GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 způsobů, jak si doma rozšiřovat obzory

10 způsobů, jak si doma rozšiřovat obzory

Muset zůstat doma delší čas může být někdy značně frustrující. Jsme podráždění, nudíme se nebo se nás zmocní neklid, zvlášť pokud nejsme zvyklí trávit tak velké množství času mezi čtyřmi stěnami. V takových situacích je důležité zůstávat produktivní, dotahovat důsledně věci do konce a odškrtávat si je ze seznamu úkolů, ale i hledat nové zájmy, aktivity nebo si rozšiřovat vědomosti – to všechno může při záchvatu „ponorkové nemoci“ přinést značnou úlevu.Nebojte, s kvalitním časem stráveným na Netflixu také počítáme – ale celé je to o tom najít určitou rovnováhu.

Zde je desítka tipů, jak si člověk může rozšířit své obzory, když už se stane, že musí trčet doma.

1. Začněte něco pravidelného dělat jinak

Ale pěkně popořádku. Nejdůležitější je správné nastavení mysli – jakmile zničehonic nemůžeme fungovat, jak jsme byli dosud zvyklí, je velmi snadné sklouznout k bloumání od ničeho k ničemu. Najděte si tedy určitý režim a držte se jej co nejvíc – snažte se vstávat každý den ve stejnou dobu, začněte den vždy něčím aktivním, dejte si oběd někde na čerstvém vzduchu, pokud je to jen trochu možné. Pravidelný režim hodně pomáhá v tom, aby se vám dny příliš netříštily a neutíkaly vám pod rukama.

2. Naučte se nějakou novou dovednost

Najednou máte k dispozici spoustu volného času… Jak jej lépe využít než tím, že se budete věnovat něčemu, co jste vždycky chtěli dělat, ale na co jste neměli čas? Zapište se do nového kurzu online, přihlaste se k odběru videí o józe na YouTube nebo se konečně začněte učit nový jazyk. Pokud vás v jedné domácnosti takhle uvízlo víc, můžete se tomu věnovat i společně.

3. Dívejte se na filmy či seriály v novém jazyce

Tohle je obzvlášť důležité, pokud se učíte nový jazyk a chcete si rozšířit slovní zásobu. Na Netflixu je vám k dispozici spousta filmů v jiných jazycích, mnohé z nich jsou také natočené v krásných, exotických destinacích. Pokud se učíte španělsky, rozhodně musíte vidět film „Roma“!

4. Udržujte virtuální kontakt s dalšími lidmi

Nikdy nebyl kontakt s přáteli a rodinou po celém světě tak snadný jako dnes – ať už prostřednictvím WhatsAppu, Skypu nebo starého dobrého telefonu. Spojte se se starými kamarády, ať víte, jak se jim daří. Také nebude od věci využít tento čas k vytvoření či aktualizaci profilu na LinkedIn a navázání spojení s přáteli ze školy či bývalými kolegy. Tak jako tak, určitě zůstávejte se světem v kontaktu.

5. Objevujte nové kouty světa v papučích

Číst si o něčích cestách a dobrodružstvích je úžasná věc – takový text vás v mžiku přenese do jiných časů a míst a můžete si tu pobýt, jak dlouho jen chcete. Stačí si vybrat nějaký inspirativní cestopis či román odehrávající se v zemi, kde jste nikdy nebyli, a nechat se teleportovat do jiného světa.

6. Rozpalte to v kuchyni!

Jedna z nejlepších věcí, když je člověk doma? Neomezený přístup do kuchyně. Máte-li možnost zajít si nakoupit, proč si nevybrat nějakou zajímavou národní kuchyni, neudělat si menší průzkum na internetu či v kuchařce a nevyzkoušet pár neobvyklých, exotických receptů? Možná při tom získáte i nějakou novou dovednost!

7. Probuďte v sobě zahradníka

Pokud máte přístup někam ven, zkuste trochu zahradničení a proměňte daný kout v zelené útočiště pod širým nebem. I když nemáte zahradu, můžete zkusit třeba zasadit doma na okně avokádo. Nic člověka tak nepotěší jako zasadit semínko a pak se dívat, jak roste. Ale pozor – může to být i návykové.

8. Naplánujte si své další dobrodružství

Možná, že teď na cesty nikam vyrazit nemůžete, ale nic vám nebrání v tom si nějaký výlet alespoň dobře promyslet a naplánovat. Mrkněte na net, načtěte si něco o zemi či městě, kam byste se chtěli podívat, a sepište si všechny zajímavosti, na které narazíte. Pokud se tam mluví jiným jazykem, zvažte, jestli se nenaučit i pár základních frází. A až nadejde ta správná chvíle, už bude stačit jenom vše zarezervovat.

9. Buďte občas offline

Někdy může být online svět i trochu zahlcující… Zvažte proto, zda svůj čas online trochu nezredukovat anebo se jednou za čas neodpojit úplně. Taková pauza od všech těch zpráv a sociálních sítí dokáže udělat s naší psychikou úplné zázraky. Pokud je to možné, nechte telefon doma a vyrazte se trochu vyvětrat bez něj. Budete rázem odpočatější, svěží a vyčistíte si hlavu… což mě přivádí k poslednímu bodu:

10. Odpočívejte

I když je dobré se něčím průběžně zaměstnávat, když už člověk musí zůstat doma, jak často máte příležitost si doopravdy pořádně odpočinout? Když zpomalíte a na chvíli seskočíte z toho obvyklého každodenního kolotoče, možná i objevíte nějaký svůj skrytý talent nebo zálibu, o které jste až dosud nevěděli.

View post on Instagram
 
Připojte se zdarma k EF webinářům, které pro Vás pořádáme každý denVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací