GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Motivační dopis – jak na to?

Motivační dopis – jak na to?

Když se člověk uchází o novou práci, těžko říct, která část celého procesu je vlastně nejvíc stresující: hledání míst, psaní životopisu a nebo snaha zazářit během pohovoru? A když se k tomu přidá ještě motivační dopis … Nicméně i ten patří k věci – a teď si ukážeme, jak na něj.

Základní pravidla

Zbytečně se nerozepisujte. Úplně postačí tři krátké odstavce o třech až čtyřech větách. Posíláte-li formulář či žádost elektronickou poštou, vložte motivační dopis přímo do textu zprávy, aby si jej personalista či personalistka mohl(a) přečíst rovnou. A nezapomeňte na kontrolu překlepů a pravopisných chyb – nejde o nic menšího než vaši další kariéru!

Motivační dopis začíná správným oslovením

Buďte jako Sherlock-Holmes a dejte si tu práci vypátrat jméno člověka, kterému píšete. Žádné všeobecné „vážená paní, vážený pane“.

1. odstavec: To nejdůležitější hned na úvod

Motivační dopisy si nenechávají to nejlepší nakonec: už první věta může rozhodnout o tom, jestli bude personalista číst dál, nebo ne. Proto žádné velké zdržování sdělováním věcí, které jsou zjevné (jak se jmenujete a že se ucházíte o tu a tu práci atd.).

Nebojte se hned na úvod ukázat svůj arzenál a ohromit – aby bylo zjevné, že o práci doopravdy stojíte a také že právě vy jste ideálním kandidátem.

2. odstavec: Čas zazářit

Myslíte si, že jste v něčem výjimeční? Teď je ta pravá chvíle to dokázat. Vyzdvihněte, co se vám v životě podařilo, pochlubte se svými schopnostmi, udělejte reklamu svým odborným znalostem.

Neopakujte věci z životopisu, spíš je trochu rozviňte a dodejte jim příběh – tady máte prostor na celé věty. Zvolte správný tón, který je smělý, ale zároveň mu nechybí pokora. Styl, z nějž je zřejmé vaše nadšení a který zároveň vyjadřuje vaši osobnost.

3. odstavec: Splnit domácí úkol

Trochu zapátrejte a snažte se, aby byl váš motivační dopis co nejkonkrétnější. Přečtěte si něco o dané společnosti, oddělení a práci, o kterou se ucházíte – internet vám pomůže, včetně tweetů a profilů zaměstnanců na LinkedIn. Pak je také dobré ukázat, že jste zapáleným odborníkem, který umí víc než jen CTRL+C a CTRL+V. A všemi těmito věcmi si elegantně připravte místo pro závěrečnou větu.

Naučte se napsat motivační dopis v angličtině!

Silný a přesvědčivý závěr

Vše zakončete úderně a v jedné větě vypíchněte, proč jste pro danou práci ideální právě vy.

Zdvořilost nakonec

Rádi o sobě samozřejmě řeknete víc při osobním pohovoru a pošlete na vyžádání další informace. Nikdy neztrácejte ze zřetele hlavní záměr a smysl svého dopisu.

S pozdravem

Úplně na konec nezapomeňte napsat své celé jméno.

A je to!

Teď už víte jak na motivační dopis a alespoň tohoto kroku k vysněné práci se nemusíte bát. Pokud se vám zadaří a místo získáte, přečtěte si 8 tipů, jak zazářit první týden v nové práci.

Přidejte do svého motivačního dopisu i znalosti angličtiny, které získáte díky jazykovým pobytům v zahraničí.Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací