GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Ekologické cestování – tipy pro začátečníky

Ekologické cestování – tipy pro začátečníky

Cestování, to je jedinečná příležitost poznávat svět v jeho nekonečné rozmanitosti a kráse. Bohužel však často představuje také značnoé ekologické problémy. Všichni bychom proto měli usilovat o snížení emisí oxidu uhličitého a o zdraví naší planety se starat, abychom nenapáchali svým životním stylem v tomto našem jediném domově nenapravitelné škody.

Není samozřejmě nutné kvůli tomu sedět nadosmrti doma – nicméně až budete příště plánovat další cestu, zkuste zapojit pár našich tipů, jak cestovat po světě s větším ohledem na životní prostředí.

  1. Vyberte si správný dopravní prostředek

Začneme tím, co každého napadne jako první: chytrou volbou vhodného dopravního prostředku. Letadlo je samozřejmě rychlejší a v řadě případů i levnější variantou než vlak, není vůbec ekologické. Oproti staré dobré lokomotivě vypustí do ovzduší daleko větší množství CO2 (který značně přispívá k neblahým změnám klimatu) a také toxického oxidu dusičitého.

Dnes se již vlakem dostanete prakticky všude, takže zkuste příště místo letu zvolit raději malebnou a romantickou cestu vlakem. Třeba v Evropě je železniční síť hustá a rychlá, a vlaky na elektrifikovaných tratích představují skvělou alternativu s nízkou uhlíkovou stopou – zejména pak ve Francii, která celých 75 % své elektrické energie vyrábí v jaderných elektrárnách, produkujících výrazně méně emisí, než kolik jich vzniká spalováním fosilních paliv.

Při zvažování alternativních možností cestování použijte kalkulačku emisí, např. EcoPassenger, která vám jasně ukáže, kolik CO2 ušetříte, pokud místo cesty letadlem dáte přednost jízdě vlakem.

  1. Kompenzujte svou uhlíkovou stopu

Ne všichni pochopitelně máme možnost cestovat stejně jako klimatická aktivistka Greta Thunberg, která se rozhodla do USA přes Atlantik vypravit lodí – někdy je zkrátka letadlo jediná možnost. V takové chvíli přichází na řadu tzv. kompenzace uhlíkové stopy: spočítáte si, kolik CO2 bude kvůli vašemu letu vypuštěno do atmosféry, a následně se můžete rozhodnout podpořit některý z programů ve světě, který umožní vstřebání či redukci stejného množství uhlíku v atmosféře, čímž svou negativní uhlíkovou stopu „kompenzujete“.

Pomocí FlyGRN si můžete spočítat své emise, vyhledat trasu letu s menší uhlíkovou stopou a poté svou stopu „kompenzovat“. Další možnosti představují např. projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie, jež mají certifikaci Gold Standard, či programy na obnovu zalesnění řízené Mossy Earth – ti vám pošlou fotografii stromů, jež díky vaší pomoci mohli vysadit.

Důležité je ovšem myslet na to, že přesnou hodnotu emisí stanovit nelze. Navíc u některých kompenzačních programů, zejména u těch, které se zaměřují právě na vysazování stromů, se skutečné „vyrovnání“ uhlíku odehraje až za nějakých 20 let, kdy stromy vyrostou. Pořád je to určitě záslužný skutek, obecně vzato je však vždycky nejlepší snažit se v první řadě své emise omezit na minimum.

  1. Zapojte se do místní komunity správným způsobem

K udržitelnému cestování nicméně nepatří pouze snižování uhlíkové stopy – důležitá je rovněž snaha pomáhat komunitám, které navštívíte, vátvářením ekologické budoucnosti. Například tím, že během studia v zahraničí bydlíte u hostitelské rodiny, dáváte přednost suvenýrům vytvořeným místními umělci (tedy nedovezeným kdovíodkud) či nakupujete na tržnici místo v supermarketech vlastněných nadnárodními společnostmi. Díky tomu zůstanou vaše peníze v daném regionu, podpoří jeho rozvoj a místní ekonomiku.

  1. Myslete na divokou přírodu

Možná to není zrovna potěšující zpráva, ale řada oblíbených zážitků z cestování má bohužel velmi negativní dopad na divoká zvířata v dané oblasti. EF Education First je vůbec první společností zaměřenou na vzdělávání spojené s cestováním, která se zavázala, že její studijní pobyty (a výlety, které jsou jejich součástí) budou ohleduplné k divoké přírodě – jako partner organizace World Animal Protection zavádí již nyní interní směrnice týkající se právě ochrany zvířat.

Jinými slovy to znamená, že exkurze EF již nezahrnují aktivity, které neberou dostatečný ohled na zvířata a přírodu, jako je např. jízda na slonech či plavání s delfíny. Součástí těchto atrakcí totiž často bývá (byť skrytě) kruté zacházení se zvířaty. Místo toho se zaměřujeme na vzdělávání, ohleduplné chování lidí ke zvířatům a turistiku, která myslí na ekologii a snaží se do divoké přírody zasahovat co možná nejméně.

  1. Cestujte pomalu

Dalším skvělým způsobem, jak cestovat s větším ohledem na přírodu, je pomalé cestování – tj. pobýt delší čas na méně místech a nepřesouvat se neustále z jednoho místa na jiné, abychom stihli všechno. Toto cestování hlemýždím tempem nejenže bude znamenat méně létání a dalšího cestování, tj. mnohem méně skleníkových plynů v atmosféře, ale umožní vám také lépe poznat místní lidi a blíže se seznámit s městem, v němž se právě nacházíte. Prospěch z toho bude mít tedy nejen planeta, ale i vy. Jednou z mnoha možností takového pomalejšího cestování je také studium v zahraničí.

  1. Ekologické stravování

Co se týče nakupování jídla, platí dvě základní pravidla: kupujte potraviny lokální a sezónní. Podpořte zemědělce v daném regionu tím, že dáte přednost jejich produktům, které jsou v danou roční dobu přirozeně k dispozici: takové jídlo zcela určitě bude mít na svém kontě podstatně méně emisí, protože k vám necestovalo až z kdovíjaké dálky.

Snížit svou uhlíkovou stopu můžete rovněž tím, že omezíte konzumaci masa – obrovské množství skleníkových plynů vzniká totiž právě v sektoru živočišné výroby. Nemusíte se hned kvůli tomu stávat veganem či vegetariánem – i částečné snížení spotřeby živočišných produktů může pro naši planetu  znamenat velmi mnoho.

  1. Snižte svou spotřebu plastů

Už díky několika velmi jednoduchým změnám v každodenním fungování je možné svou spotřebu plastových obalů radikálně snížit. Když si například pořídíte kvalitní láhev na vodu, zaplatíte pár babek a už si nemusíte nikdy kupovat vodu v plastové lahvi, která je jen na jedno použití.

Navíc dnes již existuje řada aplikací jako Refill či Tap, v nichž najdete nejbližší místo s pitnou vodou, kde si můžete své zásoby snadno doplnit. Do taštičky s hygienickými potřebami dejte tuhý deodorant (ten vám nejdřív může připadat trochu zvláštní, ale je super), tuhý šampon, kondicionér a mýdlo – namísto nerecyklovatelných sprejů apod.

  1. Co máte v tašce?

Všichni rádi nakupujeme oblečení, které „na cestu prostě nutně potřebujeme“ – znáte však jeho skutečnou ekologickou cenu? Módní oblečení a obuv (ano, řeč je o všech těch značkových obchodech, které milujete) mají na svědomí produkci obrovského množství skleníkových plynů – podle některých zdrojů je to až 10 % veškerých uhlíkových emisí světa. Navíc je s nimi úzce spjato značné znečištění řek, do nichž barvírny látek pouštějí své odpady, a to už vůbec nemluvíme o tom, jak se pěstuje a zpracovává nebio bavlna.

Nicméně způsoby, jak mít ekologické oblečení, určitě existují. Projděte pár secondhandů a obchodů s retro oblečením, ať uspokojíte svou potřebu „nového oblečení“, a to opravdu nové nakupujte u značek, které na udržitelný rozvoj myslí, jako např. Rapanui, kde jsou věci jen z bio bavlny obarvené ekologičtějšími barvami, nebo zkuste Econyl, jejichž plavky jsou z recyklovaných plastů. Určitě si s sebou na cestu také neberte tunu věcí! Čím více zavazadel budete s sebou do letadla či vlaku vláčet, tím více paliva bude na jejich přepravu potřeba.

  1. Vybírejte ekologické bydlení

Když člověk plánuje dovolenou, je snadné nechat se strhnout dokonalými fotkami luxusních hotelů s bazénem a nabídkou all inclusive. Taková ubytovací zařízení však mívají obvykle extrémně vysokou spotřebu vody, protože musí prát spousty povlečení, ručníků atd., dále jsou tu spousty malých balení mýdel a šamponů, vše v samostatném obalu, a v neposlední řadě vlastníkem těchto hotelů bývají často zahraniční společnosti, takže zisky z nich zemi opouštějí, místo aby mohly být použity znovu pro investice v daném městě či obci.

Zkuste trochu zapátrat a najít si nějaké zajímavé ekologické penziony či rodinné hotýlky, které vlastní někdo z místních. Na jejich webových stránkách hledejte logo organizací jako Rainforest Alliance či Global Sustainable Tourism Council – každý totiž může říct, že jeho hotel je ekologický; až tyto certifikáty třetích stran jsou však potvrzením, že tomu tak skutečně je.

K jejich získání je nutné splnit řadu kritérií – dokázat, že dáváte přednost ekologicky udržitelným postupům, snažíte se minimalizovat odpad a negativní dopad svého provozu na životní prostředí v dané lokalitě, ale také podporujete udržování a rozvoj kulturního dědictví v daném regionu a aktivity zajišťující ochranu místní divoké přírody.

Jestliže se plánujete na nějakém místě zdržet delší čas – třeba kvůli práci či studiu jazyka – popřemýšlejte o možnosti bydlet u místní hostitelské rodiny či v ubytovacím zařízení spolu s dalšími lidmi. Tím bude zajištěno, že využíváte zdrojů, které jsou v daném místě k dispozici, a dělíte se o ně spolu s někým dalším.

View post on Instagram
 

V dnešní době, kdy každý cestuje minimálně jedenkrát do roka, je ekologický způsob cestování více než nutný. Pro někoho, kdo rád zkouší nové věci, může být takovýto nový druh dovolené zajímavá zkušenost.

Cestujte ekologicky na jazykový pobyt v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací