GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jak přesvědčit rodiče, aby Vás nechali jet studovat do zahraničí

Jak přesvědčit rodiče, aby Vás nechali jet studovat do zahraničí

Máme pro vás dobrou zprávu: do své budoucnosti nemůžete investovat líp, než když vyrazíte studovat do zahraničí. A pak jedna zpráva, která už tak dobrá není: Realizace této investice probíhá daleko od rodičů, a protože tam na vás nebudou moci dohlédnout, může být docela těžké je přesvědčit, aby vás nechali jet. Nicméně pokud se do jiné země vydáte, abyste se naučili nějaký jazyk, získáte zkušenosti, jimž se vyrovná jen máloco. Vaše úsilí bude odměněno akademickými úspěchy, vyhlídkami na slibnou kariéru a kromě toho budete po návratu také zralejší a samostatnější než předtím. Studium v zahraničí není ledajaký dar a vy z něj budete ještě dlouho čerpat. Zde je návod, jak přesvědčit rodiče, aby vás nechali jet.

Základ je v přípravě

Především musíte své rodiče přesvědčit, že celé tohle dobrodružství berete velmi vážně a že jste na studium v zahraničí řádně připravení. Zapracujte na prospěchu ve škole, začněte chodit do kurzu cizího jazyka nebo se ho učte online, čtěte knížky, dívejte se na filmy, můžete také doma uvařit typické jídlo země, do níž se chystáte. Musíte rodičům dokázat, že se o daný jazyk a kulturu doopravdy zajímáte a že jste ochotní (a schopní) pro realizaci svých plánů vynaložit potřebné úsilí.

Klíčová je také správná prezentace

Když už je tu řeč o úsilí: co takhle si o místě, kam se chystáte (případně škole), co nejvíc nastudovat a ze všech těch informací sestavit pěknou prezentaci, která podpoří vaše argumenty tak dobře, že vám rodiče hned začnou sami pomáhat s balením?

Nezapomeňte zmínit, co Vám to může dát osobně

Studium v zahraničí a pobyt v nové zemi a kultuře vám pomůže dospět: rozšiřování vlastních obzorů je dnes klíčová věc a nic neukazuje vaše světoobčanství líp než zkušenosti získané cestováním po světě a poznáváním různých kultur, a vaše schopnost cítit se v cizích zemích jako doma. Adaptací na nové prostředí se také více osamostatníte a získáte určitou životní zralost. Dá se říct, že studium v zahraničí je takovou zkratkou do dospělosti a přijetí zodpovědnosti za vlastní život – což se značně shoduje s tím, co by z vás rádi vychovali vaši rodiče.

Vyzdvihněte také akademické výhody pobytu v zahraničí

Studium v jiné zemi vám rovněž pomůže k lepším studijním výsledkům: kromě toho, že budete mít lepší známky, vám také delší čas mimo domov umožní si odpočinout od toho, co je tady, a na začátku nového školního roku tak budete odpočatí a soustředění. A asi nikdo nebude popírat, že projít dalším školním rokem s nadšením a dobrým prospěchem je velmi příjemná třešnička na pomyslném akademickém dortu.

Zdůrazněte svůj další profesní růst

Až skončíte školu a nadejde čas stáží a hledání zaměstnání, budete mít díky svým mezinárodním zkušenostem nad dalšími uchazeči konkurenční výhodu: Záleží samozřejmě na tom, jakou profesi si vyberete, nicméně právě schopnost plynulého vyjadřování v dalším jazyce může být klíčem k vašemu úspěchu. Navíc vám váš bilingvismus může přinést i lepší plat, takže pak budete moci utratit víc i za dárky pro své rodiče. No, a pokud ani tohle nezabere, můžete to zkusit ještě tak, že čím dřív si najdete práci, tím dřív se odstěhujete a rodiče budou mít dům jen sami pro sebe.

Jako pravý boss přihoďte něco do banku

Těžko na vás rodiče budou moci být víc hrdí, než když uvidí, že vychovali samostatné a finančně gramotné dítě. Ukažte jim, že jste ochotní pro své plány něco udělat a část pobytu v zahraničí si zaplatit: sežeňte si brigádu, najděte si džob na prázdniny nebo pomáhejte doma, abyste ušetřili nějaké peníze, které pak budete moci investovat do své budoucnosti. A pokud se před nimi zmíníte i o tom, že jste si na celou cestu udělali dopředu rozpočet, možná uvidíte v jejich v očích i slzy štěstí… #winning

Přesvědčte je, že budete v bezpečí

Vaši rodiče si nejspíš budou dělat starost o vaši bezpečnost. Ukažte jim tedy, že neberete jejich obavy na lehkou váhu, a vyhledejte si dopředu čísla, kam v dané zemi zavolat pro první pomoc, ohledně zdravotního pojištění atd. Pokud je to možné, připomeňte jim také, že škola podniká pro bezpečnost svých studentů veškerá opatření – někdo vás vyzvedne na letišti, na výlety budete mít vždy s sebou průvodce apod.

Slibte jim, že zůstanete v kontaktu

Důležité nejen pro rodiče, ale všechny vaše blízké: během následujících týdnů či měsíců v zahraničí toho hodně zažijete a každý, kdo s vámi u toho nebude, může mít pocit, že se mu vzdalujete. Proto slibte, že budete volat či posílat zprávy. Anebo, což je ještě lepší: vytvořte pro rodiče a přátele nějakou skupinku přes sociální sítě, aby měli všichni přehled, co je ve vašem životě nového.

Můžete i poukázat na to, že rodiče získají čas sami pro sebe

Když vás rodiče pustí do světa, budou z toho mít malou, ale důležitou výhodu také oni – nejenže se jim jednoho dne domů vrátí dospělý potomek, s pozoruhodnou schopností mluvit cizím jazykem a skvělými vyhlídkami do budoucna, ale po dobu vaší nepřítomnosti získají též čas sami na sebe. Rodičovství je pochopitelně zaměstnání na celý život, ale všichni si občas přece zasloužíme trochu té dovolené, no ne? Takže pokud vás nechají odjet studovat do zahraničí, bude to jasná výhra pro celou rodinu.

Měli byste vědět, že budete škemrat dlouho

Než si prosadíte svou, může vám to nějaký čas zabrat – záleží na vašem odhodlání a také na síle odporu ze strany rodičů. Může to být i dost napjaté a frustrující období. Možná to není dobrý hlavní argument, ale hodit se vám může také: čím dřív si vaši rodiče uvědomí, že pustit dítě studovat do zahraničí je fantastický nápad, tím dřív budou mít od vás pokoj a s vámi bude zase legrace jako dřív.

Studuj s námi v zahraničí- svět ti leží u nohouZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací