GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Proč byste si letos měli naplánovat výlet s pozvolným tempem cestování?

Proč byste si letos měli naplánovat výlet s pozvolným tempem cestování?

Chcete se podívat do světa a skutečně poznat nové destinace? Zapomeňte na víkendové pobyty ve městech a dovolené s krátkými zastávkami. Novým trendem je pomalé cestování - umění poznávat svět pomalejším tempem.

Pomalé cestování může být šetrnější k životnímu prostředí a komunitám, které navštívíte, a může být také mnohem obohacujícím zážitkem pro vás.

Dobře, zaujalo mě to. Co je to pomalé cestování?

Pomalé cestování neznamená jen cestování vlakem nebo autobusem (i když i to může být jeho součástí). Jde o to, že si uděláte čas, abyste se skutečně dostali pod kůži místu, které navštěvujete - je to styl cestování, který má spoustu výhod. Místo toho, aby cestovatelé spěchali a odškrtávali si turistické zajímavosti v dané oblasti, navazují pomalí cestovatelé kontakt s novými kulturami prostřednictvím poznávání historie, hudby, jídla nebo tradic daného regionu.

Pomalé cestování může znamenat, že na jednom místě strávíte několik týdnů, nebo že si na prozkoumání několika oblastí vyhradíte několik měsíců. Klíčem k úspěchu je zjistit, co místní obyvatelé rádi dělají - od jejich oblíbených skrytých kaváren nebo parků až po svérázná muzea a neobvyklá dobrodružství, která turisté obvykle vynechávají. Ať už se zúčastníte kurzu vaření, abyste si osvojili umění přípravy čerstvých těstovin v Itálii, dobrovolnické práce na humanitárním projektu nebo letní brigády v novém městě, budete mít čas poznat lidi kolem sebe a získáte mnohem hlubší a autentičtější vztah k navštívenému místu.

Počkat, počítá se studium v zahraničí jako pomalé cestování?

Rozhodně se počítá. Vícetýdenní studijní pobyt v zahraničí je skvělou příležitostí, jak vycestovat na nové místo a ocenit jinou kulturu. Mnoho věcí, které dělají z pomalého cestování obohacující způsob poznávání světa, je ve skutečnosti skvělé i pro učení se jazyka. Pomalé cestování umožňuje mnohem větší kulturní výměnu než rychlé návštěvy a je prokázáno, že ponoření do jazyka, který se učíte, vám pomůže zajistit si silné jazykové znalosti. Pravidelná interakce s komunitou vám pomůže zlepšit přízvuk, rozšířit slovní zásobu a porozumění hovorovým výrazům a posílit sebevědomí při mluvení.

Řekli jste, že pomalé cestování může být také lepší pro životní prostředí?

Koncept pomalého cestování upřednostňuje také udržitelnost. To může ovlivnit způsob, jakým přijedete, kde se ubytujete a co budete dělat. Jakmile dorazíte na místo určení, zvažte místní způsob cestování a naplánujte si trasu. Cesty vlakem a autobusem trvají déle než lety, ale mají menší ekologickou stopu. Ujistěte se také, že sedíte u okna; uvidíte mnohem více z krajiny země než letadlem.

Pomalí cestovatelé také často volí ubytování v hostitelské rodině nebo rezervaci místního penzionu namísto výběru mezinárodního hotelového řetězce. Utrácení peněz v místních podnicích podporuje místní komunitu a může přispět k udržitelnému rozvoji ekoturismu. Navíc se tímto způsobem s větší pravděpodobností setkáte s lidmi, se kterými si zlepšíte jazykové znalosti, dozvíte se více o kultuře a vyslechnete si autentické zážitky z regionu. Také místní restaurace jsou obecně ekologičtější a kulturnější variantou - pokrmy často využívají suroviny vypěstované v okolí a mají menší dopad na životní prostředí.

Zní to, že pomalé cestování by mohlo být dobré i pro mě.

V našem rušném moderním životě zažívá stále více z nás úzkost. Takže až budete sahat po cestovním pasu, nasměrujte svého vnitřního lenocha! Cestování může být povzbuzující a vyhnout se spěchu vám může pomoci vyhnout se vyhoření. Pomalé cestování vás má zanechat osvěžené a inspirované, ne vyčerpané.

Mnozí pomalí cestovatelé považují neuspěchaný přístup za velmi obohacující, protože jsou přítomni a vychutnávají si zážitky. Zaměření na vytváření vazeb s komunitami a kulturami podporuje smysluplnější, emocionálnější a obohacující zážitky. Může vám také dát svobodu vyzkoušet věci, které jsou mimo vaši komfortní zónu (zdravíme vás, osobní růst).

Proč nestrávit celé odpoledne přemýšlením o tom, co znamenají obrazy v uměleckých galeriích? Nebo se pomalu projděte po trhu, abyste si mohli prohlédnout vše, co vás zajímá, a konverzovat s lidmi, u kterých jste ubytováni. Vzpomínky a přátelství, které takto navážete, budou s větší pravděpodobností dlouhodobé a hodnotné.

V neposlední řadě vám zpomalený přístup k dobrodružství poskytne také více času na kontakt s přírodou a pobyt na čerstvém vzduchu je skvělý pro naši pohodu. Například čtení městské knihy v parku po celé odpoledne. Nebo strávit několik nocí v kempu s přáteli v národním parku; uvidíte místní rostliny a živočichy, budete dýchat čerstvý vzduch, pozorovat západ slunce nad novou krajinou a uvolníte se.

Poznejte zbrusu nové městoStudujte v zahraničí
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Otestujte Vaši angličtinu během pár minut

Více informací