GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

6 signálů řeči těla, které ukazují, že jste otevřeni k navazování nových přátelství

6 signálů řeči těla, které ukazují, že jste otevřeni k navazování nových přátelství

"Nejsou tu žádní cizí lidé, jen přátelé, které jsi ještě nepotkal." 

Tento citát irského básníka Williama Butlera Yeatse byste měli mít na paměti, až příště vstoupíte do místnosti plné neznámých lidí. Udělat první krok k navázání přátelství sice může změnit život, je to ale také směšně náročné. Proto jsme sestavili přehled signálů řeči těla, které přátelům, s nimiž jste se ještě neseznámili, napoví, že na to máte, a to ještě před prvním " Ahoj ", ať už se seznamujete na studentském pobytu v zahraničí nebo například v kavárně.  

  

1. Udržujte otevřený postoj 

Začněte svým postojem. Ujistěte se, že mezi sebe a ostatní nekladete fyzickou překážku. Bariéra může být zjevná, například když máte hlavu zabořenou v telefonu, nebo může být nenápadnější. Křížení rukou nebo držení nápoje ve výši hrudníku vás také uzavírá. Když zaujmete otevřený postoj, tedy hlavu vzhůru, ramena dozadu a žádné zábrany, dáváte ostatním najevo, že jste ochotni se k nim přidružit. 

  

2. Navažte oční kontakt 

  Víte, proč je zvykem navazovat oční kontakt při přípitku? Historicky to bylo proto, abyste poznali, zda váš společník neotrávil víno. Trochu extrémní, ale tady jde o to, že pouhým zlomkem vteřiny očního kontaktu můžete navázat důvěru (nebo zjistit, zda nepotřebujete nového kamaráda na pití). Všimli jste si někoho zajímavého na druhém konci místnosti? Zachyťte jeho pohled. Tímto neverbálním signálem mu sdělíte, že jste přátelští a připraveni si popovídat. 

  Profesionální tip: Řekněme, že tato osoba přijde. Oční kontakt během hovoru signalizuje, že mu věnujete pozornost. Přílišný oční kontakt však může lidi odradit. Kde je správná míra? Podle jedné studie je pro navázání citového vztahu ideální udržovat oční kontakt 60-70 % času. 

  

3. Otočte se úplně k nim   

Když je k druhému člověku otočena pouze část vašeho těla, například hlava, říká mu to, že nejste zaujatí a možná se snažíte z konverzace rychle odejít. Jednoduchý a účinný způsob, jak si někoho získat, je otočit se k němu celým tělem. Bonusové body získáte, pokud směrem k němu ukážete nohama. Tento malý detail je okamžitě ujistí, že se nechystáte utéct. 

  

4. Usmívejte se a dělejte to opravdově  

Podívejte se na jakoukoli paparazzi fotku Meghan Markle. Ta může prožívat ten nejhorší den a vždycky ji uvidíte se stejným radostným úsměvem. Díky čemu vypadá upřímně, a ne jako by ho předstírala? Usmívá se očima. To znamená dvě věci: vědomě vnese do svého pohledu jiskru (zpět k pravidlu číslo 2) a dá ostatním možnost ji vidět. Falešní usměvaví neudržují oční kontakt. 

  Profesionální rada: Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, neprozrazujte úsměv hned. Odborníci na řeč těla doporučují počkat, až druhou osobu zaregistrujete (opět oční kontakt!). Dáte jim tak najevo, že důvodem vašeho úsměvu jsou oni, a to je mnohem výjimečnější než pracovat v místnosti s úsměvem přilepeným na tváři. Navíc je to jednodušší pro svaly. 

  

5. Kývněte, ale ne moc 

  Přikývnutím řečníkovi sdělíte, že ho sledujete a zajímá vás, co chce říct. Ale stejně jako u očního kontaktu, kde je dobré trochu, příliš mnoho může mít negativní účinek. Přílišné přikyvování vysílá signál netrpělivosti, jako byste se snažili konverzaci uspíšit. Dejte najevo svou upřímnost tím, že budete kývat hlavou v určitých intervalech. 

  

6. Buďte tím, kdo se přibližuje 

  Jaký největší signál řečí těla můžete dát příteli, kterého jste ještě nepoznali? Přistupte přímo k němu a začněte mluvit. Nezapomeňte, že jsou pravděpodobně stejně otevření setkání s lidmi (a stejně nervózní) jako vy. Vyzvěte sami sebe, abyste oslovili pět lidí a povídali si s nimi alespoň pět minut. Jakmile se vám to podaří, budete mít pět nových přátel, které budete moci znovu oslovit. 

Procestujte svět, naučte se jazyk a získejte nové přátele na celý život.Více informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací