GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Malta: 10 důvodů, proč zde strávit léto

Malta: 10 důvodů, proč zde strávit léto

Malta – více než 7000 let historie, léto po celých 8 měsíců, ostrovní ráj plný slunce uprostřed Středozemního moře. V tomto článku najdete 10 důvodů, proč je tak dobrý nápad vydat se strávit léto právě na Maltu.

1. Ideální pro všechny milovníky pláží

Toto souostroví je opravdovým rájem všech beach boys a beach girls. Zaplavte si na pláži ve Zlaté zátoce a nebo si vyberte některý z vodních sportů poblíž zátoky Mellieha. Projděte se po rudém písku v zátokách Ramla či San Blas a nebo sejděte sto kroků po schůdkách za příjemným lenošením na Ghajn Tuffieha.

A rozhodně nezapomeňte navštívit úchvatnou Modrou lagunu na ostrůvku Comino, jejíž jméno jen stěží dokáže vystihnout tu křišťálově čistou vodu s barvou, která jako by ani nebyla z tohoto světa. Zde najdete našeho podrobného průvodce po nejlepších plážích ostrova.

2. Malte je ostrov festivalů

Máte-li rádi jídlo a oslavy, na Maltě si zcela určitě přijdete na své. Místní obyvatelé jsou mistři festivalů a snad každá opravdová dobrota tu má svůj vlastní svátek – najdete tady např. festivaly věnované pivu, vínu, citrusům, jahodám, chlebu, čokoládě, fíkům či olivám.

3. Malta a báječná Valletta

Hlavní město Malty, kde se barokní památky potkávají se současnou architekturou, jednoduše nelze nenavštívit. Ostatně – je zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO. Najdete tu spoustu krásně barevných balkonů, křivolakých uliček a také bohatě zdobenou katedrálu Sv. Jana s Caravaggiovými malbami.

Valletta je však i fascinující připomínkou historie, především škod, jež Malta utrpěla během druhé světové války – najdete zde celou řadu podzemních úkrytů, kaplí a tunelů, přičemž do některých je možné se i podívat.

Objevte Vallettu během jazykového pobytu na Maltě!

4. Udělejte si procházku do Birgu

Birgu je nejstarší z legendárního opevněného maltského trojměstí, které spolu se svými sesterskými městy Senglea a Cospicua tvoří trio, z jehož zdí (kdyby jen zdi mohly vyprávět) byste se dozvěděli spoustu příběhů z dávné i nedávné maltské historie.

Toto středověké městečko nabízí senzační výhledy přes vodu na Vallettu a je doslova napěchované muzei, kostely a tvrzemi, včetně Inkvizitorského paláce, jedné z posledních staveb tohoto druhu v Evropě. Projděte si jeho náměstíčka, vychutnejte si kávu na nábřeží nebo se vypravte za poklady na nedělní bleší trh na Fuq Il-Fortini.

5. Nenechte si ujít festu

V hlavní sezóně (duben až září) probíhá na Maltě festa, kdy jednotlivá města oslavují své patrony a svaté – a že to dělají ale vážně dobře! Nechybí veselá street party, hody, záplava pouličních stánků, ohňostrojů a hudby a navíc jsou nádherně vyzdobené také všechny kostely.

Samozřejmě je tu k ochutnání též spousta lahůdek spojených s festou: třeba cannoli (trubičky plněné všelijakými sladkými dobrotami), imqaret (fritované fíkové trubičky), nugát a nejrůznější koblížky.

6. Vydejte se na celodenní výlet na Gozo

Pouhých dvacet minut trajektem z ostrova Malta a naráz jste v jiném světě: daleko klidnějším, velmi osobitém, navíc s krásnou krajinou – ideální na celodenní výlet s trochou té pěší turistiky, lokálních delikates a k tomu si jako bonus můžete vychutnat několik šálků kávy s parádními výhledy. Nezapomeňte během procházky navštívit také některou z pláží, které jsou schované podél úchvatného pobřeží a pod příjemnými zelenými kopečky Goza.

7. Naučte se potápět

Chtěli byste se naučit potápět? Malta patří mezi nejlepší evropské lokality vhodné k potápění a najdete tu také akreditované školy, kde vám zkušení lektoři vysvětlí jak na to. Na své si zde přijdou ale i zkušení potápěči, neboť na Maltě je více než 100 míst vhodných k tomuto účelu, mnohé jsou dokonce hned u pobřeží a dá se k nim snadno dostat i bez lodi.

A co při tom uvidíte? Působivé skalní formace s oblouky, jeskyněmi, komíny a tajemnými otvory, vedle toho však také bohatou mořskou faunu a pestrobarevné korály poblíž vraků lodí a podmořských komplexů.

8. Dejte si do nosu

Maltská kuchyně je vydatná, rustikální a velmi chutná. Začněte třeba pastizzi (taštičkami plněné ricottou nebo kořeněnou hráškovou směsí), hob biz-zeijt (maltskou pomazánkou na sendviče s rajčatovou pastou, na kterou se pak nasypou nejrůznější přísady).

Poté si můžete dát kousek bragioli (hovězí rolky), lampuki (slaný rybí koláč), stuffat tal-fenek (králičí maso s omáčkou), bebbux (vaření šneci na rajčatech, česneku, víně a petrželi), aljotta (rybí polévka) nebo gbejniet (sýr z ovčího či kozího mléka). Že červenému masu příliš nedáte? Pořád máte ještě na výběr z široké nabídky zdejších těstovin, plodů moře a delikátních zeleninových jídel.

9. Vyhlášený noční život

Malta je velmi známou evropskou destinací pro všechny milovníky nočního života. Třpytivé koktejlové bary, kde o míchání super drinků doopravdy něco vědí, noční hudební kluby, bary na střešních terasách, vinárny, beach párty, zahrádky a další podniky pod širým nebem a k tomu všemu ještě všude samé koncerty. Patříte-li mezi milovníky nočního života, tady si jej můžete užívat opravdu naplno.

10. Malta je ráj všech fotografů

Maltě by se dalo také přezdívat „místo, kde se vám prostě nemůže nepovést fotka“. Aby ne – vždyť je to země pláží jako z katalogu, ulic jako ze stránek nějakého románu, a k tomu všechna ta zapadlá zákoutí, úžasné jídlo, památky, podmořská království a fascinující východy a západy slunce. Váš Instagram ještě nikdy nevypadal líp.

View post on Instagram
 

Malta je vskutku unikátní destinace, která nadchne i zkušeného cestovatele. Pokud rádi objevujete nová a neobvyklá místa, určitě Vás zaujme náš další článek o Jihoafrické republice!

Poznejte úchvatný ostrov Malta díky jazykovému pobytu v zahraničí!Zjistěte více
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací