GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

9 novoročních tradic z celého světa

9 novoročních tradic z celého světa

Máte chuť si trochu zpestřit novoroční zvyky a udělat vše pro to, abyste v roce 2024 byli obdařeni štěstím, prosperitou a spokojeností? Když pomineme odpočítávání a prskavky (na klasiku byste neměli zapomínat), připravili jsme pro vás seznam tradic z celého světa, které vám v tom pomohou.

1. Začněte nový rok správně

Tedy správnou nohou. Ve Skotsku a Řecku je "první noha" starou tradicí. První osoba, která vstoupí do vašeho domu, přinese buď štěstí, nebo smůlu. Přátelé a příbuzní jsou dobrou volbou pro vstup jako první - vždy pravou nohou a nikdy s prázdnýma rukama.

2. Skákejte kolem!

Pokud chcete zapojit více lidí a více nohou, udělejte to jednoduše jako Dánové a "skočte" do roku skokem ze židle o půlnoci. V Brazílii lidé skákání posunují na další úroveň: Na Silvestra jdou na pláž a skáčou přes sedm vln a přitom vyslovují sedm přání do nového roku.

3. Plná ústa hroznů

Ve Španělsku a mnoha dalších španělsky mluvících zemích lidé začínají nový rok s plnými ústy: Věřilo se, že sníst o půlnoci dvanáct hroznů přinese dvanáct měsíců plných štěstí a prosperity. Hrozny však nemůžete jíst, kdykoli se vám zachce: musíte je sníst vždy, když kostelní zvon odbije půlnoc (za každý úder hodin sníte jeden hrozen.)

4. Za zdorovjie

V Rusku berou lidé svá novoroční přání velmi vážně a vynakládají velké úsilí na to, aby se jim splnila: Rusové si své přání napíší na papír a ten pak spálí. Popel pak vloží do sklenice šampaňského a vypijí ho. Na zdraví!

5. Rok cestování

Zde je novoroční tradice pro všechny cestovatele: V Kolumbii si lidé, kteří chtějí rok plný cestování, berou o půlnoci svůj (prázdný) kufr na procházku kolem čtvrti. Ať už se rozhodnete pro Evropu, Asii, nebo jinou část světa, jazykový pobyt vám nejen pomůže zdokonalit jazyk, ale také vám otevře nové příležitosti poznat lidi, objevovat nová místa a vytvářet nezapomenutelné zážitky. To by mohlo být skvělé rozhodnutí pro rozvoj vaší osobní i jazykové dovednosti v nadcházejícím roce 2024.

6. Pozor na barvy

Existuje mnoho tradic, které se týkají oblečení: V Brazílii se například nosí bílá barva, aby se odehnali zlí duchové. V Číně se oblékáte do červené pro štěstí (ovšem v únoru, to budou slavit Nový rok draka). Zdá se, že spodní prádlo je ještě důležitější součástí novoročních tradic po celém světě, takže se rozhodně řiďte tímto průvodcem barvou spodního prádla, abyste se správně oblékli.

7. Dávejte si pozor na to, co jíte

Pokud jíte kulaté potraviny, měli byste být v pohodě, pokud jde o prosperitu. V Itálii se říká, že tradiční pokrm, který se jí o půlnoci, cotechino a lenticchie (cotechinská klobása a čočka), přináší v novém roce štěstí všeho druhu, čočka přece vypadá jako peníze.

8. Zakulaťte vše

Na Filipínách se na kulaté věci zaměřují nejen u stolu, jí se i vystavuje kulaté ovoce, lidé si navzájem dávají mince a nosí puntíky.

9. Nechte se vést

Někteří lidé používají čajové lístky k předpovídání budoucnosti. V německy mluvící Evropě, v severských zemích a dokonce i u nás se to trochu víc rozjede: Tam lidé používají olovo a misku s vodou, aby předpověděli, co přinese nový rok. Malé množství olova se roztaví na lžíci a nalije do studené vody, tvar olověného nugetu se pak pečlivě interpretuje, aby se předpovědělo, co přinese nový rok.

Objevujte s námi světVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat