GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Dlouhodobé studijní pobyty: 10 výhod

Dlouhodobé studijní pobyty: 10 výhod

Vydat se za cizím jazykem na dlouhodobé studijní pobyty do zahraničí je jednou z nejužitečnějších věcí, které může člověk udělat: prospívá to našemu mozku (ano, být bilingvní je opravdu v mnoha směrech výhodné), posílí to naše zdravé sebevědomí a je to i skvělá zkušenost pro další kariéru.

Naučit se mluvit plynule není úplně snadné, nicméně čím více času a energie do toho investujete a čím déle budete s novým jazykem v bezprostředním kontaktu a budete jej používat v nejrůznějších situacích, tím pravděpodobnější je, že se vám podaří tohoto cíle skutečně dosáhnout.

Dnes vám přinášíme deset nejdůležitějších výhod dlouhodobých studijních pobytů v zahraničí:

1. NAUČÍTE SE MLUVIT PLYNULE

Není žádné tajemství, že čím déle v zahraničí studujete, tím plynuleji se dokážete v novém jazyce vyjadřovat, neboť kromě intenzivní výuky jej budete neustále (po celé měsíce doslova každý den) používat v nejrůznějších životních situacích, a Vaše schopnost komunikovat se tak bude velmi rychle zlepšovat.

2. BUDETE SI DALEKO VÍCE VĚŘIT

Komunikační dovednosti však nebudou tím jediným, co si přivezete ze svého pobytu domů – dalším úžasným benefitem dlouhodobých pobytů je mnohem větší sebevědomí, neboť se naučíte zvládat život v jiné kultuře, najdete si tam nové přátele, budete si umět rozvrhnout finanční rozpočet a mnoho dalšího. To všechno z vás udělá samostatného světoběžníka, který si umí poradit v každé situaci.

3. OSVOJÍTE SI MÍSTNÍ HANTÝRKU

Naučit se jazyk a opravdu tímto jazykem žít, to zdaleka není totéž. Strávíte-li v zahraničí delší dobu, poznáte nejrůznější místní vtípky, narážky, fráze a idiomy a získáte i mnohem autentičtější přízvuk. Budete mluvit jako místní, umět číst mezi řádky a budete znát gesta a řeč těla, jež jsou pro danou kulturu typické. A jistě není třeba dodávat, že čím více do všech těchto věcí proniknete, tím víc se budete na novém místě cítit doma.

4. BUDETE V BEZPROSTŘEDNÍM KONTAKTU S ÚPLNĚ JINÝM STYLEM ŽIVOTA

Trochu můžete jinou kulturu poznat už během krátké návštěvy, naplno se do ní ale můžete ponořit jen při pobytu dlouhodobém. Teprve tehdy poznáte svůj nový domov ze všech stran a rozšíříte si své obzory o nový pohled na svět. Budete-li studovat v zahraničí jen pár týdnů, budete odtud nejspíš odjíždět právě ve chvíli, kdy vás už pozná barista v kavárně ve vaší ulici a bude vědět, co si obvykle dáváte.

Naopak ti, kdo přijedou na delší dobu, budou mít daleko víc času zjistit, kam je nejlepší zajít na kávu či na pivo, odkud jim za deštivých dnů přivezou ke sledování filmů na Netflixu dobrou pizzu nebo kam zavolat kvůli rezervaci stolu v hipsterském bistru, kde mají úžasný brunch.

5. NA POZNÁVÁNÍ VŠEHO NOVÉHO BUDETE MÍT MNOHEM VÍC ČASU NEŽ NA DOVOLENÉ

Při delším studijním pobytu je daleko snazší vidět a vyzkoušet všechno, co byste v jiné zemi rádi zažili. Během dvou či tří víkendových výletů toho člověk zkrátka moc nestihne. Strávíte-li tu rok či jeho část, můžete využít také školních prázdnin či volna mezi semestry, a mít tak dostatek času nové město a jeho okolí doopravdy poznat. Kromě toho vás sem mohou přijet navštívit i vaši přátelé či vaše rodina – a vy jim můžete dělat průvodce, protože už se tu sami vyznáte skoro jako místní.

6. VAŠE KARIÉRA DOSTANE NOVÝ IMPULS

Jen se zeptejte nějakého absolventa: obstát na trhu práce ve vší té konkurenci není žádná legrace. Každý proto hledá, co by právě jeho životopis ozvláštnilo natolik, aby zaujal na první pohled. Schopnost plynule se vyjadřovat jiným jazykem vám otevře mnohé dveře a umožní vám vydat se za kariérou vašich snů. Nebudete totiž „pouze“ bilingvní – během vašeho pobytu se budou rozvíjet i vaše mezikulturní dovednosti, a ty jsou dnes ve firmách po celém světě velmi žádané.

7. BUDETE MÍT JASNĚJŠÍ PŘEDSTAVU O SVÉ BUDOUCNOSTI

Dlouhodobý program je také ideální příležitostí vyzkoušet si svou budoucí profesi takříkajíc „nanečisto“. Na mnoha kurzech budete mít možnost své nově nabyté schopnosti aplikovat i v praxi, např. formou tematicky zaměřené výuky či různých stáží, díky kterým je možné získat zkušenosti ve svém oboru a také z mezinárodního prostředí, jež se budou ve vašem životopise skvěle vyjímat.

8. ZÍSKÁTE DŮKAZ O SVÉ ZNALOSTI DANÉHO JAZYKA

Většina univerzit i zaměstnavatelů po vás bude s největší pravděpodobností chtít nějaké oficiální osvědčení či certifikát o dosažení určité jazykové úrovně. Během dlouhodobějšího studijního pobytu budete mít dostatek času připravit se na mezinárodně uznávané zkoušky, které vám později umožní dosáhnout vašich akademických i kariérních cílů.

9. DLOUHODOBÉ STUDIJNÍ POBYTY PROSPĚJÍ TAKÉ VAŠEMU MOZKU

A to si rozhodně nevymýšlíme: je dokázáno, že když se člověk naučí nový jazyk, stává se chytřejším, empatičtějším atd. Řešení problémů, multitasking i rozhodování, to všechno pro vás bude mnohem snazší, neboť váš mozek bude hbitější a spolu s tím se budou zlepšovat také vaše kognitivní schopnosti.

10. VYLEPŠÍTE SI I SVOU ZNALOST MATEŘSKÉHO JAZYKA

Zajímavé je, že u studentů jiných jazyků se zlepšuje i jejich schopnost komunikovat v mateřštině. Když se totiž učíte další jazyk, vědomě či podvědomě pronikáte hlouběji nejen do struktury nového jazyka, ale i do své mateřštiny, takže se zlepšujete v obou zároveň.

View post on Instagram
 

Dlouhodobé studijní pobyty mají rozhodně víc než jen 10 výhod – nechte se inspirovat a přečtěte si další článek “Gap Year: 10 důvodů, proč si dát na rok pauzu”

Nemarněte časem a svým potenciálem - vyrazte na dlouhodobý jazykový pobyt v zahraničí.Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat