GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 nejlepších měst pro vegany na světě

10 nejlepších měst pro vegany na světě

Jednou z nejlepších součástí cestování je ochutnávání nových jídel. Je to dokonalý způsob, jak poznat novou kulturu - ať už jde o sladké nebo slané jídlo, plnohodnotné jídlo, pouliční jídlo nebo svačinu. V posledním desetiletí prudce vzrostla popularita veganské stravy, což znamená, že je mnohem snazší být gurmánem a zároveň sledovat svůj dopad na planetu.

Bezmasá strava je skvělým krokem směrem ke cruelty-free stravování a veganská strava může být také udržitelnější. Při pěstování rostlin se spotřebuje méně půdy, zdrojů a vody než při chovu masa nebo mléčných výrobků. To znamená, že mnoho rostlinných variant má mnohem nižší uhlíkovou stopu a dopad na životní prostředí.

V mnoha částech světa je vegetariánská nebo veganská strava součástí kultury již po staletí (takže víte, že to budou dělat dobře). A vzhledem k tomu, že se veganská strava stává i všude jinde tak lahodně rozšířenou, nikdy nebyla lepší doba na to, abyste se na svém jazykovém pobytu stravovali rostlinně. Zde jsou některá z našich nejlepších měst, kde se můžete stát vegany.

1. Londýn, Velká Británie

V tomto rušném městě, které miluje jídlo, najdete více veganských restaurací než v kterémkoli jiném městě na světě (přes 400!), včetně několika s michelinskou hvězdou. Za fantastickou veganskou nabídku v Londýně však nemusíte utrácet. Dokonce i Greggs, levný řetězec pekáren, který najdete na každé hlavní ulici, dělá vynikající veganské klobásy.

2. Berlín, Německo

Na to, že je Berlín stále známý hlavně díky klobásám a řízkům, je pro vegany a vegetariány velmi dobře připraven. Čtvrti Friedrichshain, Kreuzberg a Neukölln mají oblíbené veganské hotspoty a město každoročně pořádá velký veganský festival Veganes Sommerfest Berlin.

3. Vancouver, Kanada

Vancouver si dlouhodobě drží skvělou pověst veganské gastronomické scény. Najdete zde restaurace, které oslavují zeleninu, vedle těch, které podávají jedny z nejlepších masových alternativ na trhu. Můžete si tak dát vydatný hamburger, který vypadá, chutná a působí jako hovězí, a pak si zajít do nejbližší zmrzlinárny na veganskou sladkou pochoutku bez mléka.

4. Bombaj, Indie

Vegani, v Bombaji se můžete cítit jako doma - díky největší vegetariánské komunitě na světě tu není nouze o rostlinné pochoutky. V Bombaji, která překypuje úžasnými chutěmi a čerstvými produkty, není lepšího místa, kde vyzkoušet prskající veganské špízy, čočkové dály a tradiční kari. Pokud chcete jít do všeho naplno, v tomto městě není nouze o prvotřídní restaurace s moderním a současným veganským menu.

5. Tokio, Japonsko

Tokio, které musí navštívit každý gurmán, vás nezklame, pokud toužíte po lahodném veganském jídle. Pochutnejte si na zeleninovém sushi s nakládanými a fermentovanými přílohami, knedlíčcích gyoza s veganskou náplní, plněných rýžových kuličkách zabalených v nori a pikantních nudlích ramen. Jedna rada: mnoho oblíbených japonských jídel se připravuje s rybí omáčkou, proto se zeptejte majitele restaurace na veganskou variantu nebo si předem zjistěte, kde se můžete najíst.

6. Sydney, Austrálie

Austrálie má v celosvětových žebříčcích bezmasých stravovacích návyků vysoké skóre - více než 12 % Australanů je vegetariány a jako hlavní důvod uvádějí životní prostředí. Není tedy překvapením, že v mnoha velkých městech tam dole jsou rostlinné restaurace a kavárny na každém rohu. V Sydney si můžete vybírat z nepřeberného množství možností a každý měsíc se zde koná Sydney Vegan Market, který oslavuje malé podniky vyrábějící veganské pochoutky.

7. Brighton, Velká Británie

Na jižním pobřeží Anglie si tradiční oblíbené jídlo návštěvníků pláže - fish and chips - možná bude muset dávat pozor. Brighton je známý velkou ekologicky uvědomělou komunitou, a tak není divu, že je také jedním z nejlepších míst ve Velké Británii, kde najdete obrovskou nabídku nezávislých veganských restaurací.

8. Bangkok, Thajsko

V částech jihovýchodní Asie, kde v minulosti žilo velké množství buddhistů, je jasné, že vegetariánská a veganská scéna bude skvělá. V Bangkoku najdete prvotřídní moderní veganské restaurace, luxusní kavárny s rostlinnými mísami a horké nudle s čerstvou zeleninou a sezamem na rohu ulice. Platí zde stejné varování jako v Japonsku: dávejte si pozor na rybí omáčku.

9. San Diego, USA

V Kalifornii je několik měst, která jsou skvělá pro veganské stravování - Los Angeles se může pochlubit spoustou rostlinných jídel, ale v posledních letech se dostává pozornosti kulinářské scéně v San Diegu. Můžete si tu pochutnat na veganské pizze se sýrovou polevou, barevných vegetariánských miskách a na mexických jídlech bez masa, která se podávají v kamionech. V rostlinné kavárně s výhledem na pláž si dokonce můžete dát bagel.

10. Amsterdam, Nizozemsko

Amsterdam byl vždy baštou veganské kultury. Díky překvapivě vysoké hustotě rostlinných podniků v tak kompaktním centru města se to v dohledné době nezmění. Kromě kaváren a jídelen najdete v Amsterdamu také obchody s potravinami a bezodpadovými celozrnnými potravinami. Ty jsou plné veganských možností, což z něj dělá skvělé místo pro veganský život, nejen pro návštěvu.

Poznejte novou kulturu při studiu v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací