GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jak se slaví Vánoce na jižní polokouli

Jak se slaví Vánoce na jižní polokouli

Obyvatelé jižní polokoule se v prosinci zdaleka nechoulí do teplých zimních bund, ale chodí jen v šortkách a tričkách. Ano, Vánoce na jihu jsou jiné, ale co vlastně můžete očekávat? Abychom vám pomohli představit si, jaké to je vyměnit sníh za slunce a chlebíčky za krevety, shrnuli jsme, co máme na " bláznivém období" pod rovníkem nejraději. Toto období je ideální pro jazykový pobyt, protože se budete moc zahřát, pokud nemusíte zimu...

Austrálie

"Christmas where the gum trees grow, there is no frost and there's no snow," říká se v jedné australské sváteční písničce a to je pravda! Pokud budete mít to štěstí a strávíte svátky v Austrálii, přibalte si opalovací krém a připravte se na tři další lahůdky: mořské plody, saláty a sport. I když je neobvyklé jíst teplé jídlo, hladoví rozhodně nebudete. Australané si obvykle dopřávají talíře s mořskými plody, ryby, studené krůtí maso se šunkou a samozřejmě sklenku ultrachlazeného bublinkového nápoje. Důležitou součástí Štědrého dne je vlastní dvorek a bazén, kde děti vyrazí k vodě vyzkoušet nové bazénové hračky a celá rodina si užije hru kriketu na dvorku. (Stejně tak pláž; pobřeží v blízkosti hlavních měst Brisbane, Sydney a Perthu jsou 25. prosince plná vánoční pohody!) Na Boxing Day (den po Vánocích) mohou Australané nakupovat ve výprodejích, sledovat Boxing Day Test (kriketový zápas mezi Austrálií a jiným národním týmem), jít do kina na novinku nebo se jen tak válet a vyspat ze Štědrého dne.

Nový Zéland

Kiwi mají stejně jako Australané to štěstí, že mohou slavit Vánoce venku. Děti mají během svátků dlouhé letní prázdniny, což znamená, že rodiny mohou podnikat pěší túry, prozkoumávat zátoky ve městech u vody, jako je Auckland, a v jejich okolí, tábořit a samozřejmě obývat jedno z nejoblíbenějších míst na jižní polokouli: pláž. Co se týče oblečení a jídla, nezapomeňte na žabky a 25. prosince si nechte místo na dlouhý odpolední oběd plný salátů a mořských plodů. I když si Novozélanďané zdobí své domovy borovicemi, mají svůj vlastní "vánoční stromek", a to Pōhutukawa, původní strom, který během svátků rozkvétá zářivě červenými květy připomínajícími bambulky.

Jihoafrická republika

Vánoční "večeře" je spíše vánoční oběd s mletými koláči a glazovaným gamonem nebo krocanem, pečenou kachnou, hovězí pečínkou na braai (grilu). Můžete také ochutnat žlutou rýži s rozinkami, zmrzlinové koláče a malvový pudink. Všechno toto jídlo se bude pravděpodobně odehrávat venku v horkém počasí v Kapském Městě a jeho okolí.

Jižní Amerika

Stejně jako ve většině světa si i v Jižní Americe vyměňují dárky, staví vánoční stromky a setkávají se rodiny. Ke stromečku zakoupenému v obchodě často patří pesebre (betlém) a běžně se chodí na půlnoční Misa del Gallo ("Kohoutí mše", což je odkaz na kohouta, který prý o vánoční noci zakokrhal). Někteří zaměstnavatelé dávají svým zaměstnancům vánoční canestón neboli koš, který obsahuje základní potraviny, jako je rýže, cukr, cukroví a mouka. Asi největší rozdíl mezi anglicky a španělsky mluvícími zeměmi jižní polokoule spočívá v tom, že Latinoameričané mají vánoční jídlo 24. prosince a často oslavují (dávají si dárky atd.) až do Tří králů (6. ledna.)

Na Štědrý den se rodiny a přátelé sejdou u stolu, na kterém vedle místních pokrmů nechybí ani některé evropské pokrmy, jako je krocan a šunka. Bolivijci si pochutnávají na picaně (pikantní polévce s kuřecím, hovězím a kukuřicí), zatímco Venezuelané na hallace (kukuřičné těsto plněné masem a zabalené do banánových listů), pan de jamón (chléb plněný šunkou a rozinkami) a dulce de lechoza (sladká pochoutka z papáji a hnědého cukru). Na celém kontinentu se může podávat také lechón (selátko) nebo se rodina může shromáždit u pořádného grilování asado. Brazilská štědrovečerní večeře by se neobešla bez křupavých smažených kuliček bacalhau (treska), farofy (smažená manioková mouka s křupavou slaninou), rabanadas (něco jako francouzské toasty, ale s cukrem a kořeněným sirupem z portského vína místo javorového sirupu) a ořechů a tropického ovoce.

Jistě, sníh, mráz a pečené kaštany jsou malebné, ale nepodceňujte to, co se děje pod rovníkem! Vánoce na jižní polokouli jsou zábavné, venkovní, plné fúzovaných pokrmů, slunečního svitu a bezstarostné radosti. Měli byste to někdy zkusit.

Chcete cestovat a učit se jazyk pod rovníkem?Prozkoumejte destinace
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací