejspíš zmrznete nebo nastydnete).

Základní „čtyřka“ každého letního cestování se skládá z plavek, šortek, slunečních brýlí a opalovacího krému. Sbalte si raději několik různých druhů plavek, ať vypadáte stále dobře (a máte jak zamaskovat náhlé pruhy z opálení), a přiberte krém s faktorem 30, ať místo opálení nejste spíš spálení. Léto, to jsou hlavně trička, topy s ramínky, šortky, sukně a žabky – pokud tedy nechodíte rovnou naboso.

Vezměte si s sebou ale i něco volnějšího a delšího na polední parno v tropických zemích a také pokud máte namířeno do států, kde je zvykem se příliš neodhalovat. K dokonalému lenošení na pláži či v parku vám úplně postačí plážová taška, ručník a dobrá knížka, nezapomínejte ale, že pokud bydlíte ve víc nóbl hotelu, nemusíte si s sebou brát ručník, zato vám určitě přijdou vhod nějaké elegantní večerní šaty.

Co si sbalit na Gap year v Asii?

Na gap year v Asii – cestě, která vás nejspíš zavede od míst na jihovýchodě, kde je stále horko (např. Thajsko či Kambodža), až do moderních metropolí jako Tokio nebo Šanghaj – je ideální jediné zavazadlo: velký batoh či krosna. Rozhodně se vyplatí investovat do kvality s pohodlnými popruhy a vycpávkami (pak mi za tuhle radu poděkujete) a své balení si pečlivě naplánovat s dostatečným předstihem.

Protože všechny své věci budete s sebou nosit na zádech, zaměřte se opravdu jen na to nejnutnější, aby se vám tam vešlo oblečení na celý rok. Odolejte pokušení vzít si ještě tohle a tohle. A pamatujte, že v každém z měst, do kterých zavítáte, najdete tržnici se spoustou všelijakých dobrot a něco si budete nejspíš chtít i odvézt domů, takže budete potřebovat mít trochu místa v batohu i na tyto účely.

Nezapomeňte si také přibalit něco, v čem budete moci během dne nosit své cennosti. Malý batůžek s vnitřní kapsou na zip zajistí, že se váš pas a letenky či jízdenky nedostanou do rukou kapsářů a zlodějů. A pokud budete na cestách využívat levné a populární dopravní prostředky, jako jsou autobusy či lodě, velmi se vám budou hodit zámečky na uzamčení zavazadla.

Co se týče zdraví a hygieny, určitě je užitečné vzít si s sebou roličku toaletního papíru, antibakteriální gel na ruce a nějaké základní léky (na bolest hlavy, průjem apod.). Nutností jsou také sluneční brýle a krém na opalování. Důvody tu určitě vysvětlovat nemusím.

Proč vlastně vyrazit na Gap Year? Čtěte ZDE!

Co si sbalit na roční studijní pobyt v zahraničí?

Nedílnou součástí umění sbalit se jako profík je schopnost předvídat téměř cokoli, co se vám na vašich cestách může přihodit. Jestliže vás čeká stěhování do zahraničí na celý rok, je hrozně snadné zaplnit jenom oblečením několik kufrů – praví mistři v umění sbalit se na cesty však dobře vědí, že během cestování (dokonce i toho dlouhodobého) méně rozhodně znamená více.

Dovezte si oblečení na každé roční období, ale nechte si i místo na věci, které si tam na sebe dokoupíte. Nejedete-li zrovna do Himalájí, určitě v místě svého nového bydliště najdete i nějaké obchody, takže si s sebou určitě nemusíte brát všechna trička, která jste si kdy v životě pořídili.

V případě dlouhého pobytu si přibalte také pár věcí, které vám budou v cizině připomínat domov – třeba jedno povlečení nebo pár fotek vašich blízkých. A protože hromady kufrů přepravovaných na letištích bývají velké, určitě budete potřebovat skořepinové zavazadlo, které bude poskytovat vašim věcem dostatečnou ochranu před poškozením a které bude navíc vybavené kolečky, aby se vám s ním po letištní hale dobře jezdilo. V tomto případě rozhodně nevolte krosnu či batoh.

Co si sbalit a jak se připravit na mnohahodinový let?

Každý ví, že základními položkami do letadla jsou: napínavá kniha, pár časopisů, dobré svačinky a iPhone s nejnovějšími hity. Nebudete-li mít během letu přístup k Wi-Fi, nezapomeňte si dopředu stáhnout svůj oblíbený playlist. A také si kupte nějaké dobroty, abyste měli něco k zakousnutí – člověk má vždycky pocit, že ty stevardky s občerstvením skoro vůbec nechodí.

Čeká-li vás více než desetihodinový let, stojí za zvážení i sluchátka, která vyruší zvuky zvenčí. Nebudou vám pak vadit plačící děti za vámi ani chrápání vašich spolucestujících, a ani vaše hudba nebude nikoho obtěžovat. Vezměte si s sebou polštářek kolem krku, abyste si poté, co si projedete vše zajímavé z palubní zábavy, mohli pár hodin schrupnout. Letíte-li během dne, může se hodit také maska přes oči na spaní – trocha spánku vám pomůže přenastavit si vnitřní hodiny a lépe zvládnout časový posun mezi domovem a vaší destinací.

Kromě cenností si do příručního zavazadla přibalte také nějaké náhradní oblečení (včetně spodního prádla). Pokud se vaše kufry někde zatoulají, bez problémů to pár dnů přežijete (platí i v případě, že máte zavazadla pojištěna proti zpoždění letu, i na ta si budete muset počkat).

View post on Instagram
 

Teď už víte jak a co si sbalit na různé cesty, takže příště už vás určitě nic nerozhodí. Častou překážkou bývá při delších cestách neznalost mezinárodních letišť. Proto si přečtěte náš další článek –  10 tipů, jak se zorientovat na mezinárodním letišti!

Nemáte se zrovna kam balit? Co takhle jazykový pobyt v zahraničí?Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací