GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Proč je investice do jazykových znalostí to nejlepší, co můžete udělat pro svou kariéru?

Proč je investice do jazykových znalostí to nejlepší, co můžete udělat pro svou kariéru?

Není žádným tajemstvím, že plynulá znalost druhého jazyka vám může pomoci prosadit se. Snaha o zvládnutí angličtiny - celosvětové lingua franca - nebo dokonce jiného jazyka může být odrazovým můstkem, který potřebujete k tomu, abyste se dostali z nižší pozice do managementu nebo dokonce na vedoucí pozici.

Otevírá dveře - jednotlivcům i zemím

Jedním z klíčových způsobů, jak může dvojjazyčnost nebo vícejazyčnost podpořit vaši kariéru, je okamžité zvýšení vašich šancí na podnikání nebo nalezení práce na mezinárodní úrovni.

Jazykové znalosti doslova otevírají dveře k novým příležitostem. Znalost více jazyků vám pomůže lépe porozumět globálnímu trhu a také pochopit přání a potřeby mezinárodních zákazníků, dodavatelů a partnerů. Schopnost přímé konverzace zabraňuje potenciálně nákladným nedorozuměním a zvyšuje přesnost; šetří také náklady na překlady.

Na národní úrovni studie ukázaly, že země, v nichž vysoký podíl pracovníků hovoří druhým jazykem, mají vyšší podíl hrubého domácího produktu (HDP) z mezinárodního obchodu. To platí zejména pro Švýcarsko: v důsledku mnohojazyčnosti země, úředními a běžně používanými jazyky jsou němčina, francouzština a italština. Odhaduje se, že mnohojazyčnost představuje v současnosti až 10 % HDP země.

V jednojazyčných zemích, které nepodporují výuku jazyků v raném věku, například ve Spojeném království, mohou navzdory výhodě znalosti angličtiny jako rodilého mluvčího chybět mezinárodní příležitosti a ztrácet potenciální výdělky. Jedna britská studie uvádí, že nedostatek znalostí cizích jazyků stojí britskou ekonomiku až 48 miliard liber ročně.

Zvyšuje váš výdělečný potenciál

Podniky vidí souvislost mezi bilingvními nebo multilingvními zaměstnanci a růstem na mezinárodních trzích, a proto jsou ochotny investovat do získávání zaměstnanců s dobrými jazykovými znalostmi.

Americká studie odhaduje, že bilingvní zaměstnanci vydělávají až o 3000 dolarů ročně více než jednojazyční. Druhá americká studie zveřejnila zjištění, že výuka němčiny může v USA zvýšit příjem až o 3,8 %, protože Německo, ačkoli se německy mluví jen zřídka, je klíčovým hráčem na evropských trzích.

A tím to nekončí; Euro London, personální agentura ve Velké Británii specializující se na cizí jazyky, dokonce odhaduje, že znalost dvou jazyků může zvýšit váš plat až o 15 %.

Díky tomu budete efektivněji komunikovat

Dvojjazyčnost nebo vícejazyčnost vás odlišuje. Jazykové znalosti jsou žádané zaměstnavateli, kteří chtějí budovat konkurenceschopnou firmu, a jsou vyhledávané při pohovorech o další postup v kariéře.

Znalost druhého jazyka vám může pomoci získat respektovanou práci ve velké mezinárodní firmě. Americké studie odhalily, že poptávka po dvojjazyčných zaměstnancích se za posledních pět let více než zdvojnásobila a že téměř 40 % amerických podniků plánuje zaměstnávat bilingvní zaměstnance. Když jsou personalisté při pohovoru vystaveni stejně kvalifikovaným kandidátům, projevují větší zájem o přijetí dvojjazyčného kandidáta.

Vše se odvíjí od efektivní komunikace. Znalost druhého jazyka zefektivňuje navazování kontaktů, umožňuje vám maximálně využít příležitostí a zahájit potenciálně výhodné rozhovory, pro vás i pro vaši firmu.

A nejde jen o okamžitý výsledek; schopnost konverzovat v rodném jazyce hostitelské země během pracovních pauz je vnímána jako projev úcty a pomáhá budovat lepší dlouhodobé vztahy.

Navíc je prokázáno, že znalost více jazyků zvyšuje schopnosti, jako je otevřenost, empatie a kreativita: to vše je důležité pro kariérní úspěch a postup, ať už jste na jakékoliv úrovni.

Udělá to z vás lepšího lídra

Tyto dovednosti jsou ještě důležitější při postupu na vedoucí pozice. Každoroční průzkum EF English Proficiency Index ukázal, že pracovníci s lepšími znalostmi angličtiny jsou častěji povyšováni.

Při zvládnutí nového jazyka je nutný prvek porozumění kultuře, takže manažeři, kteří hovoří více než jedním jazykem, jsou často schopni lépe navázat vztah se spolupracovníky a efektivněji komunikovat - což je při řízení zaměstnanců z různých kultur a prostředí nezbytná dovednost.

S postupem na vyšší pozice ve vedení se důležitost komunikačních dovedností ještě zvyšuje. Zajímavé je, že vedoucí pracovníci mluví obvykle hůře anglicky než zaměstnanci na nižší úrovni; zlepšení znalostí angličtiny by tedy bylo obzvláště důležité pro někoho, kdo řídí tým lidí, kteří mohou mluvit anglicky lépe než on.

Zajišťuje odolnost vůči budoucnosti

Jak ukazuje zpráva EF EPI, vysoká úroveň znalosti angličtiny koreluje s vyšším HDP, vyšším průměrným příjmem a inovacemi na národní úrovni. Země s lepšími jazykovými znalostmi - zejména angličtiny - jsou skutečně silnější a globálněji propojené.

Stejně tak to však platí i na úrovni jednotlivců: nejenže budoucnost práce je mezinárodní, ale silné jazykové znalosti spojené s dobrými komunikačními dovednostmi, stejně jako porozumění pro překonávání kulturních rozdílů, budou ještě důležitější ve světě, kde roboti a umělá inteligence přebírají rutinní úkoly a vše, co nevyžaduje lidský kontakt, kreativitu a porozumění.

Stát se dvojjazyčným můžete díky jazykovému pobytu v zahraničí!

Investujte do svých jazykových znalostí studiem v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Otestujte Vaši angličtinu během pár minut

Více informací