GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Podcasty ke zlepšení angličtiny

Podcasty ke zlepšení angličtiny

Žijeme v digitálním věku – tedy v době, kdy máme vše, od nákupu potravin až po učení se novým věcem, snadno a pohodlně k dispozici. O studiu jazyků to platí zejména: nyní stačí ke zlepšení angličtiny jen párkrát poklepat na displej telefonu nebo kliknout v počítači – a samozřejmě se neobejdete bez spolehlivého připojení k internetu. Ať už chodíte pravidelně běhat do parku nebo dojíždíte někam do práce, vaším skvělým společníkem a zároveň lektorem se mohou stát jazykové podcasty. Perfektně doplní vaši výuku ve třídě či na kurzu a pochytíte díky nim řadu nových slovíček, než stačíte docvičit nebo dojet do práce či zpět. Pro začátek jsme pro vás vybrali 11 z těch nejlepších stránek s podcasty určených studentům angličtiny, v nichž si své najdou začátečníci i velmi pokročilí.

PODCASTY PRO ZAČÁTEČNÍKY

Learn English

Začneme s Learn English – skvělým podcastem od British Council. Jednotlivé epizody vycházejí z diskuzí a rozhovorů a obsahují slovní zásobu běžných životních situací. Navíc nabízí „Learn English“ také množství dalšího materiálu zdarma: nejenže si tu můžete stáhnout doslovný přepis každé epizody, ale můžete si také dělat krátké kvízy, abyste si své právě nabyté vědomosti otestovali. Což je ten nejlepší způsob, jak udržet všechna ta nová slova v paměti a zlepšovat se rychlostí blesku.

Voice of America

Chtěli byste si vylepšit angličtinu poslechem podcastů o aktuálních a zajímavých tématech? Pak vás možná zaujme Voice of America: Learning English. Tento informační servis nabízí nejrůznější audio a video programy, které jsou o něco pomalejší, než rodilí mluvčí obvykle mluví. Každý program se přitom vztahuje k jiným zájmům – např. „English @ the movies“ obsahuje krátká videa vysvětlující výraz z nějakého současného filmu, „As It Is“ vám zase poskytne každodenní přehled zpráv z USA i ze světa. Ale to je jenom špička ledovce: jsou tu i další programy zaměřené na vědu, umění, kulturu, navíc hrozně chytří!

Espresso English

Jednoduché, jasné a praktické lekce, to je Espresso English. Zábavný a přitom efektivní způsob, jak se každý den naučit v angličtině něco nového, navíc tehdy, kdy se vám to zrovna nejvíc hodí. Každá lekce má pouhých 5-10 minut a je sestavena tak, abyste se toho za krátkou dobu hodně naučili: gramatiku, slovní zásobu, fráze, idiomy a mnoho dalšího!

PODCASTY PRO STŘEDNĚ POKROČILÉ

6 Minute English

BBC přišla se zábavným způsobem výuky angličtiny nazvaným 6 Minute English. Jednotlivé epizody jsou založeny na každodenních situacích a obsahují rozhovor mezi dvěma lidmi. O tématech se tu mluví s humorem a nechybí leckdy provokativní otázky typu „Jak odolní a houževnatí jste?“ nebo „Dokázali byste se vzdát rychlé módy?“ – úplně u toho zapomenete, že se učíte anglicky. Navíc je u každé epizody k dispozici její doslovný přepis a seznam slovíček včetně významu.

Podcasts in English

Podcasts in English jsou pozoruhodné svou pestrostí: tento web vám nabídne velké množství podcastů pro všechny úrovně. Navíc jsou jednotlivé epizody poměrně krátké (obvykle kratší než 5 minut), a tedy ideální pro ty, kdo moc času nemají. I zde najdete nejrůznější zábavná a zajímavá témata, jako například kanadské žertíky či cesty za potravou (foraging), a k tomu spoustu kvalitních doprovodných materiálů.

Culips ESL Podcast

Tady si přijde na své úplně každý: je tu na 600 různých epizod pro studenty všech úrovní. Culips ESL Podcast má sedm geniálních sérií, např. „Chatterbox“ (Kecálek), které vám mají pomoci zvyknout si na běžnou rychlost anglické konverzace – obvykle jde o rozhovor s někým, kdo vypráví nějakou pozoruhodnou historku. „Speak Easy“ vás naučí, jak zdokonalit svou výslovnost a mluvit jasnou a dobře srozumitelnou angličtinou, nicméně v Culips najdete i řadu dalších studijních pomůcek ke stažení zdarma!

PODCASTY PRO VELMI POKROČILÉ

The English We Speak

V podcastu The English We Speak se BBC zaměřuje hlavně na idiomy a fráze – tedy jeden z posledních kroků, který nerodilým mluvčím chybí k tomu, aby v daném jazyce dosáhli dokonalosti. Většinou jde o pohodovou konverzaci mezi dvěma lidmi, jež se každý týden zaměřuje na jiný oblíbený anglický idiom či frázi. Jednotlivé epizody jsou často velmi zábavné a zabývají se výrazy jako „peacocking“ nebo „talk the talk“. A co je na tom vůbec nejlepší? Že uslyšíte používání těchto idiomů v konkrétních situacích, což je ideální, abyste si je zapamatovali a zároveň si svou angličtinu ještě víc vylepšili.

Splendid Speaking

Posuňte své studium jazyka o úroveň výš a vyzkoušejte fascinující podcasty Splendid Speaking. Jsou vytvářeny tak, aby podpořily hodně pokročilé studenty, kteří už umějí anglicky velmi slušně. Každá lekce zahrnuje rozhovor a povídání s nerodilými mluvčími angličtiny, kteří plní krátké úkoly či něco prezentují. Následuje zpětná vazba od odborníka k tomu, jak si vedli. Je to velmi návodný a užitečný způsob, jak se učit poslechem a zároveň slyšet, jak jiní, kdo se jazyk učí také, s různými věcmi zápasí – a učit se spolu s nimi z jejich chyb!

All Ears English Podcast

Přístup Lindsay a Michelle ke studiu jazyků by se dal nazvat „Connection, not perfection“ (nejde o dokonalost, ale hlavně abychom se pochopili). Jejich cílem je, abyste si z toho všeho nedělali velkou hlavu a zábavnou formou se učili skutečnou, živou americkou angličtinu v jejich All Ears English Podcast pro středně až velmi pokročilé studenty angličtiny po celém světě. Každá lekce trvá cca 10-15 minut. Tihle dva veselí a nadšení Američané spolu probírají nejrůznější jazykové záležitosti a přicházejí s tipy, jak používat každodenní anglickou slovní zásobu a idiomy, fráze a frázová slovesa a jak vést v americké angličtině společenskou konverzaci neboli small talk. Kromě toho pro vás mají spoustu užitečných rad a postřehů ohledně americké mentality, zvyků a etikety.

Luke’s English Podcast

Že byste se rádi při učení pořádně zasmáli? Pak jste našli to pravé: Luke’s English Podcast. Luke je zkušený lektor angličtiny z Londýna s 18letou praxí výuky jazyka. A mimochodem je to taky mistr stand-upů! Jeho podcast získal již několik ocenění a je velmi ceněným studijním zdrojem, obsahujícím přes 600 audio epizod, transkriptů a videí, včetně speciální série věnované frázovým slovesům – a všechny mají společný cíl: abyste se při učení doopravdy zasmáli. Mezi témata podcastů patří např. „To nejbritštější z Británie“, „Britské komedie“ či „Britská hudba“ – takže se při tom dozvíte hodně i o životě v Británii a získáte solidní základy ve starém dobrém britském humoru!

This American Life

This American Life je pořad vysílaný v rádiu jednou za týden a zároveň podcast, kde najdete přesvědčivé, zábavné a často velmi překvapivé historky s poutavou zápletkou – takové malé filmy do rádia, jak jim tady říkají. Každý týden se zaměřuje na jiné téma a vybírá příběhy, které se k němu vztahují. Nejde výhradně o studium angličtiny, nicméně je to skvělá příležitost, jak si zvyknout na různé místní přízvuky americké angličtiny a při tom poslouchat neobvyklé a poutavé historky, které se někomu v USA doopravdy staly – poslechnete si jeden a hned se vrhnete na další!

View post on Instagram
 
Posuňte svoji angličtinu díky jazykovým pobytům v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací