GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

To nejlepší z Belgie aneb nabitý šestidenní itinerář pro váš příští výlet

To nejlepší z Belgie aneb nabitý šestidenní itinerář pro váš příští výlet

Absolvovali jste jazykový kurz francouzštiny a teď přemýšlíte, kde si své jazykové dovednosti procvičit i mimo Francii? Co třeba výlet do Belgie? Zde je totiž francouzština jedním z úředních jazyků. Belgie sice nepatří na přední příčky nejnavštěvovanějších států Evropy, nicméně není radno ji podceňovat. Ve skutečnosti toho má opravdu spoustu co nabídnout. Tato země proslulá svou čokoládou se může pyšnit nejhustší železniční sítí v Evropě, díky čemuž a zároveň své menší rozloze je neuvěřitelně jednoduše procestovatelná. Zde přinášíme tip na šestidenní itinerář.

Brusel

Jelikož by se dalo předpokládat, že cílem vašeho letu bude právě hlavní město Brusel, můžete zde své dobrodružství započít. Při jeho návštěvě jistě nevynechejte Manneken Pis neboli sošku Čurajícího chlapečka, náměstí Grand Palace plné nepravidelných domků se zlatými detaily, Galeries Royales Saint-Hubert, Katedrálu sv. Michaela a sv. Guduly, Parc de Bruxelles, Královský palác, od kterého můžete dohlédnout na Justiční palác, dále zamířit směrem k Evropskému parlamentu a pokračovat do Cinquantenaire parku. Až se budete vracet k nádraží, cestou si určitě povšimněte obrovské baziliky na konci dlouhé široké ulice. Je krásná, ale pozor ta cesta k ní je delší než se zdá.

Gent

Ješte během prvního dne doporučujeme přejet do Gentu a zůstat tu tři noci. Zde seženete levnější ubytování a druhý den můžete mít klidnější režim. Město jen plné historických budov a podobně jako například Oxford navozuje úplně magickou atmosféru. Zároveň si budete připadat jako přeneseni do minulosti. Vzhledem k jeho menší velikosti není potřeba žádná konkrétní trasa. Vše je na jednom místě, takže stačí vyrazit do centra a projít si ho!

Bruggy

Další den můžete vyrazit do Brugg, města kterému se přezdívá Benátky severu. Podobně jako v italských Benátkách zde najdete kanály a spoustu malebných uliček, ovšem ve stylu gotickém a v mnohem zachovalejšímu stavu. Dnes město přístup k moři nemá, ovšem do patnáctého století, než byl kanál k moři zanesen, byly Bruggy významným a prosperujícím evropským centrem obchodu. Navíc jste-li v Belgii v létě a posteskne se vám po dovolené u moře, z Brugg můžete být vlakem u moře za pár minut a odpočinout si na písečné pláži.

Mechelen

Občas je lepší vyrazit i do méně turistických míst. Na další dvě noci může být právě Mechelen ideálním místem pro vás. Při návštěvě Belgie bývá mnohokrát přehlížen, ale podle nás si pozornost rozhodně zaslouží. Město je sice menší, ovšem krásné. Zároveň má ideální polohu mezi Bruselem a Antverpami. V den příjezdu si stihnete vše projít a chcete-li ze svého pobytu v Belgii vykřesat co nejvíce, můžete se ještě na chvilku otočit v Lovani a za pár minut být zpět v Mechelenu.

Antverpy

Legenda říká, že na místní řece vládl obr vybírající poplatky za přístup do přístavu a těm, kteří odmítli zaplatit, trhal ruce. Na obra vyzrál až římský voják - sám mu uřízl ruku. Právě od tohoto příběhu se údajně odvozuje název belgického druhého největšího města „Antwerpen” z nizozemského spojení trhat ruce neboli „hand werpen”. První co vás zde zaujme bude bezpochyby samotné vlakové nádraží, jelikož patří mezi ty nejkrásnější na světě. Mezi další zajímavá místa potom patří například Rubensův dům, náměští Grote Markt, Katedrála Panny Marie, městská radnice či pevnost Het Steen.

Brusel po druhé

Nejspíš vás v našem itineráři zarazila absence známého bruselského Atomia. Na něj jsme samozřejmě nezapomněli! Je ale je důležité se pořádně podívat do map. Atomium leží poměrně daleko od centra a všech ostatních památek, proto je ideální ho navštívit zvlášt a to třeba před odjezdem na bruselské letiště.

A na závěr…

Ať už se vydáte do Belgie podle našeho itineráře či se rozhodnete jinak, nesmíte zapomenout na belgické speciality! Belgie je vyhlášená především svou čokoládou, waflemi a hranolkami, tak je neváhejte ochutnat.

Naučte se s námi francouzsky!zjistit více!
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací