GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Knihy, které Vás inspirují vydat se na cesty do světa

Knihy, které Vás inspirují vydat se na cesty do světa

 Knihy jsou kromě jiného skvělé v tom, že můžete díky nim cestovat, aniž byste přitom museli pohnout byť jen prstem na noze.“ – Jhumpa Lahiri

Knihy, to jsou dveře, klíč i rohožka před prahem do zcela nového vesmíru. Otevřete některou – a rázem se ocitnete někde úplně jinde (třeba i mimo tento svět), vaším palivem na cestách prostorem a časem je už jen vaše vlastní představivost a navigací trefně zvolená slova a věty autora textu. Číst si navíc můžete úplně kdykoli, kdekoli a v jakémkoli jazyce. (Mimochodem, když už je řeč o jiných jazycích – číst si v nich knížky je skvělý způsob, jak se v nich dál zlepšovat či udržovat v dobré kondici.)

Nicméně se tu musím přiznat, že sama nečtu zase tolik, kolik by se slušelo na člověka, který nosí brýle s černými obroučkami a živí se psaním. Mám pro to hned několik zásadních výmluv (ale to nakonec my všichni, nebo snad ne?) – každopádně jedna z nich už rozhodně není pravdivá: že bych nevěděla, co číst. A to zejména ne, pokud jde o knihy věnované cestování: Mrkněte na výběr několika oblíbených kousků našich bloggerů (Isabel, Toma, Emmy, Erin a Livie), který vás určitě inspiruje k dalším výletům, lezení, plavání, jízdě na kole, cestách autem či letadlem okolo světa – poznáte díky nim nádherné destinace, a možná i kousek sebe sama.

ISABEL: EAT, PRAY, LOVE (ELIZABETH GILBERT)

Tato autobiografická kniha o cestě k sobě na cestě kolem světa popisuje život americké autorky Elizabeth Gilbert. Po zdlouhavém a víc než nepříjemném rozvodu a po následném románku, který nevyšel, se Elizabeth rozhodne vydat na cestu kolem světa, během níž navštíví tři země – nejprve Itálii, kde si užívá života a skvělé kuchyně, poté do Indie, kde doufá, že objeví svou spiritualitu, a nakonec zamíří do Indonésie hledat životní rovnováhu. Díky svým novým přátelům a různým vzrušujícím dobrodružstvím začíná během své cesty pomalu přicházet na to, co vlastně v životě chce. Nakonec pak… no, to už si budete muset přečíst sami. (A pokud se vám právě do čtení nechce, můžete na to rafinovaně vyzrát a podívat se na film, kde roli Elizabeth hraje Julia Roberts.)

TOM: LONDONERS: THE DAYS AND NIGHTS OF LONDON NOW – AS TOLD BY THOSE WHO LOVE IT, HATE IT, LIVE IT, LEFT IT AND LONG FOR IT (CRAIG TAYLOR)

Zvláštní je, že jsem tuhle knížku začal číst až poté, co jsem se odstěhoval z Londýna. Připomíná mi nicméně všechny důvody, proč tohle město miluju (a někdy i nenávidím). Její autor, kanadský spisovatel Craig Taylor, žije v Londýně už mnoho let, jezdí po městě křížem krážem a vede tu rozhovory s lidmi nejrůznějšího původu, profesí i typů osobnosti – od pilotů přistávajících na letišti v Heathrow až po paní, která hlásí stanice v metru. Výsledkem je portrét Londýna z mnoha různých perspektiv, který ukazuje, jak se na začátku 21. století různým lidem v této světové metropoli žije.

TOM: BY ANY MEANS (CHARLEY BOORMAN)

Této knize původně předcházel televizní seriál navazující na dokumentární seriál Na mašině kolem světa (Long Way Round) s hercem Ewanem McGregorem a jeho nejlepším kamarádem Charleym Boormanem. V By Any Means se Charley (spolu s produkčním a kameramanem) vydává na svou vlastní cestu kolem světa, z Irska až do Austrálie, pomocí všech možných dopravních prostředků (s výjimkou letadla). Sledování jejich osudů v jednotlivých zemích je už samo o sobě fascinující lekcí geografie, neméně zajímavý je však i komentář věnovaný kulturám těchto zemí. Pokud můžete, určitě se podívejte i na stejnojmenný seriál.

EMMA: NEITHER HERE NOR THERE (BILL BRYSON)

V každé kapitole této knihy poznáte díky vtipným historkám Billa Brysona jinou evropskou zemi. Autor si vede velmi pečlivý záznam o svých cestách napříč kontinentem, a díky jeho nadšení i velké upřímnosti tak má čtenář pocit, jako by při sledování polární záře v Norsku či uprostřed šíleného provozu v pařížských ulicích byl po Billově boku a viděl vše na vlastní oči. Bystrá pozorování, skvělé vypravěčské schopnosti i sarkastické komentáře k dění kolem, otevřená kritika jiných cestovatelů a jejich mnohdy přihlouplého chování, zároveň ale i přiznání spousty vlastních faux-pas – těžko najdete stránku, u níž byste se nezačali smát nahlas.

EMMA: THE GRINGO TRAIL (MARK MANN)

Sledujte napínavé dobrodružství absolventa oxfordské univerzity Marka Manna, který se vydává na svou velice zábavnou cestu za sebepoznáním napříč Jižní Amerikou, spolu se dvěma průvodci – svou hippie přítelkyní a nejlepším kamarádem, který miluje párty všeho druhu. Budete žasnout nad jejich skandálními historkami a při čtení se do tohoto neobvyklého tria cestovatelů zamilujete – nehledě na to, že u toho sami zatoužíte spatřit Peru či Bolívii na vlastní oči. Zvláštním (ale velmi zdařilým) způsobem kniha kombinuje dobrodružné příběhy, málo ohleduplné chování a různé eskapády všech tří protagonistů (nejednou podpořené návykovými látkami) s informativními pasážemi, popisujícími historii, geografii i starobylou kulturu jednotlivých regionů – takže si z knížky kromě bolavé bránice odnesete také docela solidní vědomosti.

ERIN: A WALK IN THE WOODS (BILL BRYSON)

Osudy Billa Brysona a jeho nešťastného kamaráda Stephena Katze, kteří se vydávají vstříc výzvě, jež se brzy ukáže jako mnohem svízelnější a náročnější, než se na počátku zdálo. O co jde? O cestu po treku napříč Apalačským pohořím ve východní části USA. Toto mamutí pohoří dlouhé 3.500 km se rozprostírá od států Georgia až po Maine, a jak záhy vyjde najevo, pro oba muže představuje opravdickou zkouškou téměř ve všech ohledech, jak se na takový pořádný výlet divočinou sluší: počínaje nedostatečnou výbavou a fyzickou kondicí obou cestovatelů a konče strachem z medvědů. Oba kamarádi se však nevzdávají, statečně putují dál a zažívají věci, jimž se nepřestanete na chvíli smát.

ERIN: VIVA SOUTH AMERICA!: A JOURNEY THROUGH A SURGING CONTINENT (OLIVER BALCH)

Novinář Oliver Balch poznává domovy, vězení, ulice i způsob myšlení v zemích Jižní Ameriky, jež popisuje v této knize (někdy zábavné, jindy s tragickým nádechem), a nabízí tak spoustu podnětů k zamyšlení. Pro každou zemi volí autor určité téma a jeho optikou se poté pokouší uchopit nejen tamější politický a společenský zápas, ale také pokrok v dané zemi (pokud tedy k nějakému došlo) od dob Simona Bolivara („velkého osvoboditele“ kontinentu a Balchova symbolického průvodce), který kdysi snil o osvobození od španělské nadvlády. Výsledkem je pohled na soudobou Jižní Ameriku, který nejednou nevyznívá příliš pozitivně, přesto je velmi čtivý a představuje základní zdroj informací pro každého, kdo se o tuto dynamicky se měnící část světa zajímá.

LIVIA: INTO THIN AIR (JON KRAKAUER)

Vypravte se s novinářem a horolezcem Jonem Krakauerem na jeho trek vedoucí k dobytí Mount Everestu s expedicí Adventure Consultants‘ v roce 1996. Dozvíte se o jejich náročné a zdlouhavé aklimatizaci ve vysoké nadmořské výšce, nebezpečí číhající u ledopádů Khumbu a také respektu, který chovají horolezci i šerpové vůči této nejvyšší hoře světa. Možná se také budete bát o autorův život při sestupu z hory, na jehož konci čeká vražedná bouře, která si vyžádá život dalších členů expedice. Při čtení tohoto tragického, ale nesmírně poutavého vyprávění o jednom výstupu na střechu světa budete žasnout a místy se vám nejspíš nebude dostávat kyslíku.

LIVIA: SWIMMING TO ANTARCTICA (LYNNE COX)

Lynne Cox si svou vášeň pro plavání v extrémních podmínkách poprvé uvědomila v devíti letech, kdy ji při tréninku ve vodě zastihla bouře s krupobitím. V patnácti se už stává držitelkou rekordu v přeplavání kanálu La Manche. Sledujte její osudy při cestování po světě, od USA až po Nový Zéland, a také jak se jí daří prolamovat bariéry mezi různými kulturami a národy během plavání na dálku v otevřené vodě. Její inspirativní a svěží příběh vám odhalí nesmírnou krásu a sílu moře i nezlomnost lidské vůle.

View post on Instagram
 

Knihy jsou užitečný nástroj, který Vás může zabavit na dlouhé hodiny a zároveň inspirovat k cestování. Pokud preferujete modernější způsob zábavy mrkněte na náš další článek: 10 seriálů na Netflixu, která Vám zlepší angličtinu.

Vezměte si svoji oblíbenou knihu a vydejte se do světa s EF na jazykový pobyt v zahraničíZjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací